WAŻNE
TERAZ

Trump w orędziu po ataku. "Iran musi teraz zawrzeć pokój"

Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać jeden po drugim

Słodko-kwaśny smak rabarbaru pasuje nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych. Dlatego oprócz słodkiej konfitury z jego łodyżek warto przygotować także dość pikantny, dobrze doprawiony chutney. Jest doskonały do mięsa czy serów.

Rabarbar w wydaniu pikantnym smakuje doskonaleRabarbar w wydaniu pikantnym smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Różowe łodygi rabarbaru najczęściej używamy do kompotów czy ciast, ale jego potencjał kulinarny jest znacznie większy. To warzywo idealnie nadaje się także do pikantnego sosu. Takie przetwory przygotowywane z warzyw i owoców z orientalnymi przyprawami, nazywane są chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Chutney - co to za sos?

Nazwa chutney obejmuje różne wersje gęstych sosów z owoców lub warzyw, wzbogacanych ziołami, przyprawami i dodatkami, jak cukier, miód czy ocet. Choć Brytyjczycy uważają go za swój specjał, jego korzenie sięgają Półwyspu Indyjskiego, gdzie od wieków wzbogaca smak potraw. Nazwa pochodzi od sanskryckiego "chaatni", co oznacza "lizać", podkreślając, że wystarczy niewielka ilość tego sosu.

Jaki rabarbar wybrać na chutney?

Chutney z rabarbaru nie wymaga dużo pracy. Jednak warto wybrać odpowiednie łodygi. Są one pokryte skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub grubsza i włóknista. Dlatego w pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, a w drugim już tak. Dobrze jest sprawdzić przed zakupem, czy łodygi wymagają obrania. Nie jest to też czynność trudna. Wystarczy odciąć końce łodygi i podważając ostrzem noża, ściągnąć skórkę. Schodzi ona bardzo łatwo. Jednak na chutney najlepszy jest delikatny i młody rabarbar.

Chutney z rabarbaru pasuje nie tylko do mięs

Pikantne przetwory z rabarbaru świetnie pasują do mięs. Warto podawać je zwłaszcza do tych delikatnych, jak drób. Ich orientalne nuty zaostrzą smak kurczaka czy indyka. Chutney pasuje też do jagnięciny czy wieprzowiny. Jego smak komponuje się również z serami pleśniowymi, brie czy typu camembert. Taki sosy odmieni nawet takie proste dania jak pieczone warzywa, a zwłaszcza ziemniaki czy bataty. Można go także serwować do wędlin czy pasztetów, podobnie jak żurawinę.

Chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • gorczyca, cynamon, kolendra mielona, imbir, pieprz do smaku,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • rodzynki i suszona żurawina do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Rabarbar obierz i pokrój. Wszystko przełóż do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy. Duś przez pół godziny.
  2. Dodaj ocet i miód. Dorzuć rodzynki lub żurawinę, jeśli chcesz by chutney był słodszy. Duś na małym ogniu kolejne 40 minut. Gdy sos zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez około 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo