Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać jeden po drugim
Słodko-kwaśny smak rabarbaru pasuje nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych. Dlatego oprócz słodkiej konfitury z jego łodyżek warto przygotować także dość pikantny, dobrze doprawiony chutney. Jest doskonały do mięsa czy serów.
Różowe łodygi rabarbaru najczęściej używamy do kompotów czy ciast, ale jego potencjał kulinarny jest znacznie większy. To warzywo idealnie nadaje się także do pikantnego sosu. Takie przetwory przygotowywane z warzyw i owoców z orientalnymi przyprawami, nazywane są chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci
Chutney - co to za sos?
Nazwa chutney obejmuje różne wersje gęstych sosów z owoców lub warzyw, wzbogacanych ziołami, przyprawami i dodatkami, jak cukier, miód czy ocet. Choć Brytyjczycy uważają go za swój specjał, jego korzenie sięgają Półwyspu Indyjskiego, gdzie od wieków wzbogaca smak potraw. Nazwa pochodzi od sanskryckiego "chaatni", co oznacza "lizać", podkreślając, że wystarczy niewielka ilość tego sosu.
Jaki rabarbar wybrać na chutney?
Chutney z rabarbaru nie wymaga dużo pracy. Jednak warto wybrać odpowiednie łodygi. Są one pokryte skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub grubsza i włóknista. Dlatego w pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, a w drugim już tak. Dobrze jest sprawdzić przed zakupem, czy łodygi wymagają obrania. Nie jest to też czynność trudna. Wystarczy odciąć końce łodygi i podważając ostrzem noża, ściągnąć skórkę. Schodzi ona bardzo łatwo. Jednak na chutney najlepszy jest delikatny i młody rabarbar.
Chutney z rabarbaru pasuje nie tylko do mięs
Pikantne przetwory z rabarbaru świetnie pasują do mięs. Warto podawać je zwłaszcza do tych delikatnych, jak drób. Ich orientalne nuty zaostrzą smak kurczaka czy indyka. Chutney pasuje też do jagnięciny czy wieprzowiny. Jego smak komponuje się również z serami pleśniowymi, brie czy typu camembert. Taki sosy odmieni nawet takie proste dania jak pieczone warzywa, a zwłaszcza ziemniaki czy bataty. Można go także serwować do wędlin czy pasztetów, podobnie jak żurawinę.
Chutney z rabarbaru
Składniki:
- 2 kg rabarbaru,
- 3 czerwone cebule,
- 4 ząbków czosnku,
- 3 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- gorczyca, cynamon, kolendra mielona, imbir, pieprz do smaku,
- 2 szklanki octu winnego,
- rodzynki i suszona żurawina do smaku, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Rabarbar obierz i pokrój. Wszystko przełóż do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy. Duś przez pół godziny.
- Dodaj ocet i miód. Dorzuć rodzynki lub żurawinę, jeśli chcesz by chutney był słodszy. Duś na małym ogniu kolejne 40 minut. Gdy sos zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez około 15 minut.