Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać jeden po drugim

Słodko-kwaśny smak rabarbaru pasuje nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych. Dlatego oprócz słodkiej konfitury z jego łodyżek warto przygotować także dość pikantny, dobrze doprawiony chutney. Jest doskonały do mięsa czy serów.

Rabarbar w wydaniu pikantnym smakuje doskonaleRabarbar w wydaniu pikantnym smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Różowe łodygi rabarbaru najczęściej używamy do kompotów czy ciast, ale jego potencjał kulinarny jest znacznie większy. To warzywo idealnie nadaje się także do pikantnego sosu. Takie przetwory przygotowywane z warzyw i owoców z orientalnymi przyprawami, nazywane są chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Chutney - co to za sos?

Nazwa chutney obejmuje różne wersje gęstych sosów z owoców lub warzyw, wzbogacanych ziołami, przyprawami i dodatkami, jak cukier, miód czy ocet. Choć Brytyjczycy uważają go za swój specjał, jego korzenie sięgają Półwyspu Indyjskiego, gdzie od wieków wzbogaca smak potraw. Nazwa pochodzi od sanskryckiego "chaatni", co oznacza "lizać", podkreślając, że wystarczy niewielka ilość tego sosu.

Jaki rabarbar wybrać na chutney?

Chutney z rabarbaru nie wymaga dużo pracy. Jednak warto wybrać odpowiednie łodygi. Są one pokryte skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub grubsza i włóknista. Dlatego w pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, a w drugim już tak. Dobrze jest sprawdzić przed zakupem, czy łodygi wymagają obrania. Nie jest to też czynność trudna. Wystarczy odciąć końce łodygi i podważając ostrzem noża, ściągnąć skórkę. Schodzi ona bardzo łatwo. Jednak na chutney najlepszy jest delikatny i młody rabarbar.

Chutney z rabarbaru pasuje nie tylko do mięs

Pikantne przetwory z rabarbaru świetnie pasują do mięs. Warto podawać je zwłaszcza do tych delikatnych, jak drób. Ich orientalne nuty zaostrzą smak kurczaka czy indyka. Chutney pasuje też do jagnięciny czy wieprzowiny. Jego smak komponuje się również z serami pleśniowymi, brie czy typu camembert. Taki sosy odmieni nawet takie proste dania jak pieczone warzywa, a zwłaszcza ziemniaki czy bataty. Można go także serwować do wędlin czy pasztetów, podobnie jak żurawinę.

Chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • gorczyca, cynamon, kolendra mielona, imbir, pieprz do smaku,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • rodzynki i suszona żurawina do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Rabarbar obierz i pokrój. Wszystko przełóż do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy. Duś przez pół godziny.
  2. Dodaj ocet i miód. Dorzuć rodzynki lub żurawinę, jeśli chcesz by chutney był słodszy. Duś na małym ogniu kolejne 40 minut. Gdy sos zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez około 15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja