Zimne napoje do gorących posiłków - czy to niezdrowe?
Czy do ciepłych posiłków nie należy pić zimnych napojów? Słyszałam, że to źle wpływa na pracę żołądka ? czy to prawda? Chodzi mi przede wszystkim o zimne soki i napoje z lodówki.
Każdy rodzaj posiłku zarówno gorący, jak i bardzo zimny może źle wpłynąć na nasze samopoczucie i komfort trawienny. Poleca się spożywanie posiłków o umiarkowanej temperaturze, które nie spowodują dodatkowego podrażnienia układu pokarmowego.
Unikanie dużych różnic w temperaturze spożywanych produktów ma bardzo duże znaczenie w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nieżyt żołądka czy choroba refleksowa. Spożywanie bardzo zimnych napojów, może być także przyczyną podrażnień lub chorób górnego odcinka układu pokarmowego np. gardła. Do ciepłych posiłków proponuję wodę mineralną o temperaturze pokojowej.
Do posiłków z dużą zawartością tłuszczu o wyższej temperaturze najlepsze będą płyny o temperaturze zbliżonej do temperatury posiłku. Bez względu na rodzaj posiłku najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie płynów kilka chwil po zjedzonym posiłku. W ten sposób nie dopuścimy do rozcieńczenia soku żołądkowego i zapewnimy bardziej efektywne trawienie.