Żeberka w piwie – jak je przyrządzić, żeby wyszły miękkie i kruche?
Piwo to nie tylko lekki napój alkoholowy, który skutecznie gasi pragnienie w ciepłe dni, ale również interesujący dodatek do wielu potraw, poprawiający ich smak oraz nadający niepowtarzalnego aromatu. Świetnie komponuje się zwłaszcza z dość tłustym mięsem, choćby żeberkami.
Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają prapoczątków naszej państwowości. Złocisty trunek był ulubionym napojem Słowian. "Wina i oliwy kraj ten dla ostrego północnego zimna nie ma; zamiast wina używa piwa, które robią z żyta, pszenicy i jęczmienia albo orkiszu" – pisał Jan Długosz.
Od wieków piwo często gościło również w kuchni naszych przodków, o czym świadczy choćby fragment "Pana Tadeusza": "Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę / teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę / z gorącego, śmietaną bielonego piwa / w którym gruzłami twaróg posiekany pływa". Tak zwana piwna polewka to tylko jeden z wielu przykładów wykorzystania złocistego napoju.
Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs
Piwo jest m.in. znakomitym dodatkiem do mięsa, zmiękcza je i sprawia, że staje się bardziej soczyste. Świetnie sprawdza się jako składnik marynaty do pieczonych lub grillowanych żeberek wieprzowych (wystarczy natrzeć je kilka godzin wcześniej zalewą z piwa, czosnku, imbiru, soli i pieprzu), ale nie mniej pyszne są one po uduszeniu w chmielowym trunku.
Żeberka – właściwości odżywcze
Żeberka to element uzyskany z półtuszy wieprzowej, w skład którego wchodzą żebra, mięśnie międzyżebrowe oraz przerosty tłuszczu. To znakomity produkt do grillowania, pieczenia, duszenia, świetnie sprawdza również się podczas przyrządzania rozmaitych zup czy bigosu.
Choć żeberka są specjałem dość tłustym i kalorycznym (100 g dostarcza blisko 300 kcal), mają również sporo walorów odżywczych. Stanowią bogate źródło witamin A i E oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B4, niezbędnej dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, uczestniczącej także w tworzeniu komórek, regulującej pracę serca, mięśni, układu oddechowego czy części mózgu odpowiadającej za naszą pamięć (według niektórych naukowców bogata w nią dieta może zmniejszać ryzyko wystąpienia demencji czy choroby Alzheimera).
W żeberkach dominują wprawdzie tłuszcze nasycone, których nadmiar nie jest korzystny dla zdrowia, ale znajduje się tam też solidna dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych, choćby kwasu linolowego, który – jak wykazały badania – działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, hamuje rozwój stanów zapalnych, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie czy arteriosklerozie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.
Żeberka w piwie – przepis
Kupując żeberka zwróćmy uwagę na ich wygląd. Najlepsze są mięsiste, jasnoczerwone, podzielone na niezbyt szerokie paski. Gdy są zbyt przerośnięte tłuszczem, zrezygnujmy z zakupu.
Jak wyczarować z nich pyszne danie?
- Kilogram żeberek dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze porcje (każda z nich powinna mieć 1-2 kostki). Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, po czym układamy żeberka i zrumieniamy z obu stron na złoty kolor, co powinno trwać nie dłużej niż 6-8 minut.
- Mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany kawałek białej części pora, 1-2 ząbki czosnku (można je wcześniej przecisnąć przez praskę) oraz łyżeczkę kminku.
- Pod koniec dosypujemy utarte w moździerzu trzy ziarenka ziela angielskiego i dwa goździki, dodajemy żeberka i powoli wlewamy pół litra piwa, najlepiej jasnego, choć miłośnicy eksperymentów kulinarnych mogą wypróbować również wersję z ciemnym trunkiem, który doda potrawie bardziej wyrazistego smaku.
- Wszystko dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości (niekiedy trwa to 45 minut, kiedy indziej trzeba czekać nawet 1,5 godziny). Danie warto też wzbogacić innymi dodatkami, choćby mieloną papryką (łagodną i ostrą) albo sosem worcestershire produkowanym m.in. z octu słodowego i winnego, tamaryndowca i koncentratu powstałego w wyniku fermentacji anchois.
- Na koniec potrawę doprawiamy solą i pieprzem (wcześniej warto sprawdzić, czy tego potrzebuje) oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Żeberka w piwie świetnie smakują z ziemniaczanym puree albo kluskami śląskimi.
**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**