Jak zrobić żeberka z grilla

Grillowane żeberka to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso, do tego surówka i pyszny sos. Żeberka stwarzają wiele możliwości. Doskonale smakują w miodowej glazurze albo marynowane w coli i keczupie. Jak zrobić żeberka na grillu?

Przepis na żeberka z grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Jak wybrać żeberka na grilla?

Przed nami sezon grillowy. Na ruszcie nie może zabraknąć żeberek. W dyskontach znajdziemy zafoliowane i zamarynowane mięso, które wystarczy po prostu upiec. Jednak zdecydowanie lepszym pomysłem jest kupienie żeberek na wagę w sprawdzonym sklepie mięsnym. Czym powinniśmy się kierować, wybierając żeberka?

Warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy, a mięso powinno być sprężyste.Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami.

Przygotowanie żeberek jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej natrzeć mięso marynatą, potem położyć na grillu i delektować się wspaniałym smakiem.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Żeberka na grillu - przepis

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 125 ml Coca-Coli,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki cząbru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: w misce wymieszaj miód, colę, keczup i przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na kawałki z jedną kostką. Włóż je do naczynia z marynatą i dokładnie natrzyj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Zamarynowane żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecze z obu stron, aż mięso będzie odchodziło od kości.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm