Jak zrobić żeberka z grilla

Grillowane żeberka to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso, do tego surówka i pyszny sos. Żeberka stwarzają wiele możliwości. Doskonale smakują w miodowej glazurze albo marynowane w coli i keczupie. Jak zrobić żeberka na grillu?

Przepis na żeberka z grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Jak wybrać żeberka na grilla?

Przed nami sezon grillowy. Na ruszcie nie może zabraknąć żeberek. W dyskontach znajdziemy zafoliowane i zamarynowane mięso, które wystarczy po prostu upiec. Jednak zdecydowanie lepszym pomysłem jest kupienie żeberek na wagę w sprawdzonym sklepie mięsnym. Czym powinniśmy się kierować, wybierając żeberka?

Warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy, a mięso powinno być sprężyste.Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami.

Przygotowanie żeberek jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej natrzeć mięso marynatą, potem położyć na grillu i delektować się wspaniałym smakiem.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Żeberka na grillu - przepis

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 125 ml Coca-Coli,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki cząbru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: w misce wymieszaj miód, colę, keczup i przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na kawałki z jedną kostką. Włóż je do naczynia z marynatą i dokładnie natrzyj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Zamarynowane żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecze z obu stron, aż mięso będzie odchodziło od kości.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie