Zdrowie w szklance soku

Owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne - w sprzedaży znajdziecie ich całe mnóstwo. Są smaczne i zdrowe. Najlepiej, jeśli zawierają 100 proc. przecier, ale nawet one nie mogą konkurować z tymi przygotowanymi w domu. Soki naprawdę wpływają na nasze zdrowie.

Zdrowie w szklance soku
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
15

Z soków ogólnie dostępnych w sprzedaży najzdrowsze będą jednodniowe, bo nie zawierają cukru, ani konserwantów. Najlepsze są jednak takie, które zrobimy sami. Zresztą, sami sprawdźcie. Wystarczy, że wyciśniecie sok z pomarańczy i porównacie go z tym kupnym. Chociaż jeden i drugi będzie 100 proc. przecierem bez żadnych dodatków, to zdziwicie się, jaka jest miedzy nimi różnica. Wasz będzie zdecydowanie lepszy, świeższy i zdrowszy. Bo chociaż kupne nie są konserwowane chemicznie, to w procesie pasteryzacji i tak tracą wiele cennych właściwości. Jakich? Oto niektóre z nich.

Słodki smak owoców

Sok z granatów zawiera większość przeciwutleniaczy, zmniejsza prawdopodobieństwo chorób serca oraz może chronić przed niektórymi nowotworami (np. rakiem prostaty)
. Jeśli chcecie pić coś, co przysłuży się waszemu sercu i obniży ciśnienie tętnicze krwi, wówczas sok z czerwonych winogron, który jest źródłem bardzo silnych antytoksyn. Jagody zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i są bogate w witaminę C, a sok z tych owoców łagodzi stany zapalne. Czarna porzeczka zawiera dużą ilość antytoksyn, a liczne eksperymenty dowodzą, że zmniejsza zmęczenie mięśni po treningu i przyśpiesza ich regenerację.

Ananasy zawierają kwas winowy, który powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii. Sok z jabłek, moreli, cytryny i śliwek jest bogaty w kwas jabłkowy, który pomaga oczyścić wątrobę i nerki. W trawieniu i zachowaniu szczupłej sylwetki pomoże nam papaja (ma papainę) i ananas (zawiera bromelinę). W zneutralizowaniu rakotwórczych substancji zawartych w wysokoprzetworzonej żywności pomogą nam kwasy zawarte w truskawkach, a bioflawonoidy znajdujące się w niemal wszystkich owocach obniżą ryzyko wystąpienia nowotworów i ułatwiają przyswajanie witaminy C.

Warzywa na zdrowie

Jednak dobroczynne działanie na nasze zdrowie mają też przeciery warzywne. Jeden z najbardziej lubianych to sok pomidorowy, który jest skoncentrowanym źródłem błonnika (likwiduje uczucie głodu), lipokenu (chroni przed wolnymi rodnikami), kwasu foliowego i potasu (przyspiesza przemianę materii). Sok z marchwi zawiera karoten i powinien być pity przez osoby z chorobami i niedomaganiami wzroku. Poza tym chroni przed rakiem płuc, pomaga w leczeniu niedokrwistości, niedoczynności tarczycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, a także zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

W soku z selera znajdziemy witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, M, PP oraz składnik przyspieszający gojenie się wrzodów. Do tego ma działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające, działa przeciwbólowo oraz moczopędne. Czerwone buraki to przede wszystkim witaminy C i B1, a także wapń, magnez, sód, potas oraz niezwykle rzadki cez i rubid. Sok pomaga w zwalczaniu nowotworów, ma właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie krwi i pomaga przy złej przemianie materii.

Czas na miks

Jeśli ktoś nie wyobraża sobie picia np. samego soku z selera, to powinien poeksperymentować z mieszankami owocowo-warzywnymi. Efekt będzie nie tylko łatwiejszy do przyswojenia, ale też bardzo zdrowy. Przykładowo czarne jagody możesz zmiksować z jabłkami lub arbuzem. W ten sposób wzmocnisz i oczyścisz organizm oraz poprawisz swoją odporność. Sok z buraczków w połączeniu ze szpinakiem, kabaczkiem, jabłkami lub awokado pomoże zwalczyć raka, wrzody, anemię, artretyzm i pokonać zmęczenie. Wzmacnia kości i zęby, reguluje ciśnienie krwi, działa przeczyszczająco.

Warto spróbować, bo soki to samo zdrowie!

qk

fot. flickr.com/mahr/cc/at/ndw

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki