Zdrowie w szklance soku
Owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne - w sprzedaży znajdziecie ich całe mnóstwo. Są smaczne i zdrowe. Najlepiej, jeśli zawierają 100 proc. przecier, ale nawet one nie mogą konkurować z tymi przygotowanymi w domu. Soki naprawdę wpływają na nasze zdrowie.
Z soków ogólnie dostępnych w sprzedaży najzdrowsze będą jednodniowe, bo nie zawierają cukru, ani konserwantów. Najlepsze są jednak takie, które zrobimy sami. Zresztą, sami sprawdźcie. Wystarczy, że wyciśniecie sok z pomarańczy i porównacie go z tym kupnym. Chociaż jeden i drugi będzie 100 proc. przecierem bez żadnych dodatków, to zdziwicie się, jaka jest miedzy nimi różnica. Wasz będzie zdecydowanie lepszy, świeższy i zdrowszy. Bo chociaż kupne nie są konserwowane chemicznie, to w procesie pasteryzacji i tak tracą wiele cennych właściwości. Jakich? Oto niektóre z nich.
Słodki smak owoców
Sok z granatów zawiera większość przeciwutleniaczy, zmniejsza prawdopodobieństwo chorób serca oraz może chronić przed niektórymi nowotworami (np. rakiem prostaty)
. Jeśli chcecie pić coś, co przysłuży się waszemu sercu i obniży ciśnienie tętnicze krwi, wówczas sok z czerwonych winogron, który jest źródłem bardzo silnych antytoksyn. Jagody zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i są bogate w witaminę C, a sok z tych owoców łagodzi stany zapalne. Czarna porzeczka zawiera dużą ilość antytoksyn, a liczne eksperymenty dowodzą, że zmniejsza zmęczenie mięśni po treningu i przyśpiesza ich regenerację.
Ananasy zawierają kwas winowy, który powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii. Sok z jabłek, moreli, cytryny i śliwek jest bogaty w kwas jabłkowy, który pomaga oczyścić wątrobę i nerki. W trawieniu i zachowaniu szczupłej sylwetki pomoże nam papaja (ma papainę) i ananas (zawiera bromelinę). W zneutralizowaniu rakotwórczych substancji zawartych w wysokoprzetworzonej żywności pomogą nam kwasy zawarte w truskawkach, a bioflawonoidy znajdujące się w niemal wszystkich owocach obniżą ryzyko wystąpienia nowotworów i ułatwiają przyswajanie witaminy C.
Warzywa na zdrowie
Jednak dobroczynne działanie na nasze zdrowie mają też przeciery warzywne. Jeden z najbardziej lubianych to sok pomidorowy, który jest skoncentrowanym źródłem błonnika (likwiduje uczucie głodu), lipokenu (chroni przed wolnymi rodnikami), kwasu foliowego i potasu (przyspiesza przemianę materii). Sok z marchwi zawiera karoten i powinien być pity przez osoby z chorobami i niedomaganiami wzroku. Poza tym chroni przed rakiem płuc, pomaga w leczeniu niedokrwistości, niedoczynności tarczycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, a także zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
W soku z selera znajdziemy witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, M, PP oraz składnik przyspieszający gojenie się wrzodów. Do tego ma działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające, działa przeciwbólowo oraz moczopędne. Czerwone buraki to przede wszystkim witaminy C i B1, a także wapń, magnez, sód, potas oraz niezwykle rzadki cez i rubid. Sok pomaga w zwalczaniu nowotworów, ma właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie krwi i pomaga przy złej przemianie materii.
Czas na miks
Jeśli ktoś nie wyobraża sobie picia np. samego soku z selera, to powinien poeksperymentować z mieszankami owocowo-warzywnymi. Efekt będzie nie tylko łatwiejszy do przyswojenia, ale też bardzo zdrowy. Przykładowo czarne jagody możesz zmiksować z jabłkami lub arbuzem. W ten sposób wzmocnisz i oczyścisz organizm oraz poprawisz swoją odporność. Sok z buraczków w połączeniu ze szpinakiem, kabaczkiem, jabłkami lub awokado pomoże zwalczyć raka, wrzody, anemię, artretyzm i pokonać zmęczenie. Wzmacnia kości i zęby, reguluje ciśnienie krwi, działa przeczyszczająco.
Warto spróbować, bo soki to samo zdrowie!
qk
fot. flickr.com/mahr/cc/at/ndw