Zastrzyk energii bez zbędnych kalorii
Z uwagi na warunki panujące za oknem trudno tryskać optymizmem. Jest raczej zupełnie odwrotnie - mało rzeczy nas cieszy, niewiele nam się chce. Najchętniej większość czasu spędzilibyśmy pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty. Rano bardzo ciężko zwlec się z łóżka, a w ciągu dnia równie trudno wskoczyć na wysokie obroty. To normalne, że kiedy brakuje słońca, a dni stają się coraz krótsze zaczyna brakować nam energii. Istnieją na szczęście sposoby, by temu zaradzić. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek.
Jedzenie = energia
Na początku warto jednak sobie coś uświadomić - organizm ludzki jest niezwykle skomplikowany. W każdej sekundzie zachodzą w nim miliony reakcji chemicznych i fizjologicznych, od których zależy nasze zdrowie. Te procesy wraz ze wszystkimi narządami i układami potrzebują paliwa, aby funkcjonować. Paliwo czyli energia, którą organizm wykorzystuje, pochodzi ze spożywanej żywności. Krótko mówiąc - żywność to nasza „benzyna", a my powinniśmy zadbać o to, by była wysokooktanowa.
*Co na śniadanie? *
Zjedzenie go jest gwarancją, że poziom cukru we krwi nie spadnie, a Ty nie będziesz czuł się senny i znużony. Świetnie sprawdzą się tu płatki z pełnego ziarna z mlekiem lub jogurtem, bądź gotowane jajka i np. pełnoziarniste tosty. Jeśli zjadłeś pierwszy posiłek - to bardzo dobrze - jednak nie zapominaj o zdrowych przekąskach w ciągu dnia, najlepiej o regularnych porach (powinno to dotyczyć wszystkich posiłków). Najlepiej sięgaj po owoce - świeże bądź suszone, koktajle mleczne lub batonik mussli. Każda z tych propozycji na pewno sprawdzi się w roli energetycznego „doładowania".
Ponadto zadbaj o to, by w twym menu znalazło się jak najwięcej pokarmów bogatych w żelazo. Pierwiastek ten bierze udział w produkcji hemoglobiny, czerwonego barwnika we krwi, które jest odpowiedzialny za transport tlenu w organizmie. Jego niedobór może powodować brak energii czy inaczej mówiąc sił witalnych, szybsze męczenie się i zaburzenia koncentracji. Dlatego ważne jest, by w diecie nie zabrakło czerwonego mięsa, pełnoziarnistego pieczywa, zielonych warzyw, orzechów i warzyw strączkowych.
Polecamy również:
Płatki owsiane
Owies ma niski indeks glikemiczny, ponieważ zawiera dużo błonnika, dzięki któremu do organizmu dostarczana jest energia na stałym poziomie - a nie nagła fala, po której następuje jej szybki spadek (tak działają np. słodycze). Na długi czas zapewnia uczucie sytości. Płatki owsiane to bogactwo minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie zawiera soli, za to ma potas, wapń, magnez, żelazo i bardzo cenny cynk oraz witaminy B1,B2, PP i E. Możesz je jeść na zimno z mlekiem w postaci muszli lub ugotować sobie owsiankę, która jest niezwykle pożywna przez co przynajmniej kilka godzin nie będziesz odczuwać głodu.
Woda
Dziwne? A jednak. Bez wody twoje ciało nie może wygenerować energii. Jest ona niezbędna by organizm mógł trawić, wchłaniać i transportować składniki odżywcze. Kiedy jesteś odwodniony, twoje komórki otrzymują ich znaczniej mniej i w dodatku niesystematycznie. A to skutkuje apatycznością. Co prawda, gdy temperatura za oknem oscyluje w granicach zera nie bardzo mamy apetyt na wodę, jednak pamiętajmy, że płyny możemy uzupełniać sokami lub herbatkami ziołowymi czy owocowymi.
Orzechy
Mają dość dużo kalorii, bo zawierają sporo tłuszczów. Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Tłuszcze nasycone, które znajdziemy w maśle czy serach przyczyniają się do obniżenia ilości tlenu krążącego we krwi. Tłuszcze jednonienasycone, których dostarczą nam m.in. orzechy właśnie, są bardzo zdrowe i wywołują odwrotny skutek do tego, który dają "złe" tłuszcze. Ponadto dostarczają nam magnezu, który bierze udział we wszystkich procesach związanych z przemianą energii.
Wołowina/dziczyzna
Pierwszym objawem zbyt niskiego spożycia żelaza jest osłabienie i zmęczenie. Czerwone mięso zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego powinno się ono pojawiać w menu raz w tygodniu, najlepiej z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza.
Zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste mają naprawdę dużą zawartość składników pokarmowych, począwszy od białka i błonnika po witaminy i minerały takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź, wapń, selen i cynku. Ponadto, zawierają związki fitochemiczne, takie jak np. beta-karoten. Udowodnione jest, że ludzie, którzy jedzą większe ilości warzyw, mają więcej energii i czują się mniej ospali lub zestresowani.
Aleksandra Dwórznik