Zalety pieczonej ryby
Spożywanie pieczonych ryb raz w tygodniu pozwala dłużej cieszyć się sprawnością mózgu - informują naukowcy, których wnioski publikuje "American Journal of Preventive Medicine".
Naukowcy z University Pittsburgh School of Medicine przeprowadzili badania w grupie 260 osób, które dostarczały informacje na temat swojego codziennego jadłospisu. Po porównaniu obrazów mózgu naukowcy zauważyli, że badani, którzy konsumowali pieczone ryby co najmniej raz w tygodniu, mieli o 4,3 proc. więcej istoty szarej w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i o 14 proc. więcej w obszarach odpowiadających za funkcje poznawcze niż osoby, które nie spożywały ryb regularnie.
"Nasze badania wskazują, że osoby, których dieta jest bogata w ryby pieczone, jednak nie smażone, mają więcej istoty szarej w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i funkcje kognitywne. Nie zaobserwowaliśmy jednak zależności pomiędzy objętością istoty szarej a poziomem kwasów omega-3, co trochę nas zaskoczyło" - mówi dr James T. Becker, autor analizy.
Badacz dodaje, że czynniki związane z trybem życia i odżywianiem mają duży wpływ na zmiany strukturalne w mózgu. Nabiera to szczególnego znaczenia, biorąc pod uwagę fakt, że według przewidywań naukowców do 2040 roku na demencję będzie cierpiało ponad 80 mln osób. (PAP)
koc/ mrt/