Za dużo błonnika!

Zewsząd słyszymy, że zdrowa dieta powinna być bogata w błonnik. Okazuje się jednak, że również ten składnik można przedawkować. Szczególnie, jeśli do bogatej w niego diety, dodamy przyjmowanie suplementów z błonnikiem. Dlaczego i w jaki sposób nadmiar błonnika może nam zaszkodzić? Kto szczególnie powinien na niego uważać? I czym właściwie jest błonnik, w jakich produktach spożywczych go znajdziemy i jak działa na nasz organizm? Te i inne pytania zadaliśmy naszej ekspertce, Sandrze Nowackiej-Jaskólskiej, dietetykowi z Kliniki Invicta.

Za dużo błonnika!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
8

*- Ostatnio błonnik stał się bardzo modny. We wszystkich reklamach słyszymy, że jakiś produkt go zawiera i że to doskonale dla naszego organizmu. Czym właściwie jest błonnik? *

- Błonnik (włókno pokarmowe) to kompleks heterogennych (niejednorodnych) substancji takich jak hemicelulozy i pektyny oraz celuloza i lignina, pochodzenia roślinnego. Jest oporny na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka. Głównym źródłem błonnika są warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe. Wymienione tutaj źródła różnią się ilością i rodzajem włókna pokarmowego – co za tym idzie również inna jest ich rola i działanie. W zbożach dominują hemicelulozy, owoce bogate są w pektyny, a niektóre warzywa w ligninę.

*- Ile błonnika powinniśmy przyjmować tygodniowo? Jak wygląda dobrze skomponowana - pod względem zawartości tego składnika - dieta zdrowego człowieka? *

- Zalecana ilość błonnika pokarmowego to 27-40 g dziennie. Spożycie pektyn powinno wynosić około 15 g na dobę. Zaleca się więc jedzenie minimum trzech porcji warzyw i dwóch porcji owoców dziennie. Do tego dietę warto wzbogacić o produkty pełnoziarniste (np. grube kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste), a także 2-3 razy w tygodniu o nasiona roślin strączkowych. Wówczas możemy być pewni, że nasz jadłospis będzie zawierał odpowiednie ilości błonnika.

- Czy przyjmowanie większych dawek błonnika, np. podczas kuracji odchudzających, może mieć negatywne skutki?

- Nadmierne spożycie błonnika, np. przy stosowaniu suplementów, może powodować skurcze jelitowe, wzdęcia, a nawet rozstrój i stany zapalne jelit. Należy więc uważać z takimi preparatami. Błonnik spożywany w dużych ilościach, zwłaszcza dostarczany poza pożywieniem, będzie też obniżał przyswajanie witamin i składników mineralnych. Włókno pokarmowe zmniejsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E i K). Ponadto ściśle związany z błonnikiem kwas fitynowy obniża wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Celuloza i pektyny również zmniejszają przyswajanie wapnia. Natomiast lignina, hemiceluloza i pektyny obniżają wchłaniane żelaza. Należy również uważać na spożywanie posiłków bogatych w błonnik i zażywanie leków – błonnik może ograniczać ich wchłanianie (np. tabletek antykoncepcyjnych). W takich sytuacjach powinna być przynajmniej 2-godzinna przerwa. Dostarczanie organizmowi dużych dawek błonnika, powyżej 50 – 60 g może wywołać wzdęcia, bóle brzucha i naprzemienne biegunki oraz zaparcia. Na
ten składnik powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na niektóre dolegliwości. Nie należy spożywać dużych ilości błonnika i nie należy suplementować błonnika u osób z niedokrwistością, chorobami układu kostnego i przewodu pokarmowego (zapalenie żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit).

- Czy błonnik błonnikowi jest równy? Czy ten rozpuszczalny inaczej działa w naszym organizmie od nierozpuszczalnego?

- Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, niektóre hemicelulozy i ligniny) pobudza funkcje żucia, wydzielanie śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza ukrwienie jelit, zwiększa objętość treści w jelicie cienkim, poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami, uchyłkowatością, polipami, żylakami odbytu i chorobami nowotworowymi. Zmniejsza też wartość energetyczną diety i daje uczucie sytości. Jego cennym źródłem są między innymi otręby pszenne, kasze – głównie: gryczana i jęczmienna, brązowy ryż, płatki: żytnie i pszenne, śliwki, banany, miąższ jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie, brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak, fasola, soja.

- A rozpuszczalny?

- Błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre celulozy) ułatwia wypróżnianie, pęcznieje w środowisku wodnym jelita cienkiego, tworzy żele o dużej lepkości, zwiększa gęstość treści pokarmowych, wychwytuje toksyczne związki i zapobiega ich wchłanianiu. Obniża też stężenie szkodliwego cholesterolu LDL, wiąże znaczne ilości kwasów tłuszczowych, utrudnia wchłanianie tłuszczu, opóźnia wchłanianie triglicerydów, zwalnia wchłanianie glukozy, chroni przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca i zawałami. Źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie są: nasiona roślin strączkowych, warzywa, takie jak marchew, dynia, buraki, kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory, niektóre owoce w tym czarne i czerwone porzeczki, aronia, gruszki, maliny, agrest, kiwi, awokado. Pamiętajmy też o tym, żeby błonnik działał właściwie należy spożywać odpowiednią ilość płynów, minimum 1,5 - 2 litry dziennie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
8

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm