Trwa ładowanie...
03-09-2012 15:25

Wspólne gotowanie z dzieckiem

O tym, że drób zajmuje ważne miejsce w diecie malucha, wie każda mama. Mięso drobiowe jest smaczne i można je przyrządzać na wiele sposobów. W proces przygotowania pysznych potraw warto włączyć dziecko, które może przy tej okazji poćwiczyć umiejętność liczenia, czy dać upust swoim artystycznym zdolnościom.

Wspólne gotowanie z dzieckiemŹródło: materiały prasowe, fot: materiały prasowe
d2a1fld
d2a1fld

Dania opierające się na mięsie z kurcząt czy indyków są bardzo proste do przygotowania, a przy tym smaczne. Możemy sami wymyślać coraz to nowe urozmaicenia w diecie naszego dziecka, dodając do filetu z kurczaka czy indyka nowe przysmaki – ananasy, orzechy, szpinak czy ser. Warto jednak pamiętać, aby przy zakupie drobiu, wybierać ten ze sprawdzonych źródeł, w dokładnie oznakowanych i hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Gwarancją takiej wysokiej jakości produktów z drobiu jest certyfikat QAFP, który świadczy zarówno o świeżości (kontrolowanej na każdym etapie produkcji i dystrybucji), bezpieczeństwie (przejawiającym się przez ścisłą kontrolę jakości oraz szereg badań weterynaryjnych mięsa), jak i o szlachetnym smaku i aromacie. Kupując mięso drobiowe oznaczone tym znakiem mamy więc pewność, że nie były do niego dodawane substancje chemiczne ani woda (tzw. nastrzykiwanie), znamy także pochodzenie mięsa. A jak wiadomo - dobry i przemyślany zakup podniesie walory smakowe naszych potraw. Proponujemy zatem
proste i szybkie przepisy na dania z drobiu hodowanego zgodnie z zaleceniami systemu QAFP i oznaczonego certyfikatem QAFP, które świetnie nadają się do przygotowania nawet z niecierpliwym dzieckiem.

*Ślimak z indyka *
Tradycyjny obiad może zachęcić nawet niejadka, jeśli tylko sam go zaprojektuje w niecodzienny sposób. Tym razem będziemy potrzebować piersi z indyka, jajko, bułkę tartą, ziemniaki, sól, pieprz oraz - do ozdoby - posiekany koperek, kawałek zielonej i czerwonej papryki, dwa ziarenka kukurydzy itp. Ziemniaki gotujemy, żeby później zrobić z nich puree (to będzie domek naszego ślimaka). Pierś indyka kroimy na paski, następnie przyprawiamy i panierujemy – możemy zaprosić do tej części dziecko. Na patelni kładziemy pokrojonego indyka, tak aby przybrał kształt podkówki – to będzie trzon naszego ślimaka, musimy więc zrobić miejsce na domek z ziemniaków. Na talerzu formujemy z ziemniaków kulkę i nożem robimy ślimakowaty wzorek, pod ziemniakami układamy filet z indyka. Reszta zależy do fantazji naszego dziecka, ślimakowaty wzorek można wypełnić koperkiem, z papryki wyciąć różki, oczka, buźkę i ślimak gotowy. Przygotowanie kilku ślimaków dla całej rodziny jest niezłą zabawą. Otoczenie ślimaka z indyka możemy przyozdobić
warzywami.

Wesołe serduszko

Sposób przyrządzenia bardzo podobny do przepisu na ślimaka z indyka. Smażymy niewielką, całą pierś z kurczaka, która naturalnie ułoży się w serduszko. Nasze dziecko za pomocą ugotowanej marchewki i brokułów dorobi oczka, buźkę i rączki. Może też zrobić sercu włosy z ryżu lub ziemniaków. W zależności od upodobań naszego malucha, sami możemy wymyślać coraz to nowe kształty do kolejnych potraw.

Kotleciki z kurczaka

Danie, które możemy przygotować z trochę starszym dzieckiem. Na porcję dla dwóch osób będziemy potrzebować 250 dag piersi kurczaka, ok. 75 g żółtego sera oraz tyle samo pieczarek, jajko, sól, pieprz, łyżkę mąki, bułkę tartą. Na początek kroimy w małe kawałeczki kurczaka, w tym czasie nasze dziecko zetrze na tarce ser. Potem wspólnie myjemy i kroimy pieczarki. Wygodne i bezpieczne jest użycie sitka do krojenia warzyw. Resztę pracy dziecko tak naprawdę może wykonać już samo pod naszym bacznym okiem. Kurczaka, pieczarki i ser należy wrzucić do miski. Teraz najtrudniejsze zdanie dla młodego kucharza – wbicie jajka. Gdy to się uda, dodajemy jeszcze sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz następuje najlepsza część zabawy – z powstałej masy trzeba uformować małe kotleciki, a to zawsze jest dla dzieci świetną zabawą. Potem już tylko wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na patelni, co już oczywiście należy do nas. Dzięki kurczakowi kotleciki są wyśmienite i mają delikatny smak, dodatkowo
żółty ser sprawia, że są lekko ciągnące, a dzieci mają frajdę także przy jedzeniu.

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj