Wodorotlenek potasu - E525
Nazwa wodorotlenku potasu dla większości z nas brzmi co najmniej złowieszczo. Tymczasem związek ten dość często znaleźć można w niektórych produktach spożywczych, w których stosuje się go jako regulator kwasowości. Na opakowaniach różnych wyrobów wodorotlenek potasu oznaczany jest zawsze symbolem E525. Czy substancja ta ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie? Jakie są właściwości wodorotlenku potasu dodawanego do żywności?
Po co stosuje się regulatory kwasowości?
Regulatory kwasowości dodawane są do żywności z co najmniej dwóch powodów. Jak wskazuje ich sama nazwa, posiadają one właściwości kwasowe. Zastosowanie tego typu regulatorów w różnych produktach ma zatem wpłynąć na smak wyrobu i nadać im odpowiednią kwaśność. Ważne jest jednak to, że związki chemiczne zaliczane do regulatorów bardzo często stosuje się w celu zahamowania rozwoju bakterii. Przez nadanie konkretnego współczynnika pH produktu, możliwe jest wydłużenie jego przydatności do spożycia, a także znaczne poprawienie ogólnej jakości.
Czym jest wodorotlenek [potasu](https://portal.abczdrowie.pl/potas-trzy-mrozace-krew-w-zylach-fakty-o-potasie-czyli-co-tak-naprawde-warto-o-nim-wiedziec)?
Wodorotlenek potasu jest nieorganicznym związek chemicznym o wzorze sumarycznym KOH. W standardowych warunkach wyodrębniony wodorotlenek przybiera postać białego ciała stałego niewydzielającego żadnego zapachu. Związek zaliczany jest do grona najsilniejszych zasad. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a na dodatek wykazuje silne właściwości egzotermiczne (emisja ciepła). Sam w sobie wodorotlenek potasu jest niezwykle żrący i może doprowadzić do poważnych poparzeń. Czy oznacza to jednak, że jego obecność w produktach spożywczych jest niebezpieczna?
E525 w produktach spożywczych
Na szczęście nie ma żadnych powodów do niepokoju – wodorotlenek potasu dodawany do produktów spożywczych nie jest groźny dla naszego zdrowia. Obecne przepisy zezwalają stosowanie substancji na zasadzie quantum satis, czyli w jak najmniejszej ilości niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego. Główną funkcją E525 jest regulacja kwasowości danego wyrobu. W przypadku środków spożywczych uzupełniających z grupy przetworzonych produktów zbożowych i innych wyrobów dla dzieci wodorotlenek sodu może być stosowany tylko jako regulator pH.
W jakich produktach występuje E525?
Wodorotlenek potasu może znaleźć się w składzie następujących produktów spożywczych:
• galaretka
• czekolada
• marmolada
• dżem
• wyroby kakaowe
• przetworzona żywność na bazie zbóż
• margaryna
• olej
• żywność dla dzieci i niemowląt.
Związek ten można także spotkać w produktach kosmetycznych, np. mydłach, kremach po goleniu i preparatach do usuwania skórek.
Związki często występujące z E525
• E210 – kwas benzoesowy
• E235 – pimarycyna
• E260 – kwas octowy
• E315 – kwas izoaskorbinowy
• E322 – lecytyna
• E340 – fosforan potasu
• E495 – monopalmitynian sorbitolu
• E508 – chlorek potasu
Wojciech Chentkiewicz