Chlorek potasu - E508

Chlorek potasu, określany w technologii żywności jako substancja o wzorze E508, to środek syntetyczny, używany jako konserwant i regulator kwasowości. Związek ten występuje w przyrodzie jako składnik soli kamiennej i soli morskiej. W przemyśle spożywczym używany jest powszechnie przede wszystkim jako zamiennik soli kuchennej w produktach o obniżonej zawartości sodu. Gdzie odnajdziemy E508 i czy jest to substancja bezpieczna dla zdrowia?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Rola konserwantów w przemyśle spożywczym

Udając się do sklepu spożywczego, nie sposób jest nabyć żywność, która pozbawiona by była konserwantów i ulepszaczy. Jest ich ponad 1500, a spośród nich wyróżniamy np. nośniki, barwniki, substancje zagęszczające i regulatory kwasowości. Ponieważ z niepokojem spoglądamy na tajemnicze symbole E, powinniśmy poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą tych substancji, ponieważ chociaż większość z nich jest bezpieczna dla zdrowia, to niektóre z dodatków do żywności mogą wywołać niepożądane skutki dla organizmu. Jak to jest w przypadku chlorku potasu?

Co to jest chlorek potasu (E508)?

Chlorek potasu jest to sól chlorkowa potasu o wzorze KCl, która w technologii żywności pełni funkcję substancji żelującej oraz nośnika. Ma postać cieczy o krystalicznej strukturze, która jest bezbarwna bądź biała i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Chlorek potasu nie ma szczegółowo sprecyzowanej grupy produktów, do której byłby dodawane, jednak w przepisach o dodatkach do żywności zostało podane, że ma być używany w minimalnych ilościach.

Chlorek potasu otrzymał w przemyśle spożywczym symbol E508 i otrzymywany jest w wyniku reakcji wodorotlenku potasu z kwasem chlorowodorowym. Jest to sól chlorkowa potasu, która występuje w środowisku naturalnym jako minerał nazywany „sylwin”. Ponadto znajduje się w karnalicie i kainicie w postaci podwójnej soli.

Zastosowanie chlorku potasu

Chlorek potasu E508 wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym w produktach o niskiej zawartości sodu oraz tych, które w ogóle nie zwierają soli. Związek ten używa się chociażby w przetwórstwie wędlin, konserwach i mięsie peklowanym.

Uzasadnienie używania E508 w przemyśle spożywczym

Lekarze i dietetycy biją na alarm: jemy za dużo soli. Nie dość że żywność i tak jest dosalana podczas przetwarzania, ponieważ sód, to doskonały konserwant, to dodatkowo my sami chętnie wykorzystujemy sól w naszej kuchni. Każdy z nas powinien ograniczyć ją w swojej diecie, ale niektórzy, w szczególności osoby mające problemy z układem krążenia, powinny w ogóle zminimalizować jej użycie.

Producenci żywności starają się ograniczyć użycie sodu i zastąpienie tej substancji inną, bardziej zdrową. W tym celu używany jest chociażby chlorek potasu, który w smaku jest identyczny jak sód i w ustach wywołuje identyczną reakcję śliny, jak na słony smak. Ponadto chlorek potasu jest o tyle wartościowszy od chlorku sodu, że zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie, któremu sprzyja używanie soli.

Jak działa chlorek potasu na organizm człowieka?

Dzienne, bezpieczne spożycie chlorku potasu nie zostało określone przez wytyczne Unii Europejskiej, dotyczące zastosowania dodatków do żywności (zaznaczone zostało jedynie, że w produktach spożywczych ma być zastosowana w minimalnych, koniecznych z punktu technologicznego, ilościach). Chlorek potasu metabolizowany jest w organizmie tak jak potas, to znaczy wykorzystywany jest do przewodzenia impulsów nerwowych, skurczów mięśni (również mięśnia sercowego), ponadto utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową i jest również aktywatorem wielu enzymów.

Inne zastosowanie chlorku potasu

Poza technologii żywności, chlorek potasu wykorzystywany jest do mieszaniny soli w celu sypania nią dróg zimą. Substancję tę stosuje się również do produkcji sztucznych nawozów potasowych, sztucznych ogni, zapałek i materiałów wybuchowych. W medycynie chlorek potasu stosowany jest w celu uzupełniania niedoborów jonu potasu.

Ponadto wykorzystuje się go profilaktycznie w czasie stosowania glikozydów naparstnicy lub leczniczo po ich przedawkowaniu. Jakie są przeciwwskazania do stosowania tej substancji? Na chlorek potasu powinny uważać osoby cierpiące na przewlekłą niewydolność nerek, niewydolność kory nadnerczy oraz hipowolemię z hiponatremią. Żywność zawierającą chlorek potasu powinna być unikana przez osoby stosujące leki moczopędne oszczędzające potas.

Czy wiesz, że..?

Chlorek potasu wykorzystywany jest także w farmaceutyce, w recepturze aptecznej oraz szpitalnej w celu przyrządzania mieszanek płynnych. Może być łączony z innymi solami. W leczeniu terapeutycznym, wykorzystanie chlorku potasu musi być ściśle kontrolowane, ponieważ jego przedawkowanie grozi nawet zatrzymaniem akcji serca. Ponadto, nie wielu z nas jest świadomych, że chlorek potasu wraz z tiopentalem i pankuronium (jest to lek zwiotczający mięśnie) jest wykorzystywany do wykonywania wyroków śmierci przez zastrzyk trucizny.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce