Wieniec drożdżowy wytrawny
Drożdżowe wypieki zazwyczaj kojarzą się nam ze słodkimi propozycjami. Jak udowadnia autorka bloga "Dziękuję było pyszne", doskonale smakują także w wytrawnych połączeniach. Razem z serem pleśniowym, orzechami oraz natką pietruszki nie tylko prezentuje się pięknie, ale i bosko smakuje.
Składniki:
500 g mąki pszennej
240 ml mleka
2 żółtka
80 g cukru
25 g drożdży
40 g masła roztopionego
1/5 łyżeczki soli
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku (możecie dodać jeden jeśli nie chcecie by było zbyt intensywnie)
czarnuszka
gorgonzola
białka do posmarowania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Masa powinna być gładka. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto w prostokąt. Całość smarujemy białkiem. Siekamy drobno natkę pietruszki oraz czosnek, a gorgonzolę dzielimy na małe kawałeczki. Posypujemy ciasto tymi trzema składnikami. Zawijamy ciasto w roladkę kończąc na części posmarowanej białkiem. Rulonik kroimy ostrym nożem wzdłuż. Połówki układamy przecięciem do góry. Dwa ruloniki złączamy ze sobą od góry, następnie przeplatamy jedną część nad drugą, tak by strona z nadzieniem była zawsze u góry. Gdy powstanie nam warkocz łączymy oba końce i zlepiamy ze sobą. Smarujemy całość białkiem, posypujemy czarnuszką, można też użyć, np. orzechów włoskich. Pieczemy przez 20 minut w 185 stopniach.
*Polecamy również: gęś owsiana z rozmarynem. *