Wieniec drożdżowy wytrawny

Drożdżowe wypieki zazwyczaj kojarzą się nam ze słodkimi propozycjami. Jak udowadnia autorka bloga "Dziękuję było pyszne", doskonale smakują także w wytrawnych połączeniach. Razem z serem pleśniowym, orzechami oraz natką pietruszki nie tylko prezentuje się pięknie, ale i bosko smakuje.

Wieniec drożdżowy wytrawny
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl
SKOMENTUJ

Składniki:

500 g mąki pszennej
240 ml mleka
2 żółtka
80 g cukru
25 g drożdży
40 g masła roztopionego
1/5 łyżeczki soli
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku (możecie dodać jeden jeśli nie chcecie by było zbyt intensywnie)
czarnuszka
gorgonzola
białka do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Masa powinna być gładka. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto w prostokąt. Całość smarujemy białkiem. Siekamy drobno natkę pietruszki oraz czosnek, a gorgonzolę dzielimy na małe kawałeczki. Posypujemy ciasto tymi trzema składnikami. Zawijamy ciasto w roladkę kończąc na części posmarowanej białkiem. Rulonik kroimy ostrym nożem wzdłuż. Połówki układamy przecięciem do góry. Dwa ruloniki złączamy ze sobą od góry, następnie przeplatamy jedną część nad drugą, tak by strona z nadzieniem była zawsze u góry. Gdy powstanie nam warkocz łączymy oba końce i zlepiamy ze sobą. Smarujemy całość białkiem, posypujemy czarnuszką, można też użyć, np. orzechów włoskich. Pieczemy przez 20 minut w 185 stopniach.

*Polecamy również: gęś owsiana z rozmarynem. *

Obraz
© (fot. www.dziekujebylopyszne.pl)

ZOBACZ TAKŻE:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki