Warzywa i owoce w lodówce? Tak, ale nie wszystkie

Wszyscy dobrze wiemy, że w diecie każdego z nas powinno być jak najwięcej owoców i warzyw. Jednocześnie te produkty spożywcze w większości nie należą do tych o długim terminie ważności. Codzienne chodzenie na zakupy warzywno-owocowe również nie do końca jest dla nas satysfakcjonujące. Co więc robimy? Kupujemy więcej produktów i zadowoleni wkładamy je do lodówki. Czy to jest jednak zawsze dobry pomysł?

Wnętrze lodówkiWnętrze lodówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Których warzyw i owoców nie należy przechowywać w lodówce?

Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze tolerują lodówkowy chłód. Niektóre powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej lub ewentualnie chłodnych pomieszczeniach piwnicznych. Do takich owoców i warzyw należą:

  • owoce cytrusowe, czyli mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny,
  • banany,
  • mango,
  • papaja,
  • ananas,
  • melon,
  • arbuz,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • kiwi,
  • morele,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • cukinia,
  • cebula,
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • jabłka,
  • awokado,
  • figi,
  • dynia,
  • czosnek,
  • gruszki.

Tych produktów nie wolno też trzymać w foliowych torebkach. Po zakupie najlepiej od razu je umieścić w koszyczku lub innym przewiewnym pojemniku. Muszą mieć dostęp po powietrza.

W lodówce nie powinny być też trzymane niedojrzałe owoce czy warzywa. Chłodne powietrze nie pozwoli im dojrzeć i nabrać smaku.

Szkodniki w spiżarni. Nie tylko mole uprzykrzają ludziom życie

Które owoce i warzywa można przechowywać w lodówce?

Niektóre warzywa i owoce idealnie przechowują się lodówce, dzięki niej długo zachowując swój kolor, smak, konsystencję i wartości odżywcze. Do takich produktów roślinnych należą:

  • maliny,
  • jagody,
  • truskawki,
  • poziomki,
  • borówki,
  • brukselka,
  • por,
  • kapusta,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • seler,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • szparagi,
  • rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • sałata,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • winogrona,
  • śliwki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • jeżyny.

Ponadto do lodówki powinny trafić wszystkie warzywa i owoce napoczęte, obrane, pokrojone, a także sałatki i surówki. Tak więc np. cały ananas powinien być przechowywany poza lodówką – warto pamiętać, że stanowi on bardzo ładną ozdobę kuchennego stołu – ale ten pokrojony musi już trafić do lodówki.

Jak prawidłowo przechowywać warzywa w lodówce?

Wiemy już, które warzywa i owoce możemy przechowywać w lodówce. Samo jednak włożenie ich do chłodziarki nie załatwia sprawy. Trzeba jeszcze znać kilka zasad z tym związanych.

  1. W nowszych lodówkach znajdują się specjalne wysuwane szuflady na warzywa i owoce. Panuje tam optymalna dla warzyw i owoców temperatura i wilgotność. Z tego względu większość tego rodzaju produktów żywnościowych należy umieszczać właśnie w tej szufladzie.
  2. Ważne, by warzyw nie układać obok owoców. Zielone warzywa dodatkowo powinny być ułożone z daleka od warzyw wydzielających etylen, który to może spowodować ich żółknięcie.
  3. Szufladę lub półkę, na której mamy przechowywać warzywa i owoce warto wyłożyć papierowymi ręcznikami, które będą chłonęły nadmiar wilgoci, dzięki czemu pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Należy je co jakiś czas wymieniać na nowe. W sklepach dostępne są też specjalne maty, które utrzymują warzywa i owoce ponad powierzchnią półki, zapewniając im odpływ wilgoci, a dopływ powietrza.
  4. Owoców nie należy trzymać w pojemnikach, gdyż skraplająca się para może wspierać rozwój grzybów i gnicie żywności.
  5. Warzywa najlepiej przechowują się w całości, niekrojone.
  6. Owoce jagodowe, czyli poziomki, jeżyny, maliny, borówki, jagody, truskawki nie powinny być myte i muszą zachować szypułki. Przechowujemy je w lodówce maksymalnie 2 dni. Nie powinny być przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze, więc warto trzymać je na najwyższej półce w lodówce, która to jest najcieplejsza.
  7. Brukselka z kolei bardzo lubi niską temperaturę, więc można przechowywać ją nawet do tygodnia w plastikowym opakowaniu.
  8. Por i kapusta są z kolei na tyle wytrzymałe, że nawet przez miesiąc zachowają swoje walory i właściwości. Przed schowaniem ich do lodówki trzeba je tylko oczyścić i pozbawić zewnętrznych uszkodzonych liści. Warzywa te powinny być umieszczone w dolnej szufladzie lodówki.
  9. Koperek i natkę pietruszki przed schowaniem warto umyć, osuszyć i posiekać, a potem zamknąć w szczelnym szklanym pojemniku lub słoiku.

Jeśli będziemy przestrzegać powyższych zasad, z pewnością nasze warzywa i owoce dłużej będą świeże, pyszne i zdrowe. W razie potrzeby zawsze możemy część produktów zamrozić, a z części zrobić smaczne przetwory.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia