Warzywa i owoce w lodówce? Tak, ale nie wszystkie

Wszyscy dobrze wiemy, że w diecie każdego z nas powinno być jak najwięcej owoców i warzyw. Jednocześnie te produkty spożywcze w większości nie należą do tych o długim terminie ważności. Codzienne chodzenie na zakupy warzywno-owocowe również nie do końca jest dla nas satysfakcjonujące. Co więc robimy? Kupujemy więcej produktów i zadowoleni wkładamy je do lodówki. Czy to jest jednak zawsze dobry pomysł?

Wnętrze lodówkiWnętrze lodówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Których warzyw i owoców nie należy przechowywać w lodówce?

Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze tolerują lodówkowy chłód. Niektóre powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej lub ewentualnie chłodnych pomieszczeniach piwnicznych. Do takich owoców i warzyw należą:

  • owoce cytrusowe, czyli mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny,
  • banany,
  • mango,
  • papaja,
  • ananas,
  • melon,
  • arbuz,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • kiwi,
  • morele,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • cukinia,
  • cebula,
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • jabłka,
  • awokado,
  • figi,
  • dynia,
  • czosnek,
  • gruszki.

Tych produktów nie wolno też trzymać w foliowych torebkach. Po zakupie najlepiej od razu je umieścić w koszyczku lub innym przewiewnym pojemniku. Muszą mieć dostęp po powietrza.

W lodówce nie powinny być też trzymane niedojrzałe owoce czy warzywa. Chłodne powietrze nie pozwoli im dojrzeć i nabrać smaku.

Szkodniki w spiżarni. Nie tylko mole uprzykrzają ludziom życie

Które owoce i warzywa można przechowywać w lodówce?

Niektóre warzywa i owoce idealnie przechowują się lodówce, dzięki niej długo zachowując swój kolor, smak, konsystencję i wartości odżywcze. Do takich produktów roślinnych należą:

  • maliny,
  • jagody,
  • truskawki,
  • poziomki,
  • borówki,
  • brukselka,
  • por,
  • kapusta,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • seler,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • szparagi,
  • rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • sałata,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • winogrona,
  • śliwki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • jeżyny.

Ponadto do lodówki powinny trafić wszystkie warzywa i owoce napoczęte, obrane, pokrojone, a także sałatki i surówki. Tak więc np. cały ananas powinien być przechowywany poza lodówką – warto pamiętać, że stanowi on bardzo ładną ozdobę kuchennego stołu – ale ten pokrojony musi już trafić do lodówki.

Jak prawidłowo przechowywać warzywa w lodówce?

Wiemy już, które warzywa i owoce możemy przechowywać w lodówce. Samo jednak włożenie ich do chłodziarki nie załatwia sprawy. Trzeba jeszcze znać kilka zasad z tym związanych.

  1. W nowszych lodówkach znajdują się specjalne wysuwane szuflady na warzywa i owoce. Panuje tam optymalna dla warzyw i owoców temperatura i wilgotność. Z tego względu większość tego rodzaju produktów żywnościowych należy umieszczać właśnie w tej szufladzie.
  2. Ważne, by warzyw nie układać obok owoców. Zielone warzywa dodatkowo powinny być ułożone z daleka od warzyw wydzielających etylen, który to może spowodować ich żółknięcie.
  3. Szufladę lub półkę, na której mamy przechowywać warzywa i owoce warto wyłożyć papierowymi ręcznikami, które będą chłonęły nadmiar wilgoci, dzięki czemu pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Należy je co jakiś czas wymieniać na nowe. W sklepach dostępne są też specjalne maty, które utrzymują warzywa i owoce ponad powierzchnią półki, zapewniając im odpływ wilgoci, a dopływ powietrza.
  4. Owoców nie należy trzymać w pojemnikach, gdyż skraplająca się para może wspierać rozwój grzybów i gnicie żywności.
  5. Warzywa najlepiej przechowują się w całości, niekrojone.
  6. Owoce jagodowe, czyli poziomki, jeżyny, maliny, borówki, jagody, truskawki nie powinny być myte i muszą zachować szypułki. Przechowujemy je w lodówce maksymalnie 2 dni. Nie powinny być przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze, więc warto trzymać je na najwyższej półce w lodówce, która to jest najcieplejsza.
  7. Brukselka z kolei bardzo lubi niską temperaturę, więc można przechowywać ją nawet do tygodnia w plastikowym opakowaniu.
  8. Por i kapusta są z kolei na tyle wytrzymałe, że nawet przez miesiąc zachowają swoje walory i właściwości. Przed schowaniem ich do lodówki trzeba je tylko oczyścić i pozbawić zewnętrznych uszkodzonych liści. Warzywa te powinny być umieszczone w dolnej szufladzie lodówki.
  9. Koperek i natkę pietruszki przed schowaniem warto umyć, osuszyć i posiekać, a potem zamknąć w szczelnym szklanym pojemniku lub słoiku.

Jeśli będziemy przestrzegać powyższych zasad, z pewnością nasze warzywa i owoce dłużej będą świeże, pyszne i zdrowe. W razie potrzeby zawsze możemy część produktów zamrozić, a z części zrobić smaczne przetwory.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów