Trwa ładowanie...

Warzywa i owoce w lodówce? Tak, ale nie wszystkie

Wszyscy dobrze wiemy, że w diecie każdego z nas powinno być jak najwięcej owoców i warzyw. Jednocześnie te produkty spożywcze w większości nie należą do tych o długim terminie ważności. Codzienne chodzenie na zakupy warzywno-owocowe również nie do końca jest dla nas satysfakcjonujące. Co więc robimy? Kupujemy więcej produktów i zadowoleni wkładamy je do lodówki. Czy to jest jednak zawsze dobry pomysł?

Wnętrze lodówkiWnętrze lodówkiŹródło: Adobe Stock
dgvwh8w
dgvwh8w

Których warzyw i owoców nie należy przechowywać w lodówce?

Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze tolerują lodówkowy chłód. Niektóre powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej lub ewentualnie chłodnych pomieszczeniach piwnicznych. Do takich owoców i warzyw należą:

  • owoce cytrusowe, czyli mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny,
  • banany,
  • mango,
  • papaja,
  • ananas,
  • melon,
  • arbuz,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • kiwi,
  • morele,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • cukinia,
  • cebula,
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • jabłka,
  • awokado,
  • figi,
  • dynia,
  • czosnek,
  • gruszki.

Tych produktów nie wolno też trzymać w foliowych torebkach. Po zakupie najlepiej od razu je umieścić w koszyczku lub innym przewiewnym pojemniku. Muszą mieć dostęp po powietrza.

W lodówce nie powinny być też trzymane niedojrzałe owoce czy warzywa. Chłodne powietrze nie pozwoli im dojrzeć i nabrać smaku.

Szkodniki w spiżarni. Nie tylko mole uprzykrzają ludziom życie

Które owoce i warzywa można przechowywać w lodówce?

Niektóre warzywa i owoce idealnie przechowują się lodówce, dzięki niej długo zachowując swój kolor, smak, konsystencję i wartości odżywcze. Do takich produktów roślinnych należą:

  • maliny,
  • jagody,
  • truskawki,
  • poziomki,
  • borówki,
  • brukselka,
  • por,
  • kapusta,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • seler,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • szparagi,
  • rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • sałata,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • winogrona,
  • śliwki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • jeżyny.
dgvwh8w

Ponadto do lodówki powinny trafić wszystkie warzywa i owoce napoczęte, obrane, pokrojone, a także sałatki i surówki. Tak więc np. cały ananas powinien być przechowywany poza lodówką – warto pamiętać, że stanowi on bardzo ładną ozdobę kuchennego stołu – ale ten pokrojony musi już trafić do lodówki.

Jak prawidłowo przechowywać warzywa w lodówce?

Wiemy już, które warzywa i owoce możemy przechowywać w lodówce. Samo jednak włożenie ich do chłodziarki nie załatwia sprawy. Trzeba jeszcze znać kilka zasad z tym związanych.

  1. W nowszych lodówkach znajdują się specjalne wysuwane szuflady na warzywa i owoce. Panuje tam optymalna dla warzyw i owoców temperatura i wilgotność. Z tego względu większość tego rodzaju produktów żywnościowych należy umieszczać właśnie w tej szufladzie.
  2. Ważne, by warzyw nie układać obok owoców. Zielone warzywa dodatkowo powinny być ułożone z daleka od warzyw wydzielających etylen, który to może spowodować ich żółknięcie.
  3. Szufladę lub półkę, na której mamy przechowywać warzywa i owoce warto wyłożyć papierowymi ręcznikami, które będą chłonęły nadmiar wilgoci, dzięki czemu pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Należy je co jakiś czas wymieniać na nowe. W sklepach dostępne są też specjalne maty, które utrzymują warzywa i owoce ponad powierzchnią półki, zapewniając im odpływ wilgoci, a dopływ powietrza.
  4. Owoców nie należy trzymać w pojemnikach, gdyż skraplająca się para może wspierać rozwój grzybów i gnicie żywności.
  5. Warzywa najlepiej przechowują się w całości, niekrojone.
  6. Owoce jagodowe, czyli poziomki, jeżyny, maliny, borówki, jagody, truskawki nie powinny być myte i muszą zachować szypułki. Przechowujemy je w lodówce maksymalnie 2 dni. Nie powinny być przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze, więc warto trzymać je na najwyższej półce w lodówce, która to jest najcieplejsza.
  7. Brukselka z kolei bardzo lubi niską temperaturę, więc można przechowywać ją nawet do tygodnia w plastikowym opakowaniu.
  8. Por i kapusta są z kolei na tyle wytrzymałe, że nawet przez miesiąc zachowają swoje walory i właściwości. Przed schowaniem ich do lodówki trzeba je tylko oczyścić i pozbawić zewnętrznych uszkodzonych liści. Warzywa te powinny być umieszczone w dolnej szufladzie lodówki.
  9. Koperek i natkę pietruszki przed schowaniem warto umyć, osuszyć i posiekać, a potem zamknąć w szczelnym szklanym pojemniku lub słoiku.

Jeśli będziemy przestrzegać powyższych zasad, z pewnością nasze warzywa i owoce dłużej będą świeże, pyszne i zdrowe. W razie potrzeby zawsze możemy część produktów zamrozić, a z części zrobić smaczne przetwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dgvwh8w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgvwh8w
Więcej tematów