Zwiędnięta sałata – jak przywrócić ją do życia?

Sałata to smaczne i zdrowe warzywo, które doskonale smakuje zarówno w formie surówki z dodatkiem jogurtu, śmietany czy sosu vinegret, jak i na kanapkach. Niestety, zazwyczaj kupujemy główkę sałaty i nie zjadamy całej od razu. Przechowujemy ją w lodówce, nawet w odpowiedniej szufladce, a ona po pewnym czasie więdnie i robi się mało apetyczna. Czy można coś z tym zrobić? Czy da się jakoś przywrócić ją do życia? Okazuje się, że tak! Poznajcie kilka sposobów na zwiędłą sałatę.

Świeża sałataŚwieża sałata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHAL NOWOSIELSKI; Michał Nowosielski

Lodowa kąpiel

Jeśli nasza sałata traci na jędrności, można zafundować jej lodowatą kąpiel. Wystarczy przygotować wodę z lodem i na przynajmniej 20 minut włożyć do niej warzywo. Taka kąpiel może trwać nawet do godziny. Po niej nasza sałata będzie jak nowo narodzona!

Woda z cytryną

Kilka kropli soku z cytryny lub odrobina kwasu cytrynowego zmieszane z wodą również mają moc odświeżania zwiędłych liści sałaty. Wystarczy zanurzyć je w takiej mieszance, by warzywo znów stało się jędrne i apetyczne.

Woda z cukrem

Podobne działanie ma również zanurzenie sałaty w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru. Wystarczy kilkanaście minut, by liście ponownie stały się chrupkie. Można też kilkakrotnie przepłukać liście w wodzie z cukrem i osuszyć je na sitku. Sałata może nabrać lekko słodkiego posmaku, ale jeśli będzie on przeszkadzał, wystarczy jeszcze raz opłukać ją w zimnej wodzie.

Ekspert radzi, czy warto jeść nowalijki. Obalamy mity

Mąka ziemniaczana i woda

Jeśli w wodzie w ilości 2-3 litrów wymieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej, powstanie nam mikstura, która da sałacie nowe życie. Liście należy zanurzyć w takiej wodzie i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie sałatę wyjmujemy i opłukujemy w zimnej wodzie. Po wysuszeniu liście są znów jędrne.

Przechowywanie sałaty

Aby nie marnować żywności i pozwolić sałacie na dłuższy żywot, bardzo ważne jest jej odpowiednie przechowywanie.

Najczęściej zaleca się umycie sałaty, podzielenie jej na liście i ułożenie jeszcze wilgotnej na bawełnianej albo lnianej ściereczce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną sałatę wystarczy umieścić w lodówce, by długo cieszyć się jej dobrą kondycją. Przed włożeniem do lodówki należy zwinąć ściereczkę wraz z sałatą w rulon.

Papier wchłonie zbędną wilgoć, a jednocześnie pozwoli sałacie na korzystanie z niej w czasie przechowywania. Warto taki ręcznik papierowy zmieniać, by nie dopuścić do rozwinięcia się bakterii. Sałata powinna mieć ograniczony dostęp powietrza. Dzięki temu liście nie zepsują się tak szybko, ani też nie zwiędną.

Innym sposobem na przechowywanie sałaty jest umycie jej, osuszenie i umieszczenie w pojemniku lub foliowej torebce. Tego rodzaju opakowanie hamuje utratę wody z warzywa. Sałata powinna być owinięta w papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar wilgoci i nie dopuści do tego, by liście były przemoczone.

W sklepach są też dostępne specjalne wirówki do osuszania i przechowywania sałaty. Jeśli taką posiadamy, wystarczy liście umyć i włożyć do niej. Po spłynięciu z niej wody, pojemnik opróżniamy i ponownie wkładamy do koszyczka wirówki. Przechowujemy razem z pojemnikiem w lodówce.

Ostatnio powodzeniem cieszy się również sposób przechowywania sałaty, którym podzieliła się pewna tiktokerka. Pokazała ona, że wkłada liście sałaty do pojemnika z wodą i dokładnie zakręca, a potem wstawia do lodówki. Wodę ze słoika należy wymieniać co dwa dni, dzięki czemu nie rozwiną się w nim mikroorganizmy.

Kiedy sałaty nie da się już uratować?

Zwiędła sałata jest wiotka, miękka i mało apetyczna. Z biegiem czasu traci wodę, z której w znacznej mierze się składa. Okazuje się, że mimo to nie trzeba jej wyrzucać. Całkowicie nadaje się ona do jedzenia, nawet jeśli jej liście zaczynają brązowieć.

To, co powinno zwrócić naszą uwagę, to raczej obecność śluzu na liściach sałaty. Jeśli takowy zaczyna się pojawiać, oznacza to, że na warzywie rozwinęły się już grzyby i bakterie. Takiej sałaty nie należy już jeść.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał