Rzodkiewka – co można z niej zrobić?

Rzodkiewka jest warzywem, które jako jedno z pierwszych pojawia się na wiosnę. Doskonale sprawdza się na surowo, ale okazuje się, że można z niej również przyrządzić dania na ciepło. Rzodkiewki wchodzą w skład sałatek i surówek, jednak warto zrobić z nich także risotto albo je ukisić. Poznajcie kilka pomysłów na potrawy z rzodkiewką w roli głównej.

RzodkiewkaRzodkiewka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darryl Brooks
2

Rzodkiewki w sosie estragonowym

Rzodkiewki w estragonowym sosie mogą stanowić samodzielny posiłek albo być doskonałym dodatkiem do mięsnego drugiego dania. Pasują zarówno do schabu, jak i do drobiu.

Składniki:

  • 30 rzodkiewek z ogonkami,
  • 6 łyżek masła,
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu,
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina,
  • ¼ szkl. posiekanej szalotki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim szalotki. Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż połowa płynu odparuje.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy po łyżce zimnego masła, za każdym razem dokładnie je rozpuszczając.
  3. Dodajemy sok cytrynowy, estragon, pieprz i sól. Rzodkiewki układamy w miseczce i polewamy przygotowanym sosem.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Zapiekanka makaronowa z rzodkiewkami

Rzodkiewki zapiekane z makaronem to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 20 dag szynki pokrojonej w paseczki,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • natka pietruszki – kilka gałązek,
  • sól, pieprz,
  • makaron,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki myjemy i osuszamy. Kroimy je w ćwiartki albo plasterki. Z botwinką postępujemy tak samo. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Dodajemy do niej drobiowy bulion i śmietankę.
  2. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i mieszamy z tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wykładamy do niego makaron z serem, rzodkiewki, botwinkę i szynkę. Mieszamy.
  3. Zalewamy sosem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Rzodkiewka pieczona

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw.

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż wraz z zielonymi liśćmi na długości ok. ½ cm.
  2. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą i przyprawami. Zalewamy nim rzodkiewki i dokładnie mieszamy.
  3. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wysypujemy na nią zamarynowane rzodkiewki. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku.
  4. Zjadamy na ciepło lub na zimno.
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki © Adobe Stock

Rzodkiewkowe risotto

Risotto z rzodkiewkami to wyjątkowy pomysł na obiad. Jest wiosenny, smaczny i kolorowy.

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 1,5 l drobiowego bulionu,
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • biały ocet winny,
  • oliwa z oliwek,
  • siekany szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bulion podgrzewamy, aby był gorący. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy połączone z 1 łyżką masła. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Podsmażamy kilka minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodajemy ryż i podsmażamy aż stanie się szklisty. Uważamy, by go nie przypalić.
  3. Dolewamy wino i odparowujemy. Po trochu dolewamy bulionu i mieszamy do momentu, aż prawie cały zostanie wchłonięty przez ryż.
  4. Gdy ryż będzie miękki, zdejmujemy danie z ognia, dodajemy resztę masła i ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Mieszamy dokładnie i przykrywamy na 2-3 minuty pokrywką.
  6. Rzodkiewki myjemy i osuszmy. Kroimy w słupki, skrapiamy je oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Risotto podajemy z przygotowanymi osobno rzodkiewkami.

Pesto z liści rzodkiewki

Z rzodkiewki można jeść również liście. Doskonale nadają się one do przygotowania domowego pesto, które można podawać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem.

Składniki:

  • garść rzodkiewkowych liści,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Liście myjemy i osuszamy. Wkładamy je do wysokiego pojemnika, dodajemy resztę składników i blendujemy. Doprawiamy do smaku.

Rzodkiewki na surowo mają wyrazisty, prawie ostry smak. Okazuje się, że po przygotowaniu na ciepło nabierają nieco słodyczy. Doskonale pasują do różnego rodzaju mięs i innych warzyw. Nie bójmy się włączać ich do swojej diety. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne