Rzodkiewka – co można z niej zrobić?

Rzodkiewka jest warzywem, które jako jedno z pierwszych pojawia się na wiosnę. Doskonale sprawdza się na surowo, ale okazuje się, że można z niej również przyrządzić dania na ciepło. Rzodkiewki wchodzą w skład sałatek i surówek, jednak warto zrobić z nich także risotto albo je ukisić. Poznajcie kilka pomysłów na potrawy z rzodkiewką w roli głównej.

RzodkiewkaRzodkiewka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darryl Brooks

Rzodkiewki w sosie estragonowym

Rzodkiewki w estragonowym sosie mogą stanowić samodzielny posiłek albo być doskonałym dodatkiem do mięsnego drugiego dania. Pasują zarówno do schabu, jak i do drobiu.

Składniki:

  • 30 rzodkiewek z ogonkami,
  • 6 łyżek masła,
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu,
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina,
  • ¼ szkl. posiekanej szalotki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim szalotki. Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż połowa płynu odparuje.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy po łyżce zimnego masła, za każdym razem dokładnie je rozpuszczając.
  3. Dodajemy sok cytrynowy, estragon, pieprz i sól. Rzodkiewki układamy w miseczce i polewamy przygotowanym sosem.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Zapiekanka makaronowa z rzodkiewkami

Rzodkiewki zapiekane z makaronem to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 20 dag szynki pokrojonej w paseczki,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • natka pietruszki – kilka gałązek,
  • sól, pieprz,
  • makaron,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki myjemy i osuszamy. Kroimy je w ćwiartki albo plasterki. Z botwinką postępujemy tak samo. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Dodajemy do niej drobiowy bulion i śmietankę.
  2. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i mieszamy z tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wykładamy do niego makaron z serem, rzodkiewki, botwinkę i szynkę. Mieszamy.
  3. Zalewamy sosem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Rzodkiewka pieczona

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw.

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż wraz z zielonymi liśćmi na długości ok. ½ cm.
  2. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą i przyprawami. Zalewamy nim rzodkiewki i dokładnie mieszamy.
  3. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wysypujemy na nią zamarynowane rzodkiewki. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku.
  4. Zjadamy na ciepło lub na zimno.
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki © Adobe Stock

Rzodkiewkowe risotto

Risotto z rzodkiewkami to wyjątkowy pomysł na obiad. Jest wiosenny, smaczny i kolorowy.

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 1,5 l drobiowego bulionu,
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • biały ocet winny,
  • oliwa z oliwek,
  • siekany szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bulion podgrzewamy, aby był gorący. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy połączone z 1 łyżką masła. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Podsmażamy kilka minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodajemy ryż i podsmażamy aż stanie się szklisty. Uważamy, by go nie przypalić.
  3. Dolewamy wino i odparowujemy. Po trochu dolewamy bulionu i mieszamy do momentu, aż prawie cały zostanie wchłonięty przez ryż.
  4. Gdy ryż będzie miękki, zdejmujemy danie z ognia, dodajemy resztę masła i ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Mieszamy dokładnie i przykrywamy na 2-3 minuty pokrywką.
  6. Rzodkiewki myjemy i osuszmy. Kroimy w słupki, skrapiamy je oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Risotto podajemy z przygotowanymi osobno rzodkiewkami.

Pesto z liści rzodkiewki

Z rzodkiewki można jeść również liście. Doskonale nadają się one do przygotowania domowego pesto, które można podawać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem.

Składniki:

  • garść rzodkiewkowych liści,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Liście myjemy i osuszamy. Wkładamy je do wysokiego pojemnika, dodajemy resztę składników i blendujemy. Doprawiamy do smaku.

Rzodkiewki na surowo mają wyrazisty, prawie ostry smak. Okazuje się, że po przygotowaniu na ciepło nabierają nieco słodyczy. Doskonale pasują do różnego rodzaju mięs i innych warzyw. Nie bójmy się włączać ich do swojej diety. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód