Rzodkiewka – co można z niej zrobić?
Rzodkiewka jest warzywem, które jako jedno z pierwszych pojawia się na wiosnę. Doskonale sprawdza się na surowo, ale okazuje się, że można z niej również przyrządzić dania na ciepło. Rzodkiewki wchodzą w skład sałatek i surówek, jednak warto zrobić z nich także risotto albo je ukisić. Poznajcie kilka pomysłów na potrawy z rzodkiewką w roli głównej.
Rzodkiewki w sosie estragonowym
Rzodkiewki w estragonowym sosie mogą stanowić samodzielny posiłek albo być doskonałym dodatkiem do mięsnego drugiego dania. Pasują zarówno do schabu, jak i do drobiu.
Składniki:
- 30 rzodkiewek z ogonkami,
- 6 łyżek masła,
- 2 łyżeczki posiekanego estragonu,
- ½ szkl. wytrawnego białego wina,
- ¼ szkl. posiekanej szalotki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim szalotki. Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż połowa płynu odparuje.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy po łyżce zimnego masła, za każdym razem dokładnie je rozpuszczając.
- Dodajemy sok cytrynowy, estragon, pieprz i sól. Rzodkiewki układamy w miseczce i polewamy przygotowanym sosem.
Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni
Zapiekanka makaronowa z rzodkiewkami
Rzodkiewki zapiekane z makaronem to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewek,
- 2 pęczki botwinki,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 20 dag szynki pokrojonej w paseczki,
- 10 dag sera żółtego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- natka pietruszki – kilka gałązek,
- sól, pieprz,
- makaron,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
- Rzodkiewki myjemy i osuszamy. Kroimy je w ćwiartki albo plasterki. Z botwinką postępujemy tak samo. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Dodajemy do niej drobiowy bulion i śmietankę.
- Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i mieszamy z tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wykładamy do niego makaron z serem, rzodkiewki, botwinkę i szynkę. Mieszamy.
- Zalewamy sosem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Rzodkiewka pieczona
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw.
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewek,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż wraz z zielonymi liśćmi na długości ok. ½ cm.
- Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą i przyprawami. Zalewamy nim rzodkiewki i dokładnie mieszamy.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wysypujemy na nią zamarynowane rzodkiewki. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku.
- Zjadamy na ciepło lub na zimno.
Rzodkiewkowe risotto
Risotto z rzodkiewkami to wyjątkowy pomysł na obiad. Jest wiosenny, smaczny i kolorowy.
Składniki:
- 300 g ryżu arborio,
- 1,5 l drobiowego bulionu,
- ½ szkl. wytrawnego białego wina,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 50 g tartego parmezanu,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- biały ocet winny,
- oliwa z oliwek,
- siekany szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Bulion podgrzewamy, aby był gorący. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy połączone z 1 łyżką masła. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
- Podsmażamy kilka minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodajemy ryż i podsmażamy aż stanie się szklisty. Uważamy, by go nie przypalić.
- Dolewamy wino i odparowujemy. Po trochu dolewamy bulionu i mieszamy do momentu, aż prawie cały zostanie wchłonięty przez ryż.
- Gdy ryż będzie miękki, zdejmujemy danie z ognia, dodajemy resztę masła i ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy dokładnie i przykrywamy na 2-3 minuty pokrywką.
- Rzodkiewki myjemy i osuszmy. Kroimy w słupki, skrapiamy je oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Risotto podajemy z przygotowanymi osobno rzodkiewkami.
Pesto z liści rzodkiewki
Z rzodkiewki można jeść również liście. Doskonale nadają się one do przygotowania domowego pesto, które można podawać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem.
Składniki:
- garść rzodkiewkowych liści,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- kilka orzechów włoskich,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Liście myjemy i osuszamy. Wkładamy je do wysokiego pojemnika, dodajemy resztę składników i blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Rzodkiewki na surowo mają wyrazisty, prawie ostry smak. Okazuje się, że po przygotowaniu na ciepło nabierają nieco słodyczy. Doskonale pasują do różnego rodzaju mięs i innych warzyw. Nie bójmy się włączać ich do swojej diety. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.