Trwa ładowanie...

Rzodkiewka – co można z niej zrobić?

Rzodkiewka jest warzywem, które jako jedno z pierwszych pojawia się na wiosnę. Doskonale sprawdza się na surowo, ale okazuje się, że można z niej również przyrządzić dania na ciepło. Rzodkiewki wchodzą w skład sałatek i surówek, jednak warto zrobić z nich także risotto albo je ukisić. Poznajcie kilka pomysłów na potrawy z rzodkiewką w roli głównej.

RzodkiewkaRzodkiewkaŹródło: Adobe Stock, fot: Darryl Brooks
d41ln9e
d41ln9e

Rzodkiewki w sosie estragonowym

Rzodkiewki w estragonowym sosie mogą stanowić samodzielny posiłek albo być doskonałym dodatkiem do mięsnego drugiego dania. Pasują zarówno do schabu, jak i do drobiu.

Składniki:

  • 30 rzodkiewek z ogonkami,
  • 6 łyżek masła,
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu,
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina,
  • ¼ szkl. posiekanej szalotki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim szalotki. Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż połowa płynu odparuje.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy po łyżce zimnego masła, za każdym razem dokładnie je rozpuszczając.
  3. Dodajemy sok cytrynowy, estragon, pieprz i sól. Rzodkiewki układamy w miseczce i polewamy przygotowanym sosem.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Zapiekanka makaronowa z rzodkiewkami

Rzodkiewki zapiekane z makaronem to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny.

d41ln9e

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 20 dag szynki pokrojonej w paseczki,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • natka pietruszki – kilka gałązek,
  • sól, pieprz,
  • makaron,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki myjemy i osuszamy. Kroimy je w ćwiartki albo plasterki. Z botwinką postępujemy tak samo. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Dodajemy do niej drobiowy bulion i śmietankę.
  2. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i mieszamy z tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wykładamy do niego makaron z serem, rzodkiewki, botwinkę i szynkę. Mieszamy.
  3. Zalewamy sosem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
d41ln9e

Rzodkiewka pieczona

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw.

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż wraz z zielonymi liśćmi na długości ok. ½ cm.
  2. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą i przyprawami. Zalewamy nim rzodkiewki i dokładnie mieszamy.
  3. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wysypujemy na nią zamarynowane rzodkiewki. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku.
  4. Zjadamy na ciepło lub na zimno.
Sałatka z rzodkiewki Adobe Stock
Sałatka z rzodkiewkiŹródło: Adobe Stock

Rzodkiewkowe risotto

Risotto z rzodkiewkami to wyjątkowy pomysł na obiad. Jest wiosenny, smaczny i kolorowy.

d41ln9e

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 1,5 l drobiowego bulionu,
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • biały ocet winny,
  • oliwa z oliwek,
  • siekany szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bulion podgrzewamy, aby był gorący. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy połączone z 1 łyżką masła. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Podsmażamy kilka minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodajemy ryż i podsmażamy aż stanie się szklisty. Uważamy, by go nie przypalić.
  3. Dolewamy wino i odparowujemy. Po trochu dolewamy bulionu i mieszamy do momentu, aż prawie cały zostanie wchłonięty przez ryż.
  4. Gdy ryż będzie miękki, zdejmujemy danie z ognia, dodajemy resztę masła i ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Mieszamy dokładnie i przykrywamy na 2-3 minuty pokrywką.
  6. Rzodkiewki myjemy i osuszmy. Kroimy w słupki, skrapiamy je oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Risotto podajemy z przygotowanymi osobno rzodkiewkami.
d41ln9e

Pesto z liści rzodkiewki

Z rzodkiewki można jeść również liście. Doskonale nadają się one do przygotowania domowego pesto, które można podawać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem.

Składniki:

  • garść rzodkiewkowych liści,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Liście myjemy i osuszamy. Wkładamy je do wysokiego pojemnika, dodajemy resztę składników i blendujemy. Doprawiamy do smaku.
d41ln9e

Rzodkiewki na surowo mają wyrazisty, prawie ostry smak. Okazuje się, że po przygotowaniu na ciepło nabierają nieco słodyczy. Doskonale pasują do różnego rodzaju mięs i innych warzyw. Nie bójmy się włączać ich do swojej diety. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ln9e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ln9e
Więcej tematów