Warsztaty Kulinarne w restauracji Sowa i Przyjaciele

Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz dziewiąty. Tym razem tematem przewodnim były mięsa, a mistrzami kuchni, którzy wprowadzili uczestników w tajniki gotowania byli Robert Sowa oraz Marcin Budynek.

Warsztaty Kulinarne w restauracji Sowa i Przyjaciele
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe
SKOMENTUJ

Przedostatnia już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyła się w śnieżny zimowy weekend, 12 i 13 stycznia. Uczestnicy dowiedzieli się, jak przyrządzać wykwintne potrawy z mięs, uczyli się technik i sekretów gotowania, smażenia i pieczenia, a wszystko po to, aby najtrudniejsze do przyrządzenia mięsa po podaniu rozpływały się w ustach...

W sobotę uczestnicy zostali zaproszeni na degustację do restauracji Sowa i Przyjaciele, którą prowadzi znany mistrz kulinariów Robert Sowa. Charyzmatyczny gospodarz oczarował gości zarówno swoimi opowieściami o dobrej kuchni, jak i smakiem potraw przygotowanych w jego restauracji. Natomiast serwowane dania zachwyciły wykwintnym smakiem i sposobem podania. Osiągnięto to dzięki doskonałej znajomości tajników kuchni i dbałości o najwyższą jakość składników potraw.

Niedziela w Centrum Techniki Kulinarnej to jak zawsze dzień pełen gotowania. Tym razem oprócz opiekuna Warsztatów Marcina Budynka wziął w nich udział także Robert Sowa i Konrad Birek. Zadaniem uczestników było przyrządzenie potraw degustowanych dnia poprzedniego. Jako pierwszy przygotowany został pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse. Kolejna potrawa – marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku wywołały wiele entuzjazmu, lecz prawdziwym wydarzeniem okrzyknięte zostały grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni. Steki z polędwicy wołowej z masłem ziołowym, bobem i musem kalafiorowym zdobyły dużą popularność wśród pasjonatów gotowania dzięki nietypowemu połączeniu dodatków. Na koniec przygotowano steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert oraz grillowaną fasolką szparagową – danie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku WARSZTATY KULINARNE. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 18 lutego, między 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można zgłosić się poprzez stronę www.polska-gotuje.pl.

Zapraszamy już w lutym!

Obraz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki