Trwa ładowanie...
17-01-2013 14:39

Warsztaty Kulinarne w restauracji Sowa i Przyjaciele

Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz dziewiąty. Tym razem tematem przewodnim były mięsa, a mistrzami kuchni, którzy wprowadzili uczestników w tajniki gotowania byli Robert Sowa oraz Marcin Budynek.

Warsztaty Kulinarne w restauracji Sowa i PrzyjacieleŹródło: materiały prasowe, fot: materiały prasowe
d5r48s9
d5r48s9

Przedostatnia już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyła się w śnieżny zimowy weekend, 12 i 13 stycznia. Uczestnicy dowiedzieli się, jak przyrządzać wykwintne potrawy z mięs, uczyli się technik i sekretów gotowania, smażenia i pieczenia, a wszystko po to, aby najtrudniejsze do przyrządzenia mięsa po podaniu rozpływały się w ustach...

W sobotę uczestnicy zostali zaproszeni na degustację do restauracji Sowa i Przyjaciele, którą prowadzi znany mistrz kulinariów Robert Sowa. Charyzmatyczny gospodarz oczarował gości zarówno swoimi opowieściami o dobrej kuchni, jak i smakiem potraw przygotowanych w jego restauracji. Natomiast serwowane dania zachwyciły wykwintnym smakiem i sposobem podania. Osiągnięto to dzięki doskonałej znajomości tajników kuchni i dbałości o najwyższą jakość składników potraw.

Niedziela w Centrum Techniki Kulinarnej to jak zawsze dzień pełen gotowania. Tym razem oprócz opiekuna Warsztatów Marcina Budynka wziął w nich udział także Robert Sowa i Konrad Birek. Zadaniem uczestników było przyrządzenie potraw degustowanych dnia poprzedniego. Jako pierwszy przygotowany został pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse. Kolejna potrawa – marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku wywołały wiele entuzjazmu, lecz prawdziwym wydarzeniem okrzyknięte zostały grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni. Steki z polędwicy wołowej z masłem ziołowym, bobem i musem kalafiorowym zdobyły dużą popularność wśród pasjonatów gotowania dzięki nietypowemu połączeniu dodatków. Na koniec przygotowano steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert oraz grillowaną fasolką szparagową – danie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

d5r48s9

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku WARSZTATY KULINARNE. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 18 lutego, między 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można zgłosić się poprzez stronę www.polska-gotuje.pl.

Zapraszamy już w lutym!

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj