Wariacje na temat cukinii
Sezonowe owoce i warzywa to największa atrakcja kulinarna lata. Kiedy już nacieszymy się truskawkami, świeżym groszkiem i innymi przysmakami, zwróćmy uwagę na cukinię. Często mylona z kabaczkiem, jest delikatniejsza od niego w smaku. Może być składnikiem wielu pysznych i, co najważniejsze, zdrowych potraw.
Sezonowe owoce i warzywa to największa atrakcja kulinarna lata. Kiedy już nacieszymy się truskawkami, świeżym groszkiem i innymi przysmakami, zwróćmy uwagę na cukinię. Często mylona z kabaczkiem, jest delikatniejsza od niego w smaku. Może być składnikiem wielu pysznych i, co najważniejsze, zdrowych potraw.
Cukinia jest niezwykle bogata w witaminę A, potas, witaminę C, fosfor, wapń, węglowodany. Zawiera też mniejsze ilości białka, witaminy B3, sodu, błonnika, żelaza, witamin B1, B6 i B2. Czy to wystarczająca rekomendacja, aby przygotować z niej coś pysznego do jedzenia?
Nawet jeśli nie, mamy do dyspozycji jeszcze jeden koronny argument: jest wyśmienita.
Krem z jogurtem
Potrzebne będą: 2 cukinie, 1 mały jogurt naturalny, 1 czosnek, szczypior, sól i pieprz do smaku.
Pokrojoną cukinię wrzucamy na 5 minuty do wrzącej wody. Po tym czasie odsączamy i przekładamy do większego garnka lub miski. Dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany szczypiorek. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Gdy będzie gotowe, dolewamy wody, aby całość miała konsystencję zupy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron, feta i nie tylko
Danie przygotujemy z następujących składników: 200 g makaronu (np. świderki), 2 średnie cukinie, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 kostka sera typu feta, 0,5 łyżeczki tymianku oraz sól i pieprz do smaku.
Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy będzie szklista, dodajemy startą na tarce z dużymi oczkami cukinię oraz tymianek. Smażymy, aż cukinia zmięknie. Wtedy dodajemy pokruszoną fetę i całość mieszamy, czekając, aż ser się rozpuści. Warto spróbować i w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Pozostaje jeszcze wymieszać cukinię z gorącym makaronem i podawać.
Leczo, czyli wszystko do garnka
Do jego wykonania potrzebne będą: 25 dag kiełbasy zwyczajnej, 4 pomidory, 2 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 średnia cukinia, olej, a do smaku sól, pieprz i papryka słodka.
Posiekaną cebulę podsmażamy, aż będzie szklista. Kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z pomidorami, które wcześniej odparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Cukinię obieramy, wydrążamy z ziaren i kroimy na nieco większe kawałki, a paprykę - w paski.
Gdy podsmażana cebula zrobi się szklista, wrzucamy pozostałe składniki i dolewamy odrobinę wody. Dusimy przez chwilę i przyprawiamy do smaku. W sumie zostawiamy pod przykryciem na jakieś 30 minut. Pamiętajmy jednak o mieszaniu leczo, w przeciwnym razie się przypali. Gdy cukinia zmięknie, potrawa jest gotowa.
Zapiekana w folii
Do przygotowania tego dania potrzebujemy: 20 dag kiełbasy zwyczajnej, 10 dag żółtego sera, 4 młode cukinie, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 paprykę, 1 cebulę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Cukinie kroimy na połówki i łyżką usuwamy z nich ziarna z odrobiną miąższu tak, by zostały dość pojemne „łódeczki". Paprykę kroimy w kostkę, następnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem (można go przecisnąć przez praskę). Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W taki sam sposób kroimy kiełbasę. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy według uznania. Gotowym farszem napełniamy cukinię, którą następnie posypujemy tartym serem i zawijamy w folię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
qk
fot. Jupiterimages