Urocze mini mazurki
Możemy przygotować je w dowolnych kształtach i posmarować ulubioną konfiturą. Wyobraźnią warto wykazać się także w kwestii dekoracji, używając np. połówek orzechów, czekoladowych jajeczek, migdałów suszonych owoców czy kawałków czekolady.
Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu, słodkie mini mazurki, a właściwie duże ciastka. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", możemy przygotować je w dowolnych kształtach i posmarować ulubioną konfiturą. Wyobraźnią warto wykazać się także w kwestii dekoracji, używając np. połówek orzechów, czekoladowych jajeczek, migdałów suszonych owoców czy kawałków czekolady.
Składniki na około 20 mini mazurków:
Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej), 180 g masła, 100 g cukru, 2 żółtka, szczypta soli.
Wierzch: 2 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 50 g zmielonych migdałów, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, około 150 g powideł lub konfitury (użyłam konfitury z czarnej porzeczki).
Dodatkowo: czekoladowe jajeczka, połówki orzechów lub całe migdały bez skórki.
Zobacz również: Wielkanocny tort z advocaatem
Ciasto:
- Składniki na ciasto przełożyć do wysokiej miski (masło posiekać lub drobno pokroić) i przez chwilę ucierać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy. Następnie odstawić mikser i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinać foremkami ciastka o wielkości około 8-10 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji termoobieg (180 stopni C na funkcji góra-dół) przez około 13-15 minut, aż się trochę przyrumienią.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać partiami cukier puder. Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać je do piany, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach lub łyżką).
- Ciastka po wyjęciu z piekarnika posmarować konfiturą, około 1 łyżeczka na ciastko, zachowując mały margines od brzegów ciastek. Temperaturę piekarnika zmniejszyć na 160 stopni C na funkcji termoobieg (170 stopni C na funkcji góra-dół).
- Pianę z białek przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i ozdobnie wycisnąć ją na ciastka, zaczynając od brzegów (lub jak nam podpowiada wyobraźnia, możemy również całe ciastka przykryć pianą). Na środku każdego ciastka położyć połówkę orzecha lub czekoladowe jajeczko. Ciastka znów wstawić do piekarnika na około 13-15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blaszce do przestygnięcia (jeśli nie przestygną, przy przenoszeniu mogą się połamać).
Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na rurki z kremem.