Tu jedzenie kręci piruety

Wydaje się, że jest to jedyna restauracja na świecie, w której klienci zamiast skupiać się na swoich daniach, obserwują... sufit, a dokładniej mówiąc wszystko to, co się pod nim dzieje.
Jak to możliwe?

Tu jedzenie kręci piruety
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe
SKOMENTUJ

Śmiało można powiedzieć, że działająca od dwóch lat restauracja FoodLoop jest jedną z oryginalniejszych atrakcji niemieckiego Europa-Park. Bo choć w trzecim najpopularniejszym parku rozrywki w Europie znajdziemy zaliczany do największych rollercoasterów, to właśnie FoodLoop jest jedyną restauracją na świecie, w której jedzenie kręci piruety jeżdżąc po prawdziwych szynach. W jaki sposób wygląda zamawianie jedzenia w restauracji?

- Na początku każdy gość dostaje plastikową kartę, na którą zbierane są wszystkie jego zamówienia. Potem może udać się do stolika. Tu czeka niespodzianka, nie pojawi się kelner z kartą dań, tylko każde zamówienie trzeba złożyć samodzielnie na zamontowanym przy stoliku ekranie. Same stoliki w restauracji są okrągłe i po środku każdy ma wbudowaną metalową spiralę, przypominającą mini kolejkę górską. To jest właśnie rollercoaster. Choć to nieprawdopodobne, ta ciekawa konstrukcja służy do serwowania posiłków gościom. Wystarczy coś zamówić, by chwilę potem obiad zjechał prosto na nasz stół – tłumaczy Olga Teodorek z Niemieckiej Centrali Turystyki.

Na dwóch piętrach restauracji znajduje się 215 miejsc. Zamawiający potrawy goście częściej patrzą w górę niż na danie, które zamówili. Nie ma się co dziwić, wszystkich bez wyjątku fascynują „latające” nad głowami garnki, napoje, desery... Twórcy tego miejsca zadbali o emocje - układ toru posiada aż dwie pętle i dzięki temu jest unikalny na całym świecie.

Każdy oczywiście zadaje sobie pytanie: jak to się dzieje, że z garnków nic się nie wysypuje i nie wylewa? Przede wszystkim każda z potraw jest zabezpieczona specjalnymi klipsami. Ważny jest też pionowy wyciąg, który transportuje naczynia w górę na wysokość, z której mogą maksymalnie się rozpędzić. Prędkość sprawia, że nie wypadają na ciasnych zakrętach. Osoba sterująca sprzętem musi działać precyzyjnie. W końcu danie zamówione na ekranie dotykowym przy konkretnym stoliku musi trafić dokładnie do zamawiającego. Jedzenie i napoje docierają do gości równie bezpiecznie, jakby były przenoszone przez wykwalifikowanego kelnera - może nawet bezpieczniej.

Rozrywka dla wszystkich

W restauracji zadbano nie tylko o rozrywkę w postaci oryginalnego dostarczania dań. Ciekawe jest również menu. W FoodLoop serwuje się mięsa, ryby i dania wegetariańskie. W karcie znajdziemy regionalne i sezonowe przysmaki. Bogata jest również oferta przekąsek i deserów. Wszystko to zjeść można w przytulnych wnętrzach, które tworzą kamienne ściany i zdjęcia przedstawiające historię powstania jednego z największych parków rozrywki w Europie. I choć jest to miejsce nastawione na zabawę, sama restauracja nie powstała z myślą wyłącznie o najmłodszych.

- To zdecydowanie miejsce dla wszystkich. Oczywiście niesamowitą frajdę mają tu dzieci, ale i dorośli świetnie bawią się przy zamawianiu potraw i napoi. Każdy próbuje sprawdzić, skąd nadjeżdża posiłek, czy napoje nie rozleją się na ostrym zakręcie lub w jaki sposób dostarczą nam zupę, którą zamówiliśmy? Aby, znaleźć odpowiedź na każde pytanie, można spędzić nawet kilka godzin w tej „zakręconej restauracji” – dodaje Olga Teodorek.

FoodLoop to nie tylko niezapomniane przeżycie dla całej rodziny. W tym miejscu, choć nie jest ono wyjątkowo eleganckie, spotykają się podpisujący kontrakty biznesmeni i zakochane pary. Widać rozrywka w połączeniu z jedzeniem tworzy udany duet.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki