Trzy kawy dziennie chronią przed zawałem

Trzy filiżanki kawy dziennie chronią przed zawałem - twierdzą izraelscy naukowcy z Centrum Medycznego Szeba.

Trzy kawy dziennie chronią przed zawałem
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
7

Zdaniem badaczy, spożycie takiej ilości kofeiny, jaką zawierają trzy filiżanki kawy, jest dobre dla systemu krążenia i chroni przed zawałem serca. Dowodzące tej tezy wyniki badań zamieścili w ostatnim numerze pisma "American Journal of Cardiology". Tymczasem obecnie kardiolodzy na ogół radzą pacjentom, by ograniczyli picie kawy argumentując, że podwyższa ono ciśnienie i przyspiesza puls, co powoduje, że serce potrzebuje więcej tlenu, by normalnie funkcjonować.

Zespół pod kierunkiem prof. Michaela Szechtera, dyrektora oddziału badań klinicznych w Instytucie Serca w Centrum Medycznym Szeba, zbadał skutki spożycia kofeiny dla układu sercowo-naczyniowego. Przebadano 80 dorosłych osób, z czego połowa była zdrowa, a drugą połowę stanowili pacjenci z problemami kardiologicznymi.

Uczestnicy eksperymentu przychodzili dwukrotnie, w odstępie tygodnia, do położonego w obrębie telawiwskiej metropolii instytutu, gdzie aplikowano im za każdym razem 200-miligramową pigułkę. Raz było to placebo, a następnie kofeinowy ekwiwalent trzech filiżanek kawy lub odwrotnie. Ani lekarze, ani pacjenci nie wiedzieli jednak, która pigułka jest aplikowana danego dnia. Godzinę po zażyciu przez pacjenta tabletki, pobierano od niego próbki krwi oraz badano metodą dopplerowską przepływ krwi w naczyniach ręki, by stwierdzić, jak funkcjonuje wyścielający ją śródbłonek. "Gdy ta warstwa jest uszkodzona, rozwija się arterioskleroza" - wyjaśnił Szechter.

Eksperyment dowiódł, że spożycie kofeiny poprawia funkcjonowanie śródbłonka o 30 proc. oraz zmniejsza o 40 proc. poziom białka C-reaktywnego (CRP), którego wysokie stężenie może wskazywać na ryzyko zawałów i udarów. Zwiększa też o 25 proc. ilość adiponektyny, mającej m.in. działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Korzystny wpływ kofeiny zauważono u obu grup pacjentów - zdrowych i chorych.

"Kawa czasami zawiera mleko, cukier lub sztuczne słodziki, a także sztuczne barwniki i smaki, ale my badaliśmy wyłącznie skutki działania kofeiny. Odkryliśmy, że korzystnie oddziałuje ona na układ naczyniowy" - podsumował prof. Szechter.

Podkreślił, że nie wiadomo, jakie mogą być długofalowe skutki spożywania kawy, ale nie ma wątpliwości, że efekty zaobserwowane kilka godzin po jej wypiciu są pozytywne. "Nie zakazywałbym pacjentom kardiologicznym picia rozsądnej ilości kawy, powiedzmy trzech filiżanek dziennie" - oświadczył Szechter.

Zespół planuje teraz badanie długofalowych skutków picia kawy.

Z Tel Awiwu Juliusz Urbanowicz(PAP)

ju/ zbw/ agt/

Polecamy również:

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki