Trwa ładowanie...

Tort na Boże Narodzenie

Torty nie należą do tradycyjnych dwunastu dań na Wigilię, ale są świetnym zwieńczeniem wieczoru. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakie ciasto upiec na święta, zapoznaj się z naszymi propozycjami.

Tort na Boże NarodzenieŹródło: 123RF
d36vbc7
d36vbc7

Tort kakaowy z rumem

Tort kakaowy z rumem wymaga nieco więcej wprawy, ale efekt jest bardzo ciekawy. Niewielka ilość alkoholu pozwoli na rozgrzanie naszych gości w zimne grudniowe wieczory.

  • porcja na 6-8 osób
  • czas przygotowania: 2 h
  • stopień trudności: trudny
  • koszt: średni
  • wartość kaloryczna: 349 kcal/100 g

Składniki na biszkopt:

  • 10 jaj;
  • 30 dag mąki pszennej;
  • 25 dag cukru;
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy.

Składniki na krem:

  • 3 jaja;
  • 25 dag margaryny;
  • 25 dag masła;
  • 20 dag cukru;
  • 3 dag kakao;
  • 2 łyżki rumu;
  • 4 dag wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę należy przesiać. Umyte jaja wbijamy do miski, a następnie dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Masę posypujemy mąką i mieszamy.
  2. Smarujemy tortownicę tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą.
  3. Wlewamy ciasto, a następnie pieczemy w dość niskiej temperaturze, tak aby uzyskało jasnozłocistą barwę.
  4. Gotowe ciasto kroimy na trzy warstwy.
  5. Umyte jaja rozbijamy w misce, dodajemy cukru i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Oddzielnie ucieramy masło i margarynę. Powinny one mieć konsystencję kremu. W tym samym czasie stopniowo dodajemy ubite jaja.
  7. Do połączonej masy dodajemy dwie łyżeczki zaparzonego kakao. Ucieramy. Na samym końcu dodajemy łyżkę rumu.
  8. Pozostałym rumem skrapiamy biszkopt, a który następnie pokrywamy warstwą kremu i rozprowadzamy.
  9. Łączymy powstałe warstwy.
  10. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  11. Powierzchnię tortu możemy udekorować pozostałą masą np. dzięki szprycy cukierniczej.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska: Ciastka, Ciasta, Torty".

d36vbc7

Tort żurawinowy

Żurawina ma wiele pozytywnych właściwości. Obniża poziom cukru we krwi, chroni wątrobę, reguluje pracę układu moczowego, a przy tym jest bardzo smaczna. Wszystko to razem wzięte sprawia, że tort żurawinowy jest idealnym wyborem na święta.

Składniki:

  • 6 jajek;
  • pół szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 opakowanie suszonej żurawiny;
  • duża garść obranych i posiekanych pistacji
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%;
  • dwie łyżeczki żelatyny;
  • łyżka cukru;
  • żurawina do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Na końcu dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszamy.
  2. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną do miski z pianą. Mieszamy.
  3. Dodajemy żurawinę i pistacje.
  4. Ciasto przelewamy do tortownicy.
  5. Pieczemy przez ok. 40 minut w 170°.
  6. Przygotowujemy krem na wierzch ciasta. Ubijamy kremówkę z małą ilością cukru i żelatyną.
  7. Dekorujemy świeżą żurawiną.

Tort czekoladowy z piernikiem

Piernik kojarzy się z sezonem zimowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w święta wystąpił w formie pysznego tortu.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1/3 szklanki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, a następnie żółtko.
  2. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy kakao i mieszamy.
  3. Mąkę i kakao dodajemy do masy białkowej. Mieszamy.
  4. Wylewamy ciasto do tortownicy.
  5. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170° .
  6. Krem: tworzymy budyń z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz cukru.
  7. Ucieramy masło na pulchną masę.
  8. Rozpuszczamy kawę w połowie szklanki wrzątku.
  9. Mieszamy kawę z kakao i przyprawą do piernika.
  10. Do budyniu dodajemy masło, kawę, spirytus, serek waniliowy. Mieszamy na jednolitą masę.
  11. Biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy kremem.

Tort Sachera

Tort Sachera to legendarny deser, serwowany na wiedeńskim dworze księcia Metternicha w XIX w. Choć oryginalny przepis jest pilnie strzeżony, to wiele cukierni stworzyło własne interpretacje tego ciasta. Prezentujemy jedną z nich. Sacher będzie smakował jeszcze lepiej podczas oglądania transmisji z koncertu noworocznego Filharmoników Wiedeńskich.

Składniki:

  • 120 g cukru pudru;
  • 5 jajek;
  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 150 g miękkiego masła;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Oprócz tego:

  • tłuszcz do posmarowania formy;
  • mąka do oprószenia formy;
  • 250 g dżemu morelowego na nadzienie.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g czekolady gorzkiej;
  • 100 g płynnej kremówki 36%.

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy białka na sztywno.
  2. Blendujemy czekoladę na mniejsze cząstki, następnie roztapiamy ją w rondelku na małym lub średnim ogniu cały czas mieszając.
  3. Do rondelka dodajemy masło i mieszamy do ujednolicenia masy.
  4. Dodajemy cukru pudru. Wlewamy żółtka i energicznie mieszamy.
  5. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  6. Piankę z białek wmieszamy w czekoladową masę.
  7. Przekładamy gotową masę do natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy.
  8. Pieczemy przez około 30-40 minut w 180°.
  9. Zblendowaną na mniejsze kawałki czekoladę i kremówką umieszczamy w rondelku.
  10. Całość podgrzewamy na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu.
  11. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.
  12. Przekładamy je dżemem morelowym.
  13. Ciasto pokrywamy polewą.

Tort węgierski

Tort węgierski to kolejna propozycja z zawartością rozgrzewających trunków. Tutaj czekolada łączy się z wódką i likierem Amaretto. Deser sprawdzi się jako jedno z dań na święta lub na sylwestra. Tort węgierski jest dość pracochłonny, ale efekt wynagrodzi starania. Na wykonanie przepisu lepiej zarezerwować sobie przynajmniej dwa dni.

Składniki:

  • wiśnie w zalewie z wódki i Amaretto;
  • 350 g wiśni, świeżych lub mrożonych;
  • 3 łyżki cukru;
  • 100 ml wódki;
  • 100 ml likieru migdałowego np. Amaretto.

Czekoladowy krem do ozdoby wierzchu tortu:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%;
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Składniki na kakaowe blaty biszkoptowe:

  • 5 jajek;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej);
  • 1/3 szklanki kakao.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone;
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%;
  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 5 łyżek cukru pudru.

Polewa czekoladowa na wierzch:

  • 70 g gorzkiej czekolady;
  • 30 g masła.

Dodatkowo:

  • wiśnie koktajlowe do dekoracji;
  • krokant migdałowy, do dekoracji boków tortu.

Sposób przygotowania wiśni i zalewy alkoholowej:

  1. Wiśnie bez pestek umieszczamy w słoiku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
  2. Po tym czasie mrozimy przez dwie godziny.
  3. Do wiśni dodajemy wódki i likieru Amaretto. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka dni. Jeśli mamy mniej czasu, to na dobę.
  4. Odsączamy wiśnie na sitku i osuszamy. Zachowujemy zalewę alkoholową.

Sposób przygotowania czekoladowego kremu do ozdoby wierzchu tortu:

  1. Podgrzewamy śmietanę w garnuszku, prawie do wrzenia. 2, Zdejmujemy z palnika, wrzucamy czekoladę i wymieszamy do rozpuszczenia.
  2. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce, do momentu, aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Jeśli krem czekoladowy będzie zbyt rzadki do wyciskania przez szprycę, to można go ubić mikserem z końcówkami do ubijania białek.

Sposób przygotowania kakaowych blatów biszkoptowych:

  1. Mieszamy mąkę i kakao, a następnie przesiewamy je.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jednocześnie ubijamy.
  3. Dodajemy żółtko i ubijamy.
  4. Do masy dodajemy mąkę i kakao. Mieszamy (masa piankowa nie może opaść).
  5. Wykładamy tortownicę (najlepiej o średnicy 22-23 cm) papierem do pieczenia. Układamy na nim ciasto.
  6. Pieczemy przez 35-40 min w temperaturze 160-170°.
  7. Wyjmujemy ciasto, a następnie całą formę wraz z zawartością upuszczamy z wysokości 60 cm na stół lub podłogę.

Sposób przygotowania kremu czekoladowego:

  1. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy.
  2. Do naczynia wkładamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder. Ubijamy.
  3. Dodajemy czekoladę. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy do połączenia się składników.
  4. Osuszone wiśnie wmieszamy do kremu.
  5. Wierzch pokrywamy polewą czekoladową.
  6. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia.

Sposób wykonania tortu węgierskiego:

  1. Na paterze układamy pierwszy z blatów biszkoptowych.
  2. Nasączamy go 1/3 szklanki alkoholu. Na wierzchu smarujemy 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami.
  3. Na górze kładziemy kolejny blat biszkoptowy, nasączony 1/3 szklanki alkoholu i przykrywamy połową pozostałego kremu czekoladowego z wiśniami.
  4. Przykrywamy ostatnim z blatów biszkoptowych, nasączony z resztą alkoholu.
  5. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Polewamy czekoladą.
  6. Boki tortu obsypujemy migdałowym krokantem.
  7. Tort chłodzimy w lodówce.
  8. Ozdabiamy czekoladowym kremem, wyciskanym ze szprycy. Dodajemy wiśnie koktajlowe.

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki".

d36vbc7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36vbc7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj