WAŻNE
TERAZ

Wszystko jasne! Maciej Skorża podjął decyzję ws. oferty z PZPN

Szwedzki przysmak na tłusty wtorek

Tłusty czwartek już za nami, a co powiecie na tłusty wtorek? W ostatni wtorek przed środą popielcową w Szwecji obchodzony jest ostatni dzień karnawału, czyli fettisdag i z tej okazji każda sztokholmska cukierenka oblegana jest przez klientów, którzy czekają w długich kolejkach. Takie obrazki widzieliśmy kilka dni temu w polskich sklepach – my staliśmy w wężyku po pączki, a Szwedzi dziś wystają, by kupić semlę.

Semla
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga
2

Selmą, czyli pszennymi bułeczkami z kardamonem Szwedzi zajadają się tylko przez kilka tygodni w roku – przed i po tłustym wtorku, bo protestanckie kraje skandynawskie nie poszczą. Ten przysmak wypieka się w piecu, a następnie przepoławia i wypełnia migdałową lub marcepanową masą oraz bitą śmietaną. Nie tylko receptura jest tradycyjna, ale także sposób serwowania. Selmę podaje się w głębokim talerzu, zamoczoną w ciepłym mleku i ozdobioną cynamonową laską – tak serwowany przysmak nazywa się już hetvägg. Jednak najczęściej semlę podaje się na zwykłym talerzu i bez żadnych dodatków. Ale kilka lat temu pewien sztokholmski cukiernik wpadł na pomysł, by zmienić formę podania semly w taki sposób, by jej konsumpcja nie wymagała talerza w ogóle. Szwedzi nową wersję tradycyjnego przysmaku nazywają semmelwrap, wrapsemla lub semla-to-go i mogą zajadać się nim wszędzie, np. w drodze do pracy czy szkoły.

Z semlą wiąże się pewna historia, która mówi, że szwedzki król Adolf Fryderyk był jej ogromnym miłośnikiem i tak bardzo upodobał sobie ten przysmak, że 12 lutego 1771 roku, w tłusty wtorek, zjadł bardzo obfity obiad, a na deser pochłonął dodatkowo dużą ilość semli. Niedługo potem dostał okropnych skurczy żołądka, a po kilku godzinach zmarł. Po tym incydencie, hrabia Johan Gabriel Oxenstierna zaproponował, by w całej Szwecji zabronić jedzenia semli, które nazwał zabójcami króla. Ostatecznie jego plan spalił na panewce i nie spotkał się ze społeczną aprobatą. Nic dziwnego, bo te bułeczki są tak pyszne, że i my, nawet pod groźbą więzienia, jedlibyśmy je z wielką przyjemnością.

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków