Trwa ładowanie...
Magdalena Pomorska
01-02-2017 07:43

Z ekranu na talerz: ptysie z filmu "Grand Budapest Hotel"

Są takie filmy, które mimo że nie opowiadają wprost o kulinariach, zawierają mocny akcent związany z jedzeniem. Często losy bohaterów mogłyby potoczyć się zupełnie inaczej, jeśli by pominięto wątek związany z gastronomią. Doskonałym przykładem jest "Grand Budapest Hotel", gdzie wyjątkową rolę odegrały słodkie wypieki z ciasta ptysiowego. Film ten to uczta dla oczu i kubków smakowych, jeśli wcześniej przygotujemy taki deser.

Z ekranu na talerz: ptysie z filmu "Grand Budapest Hotel"Źródło: Shutterstock.com
d626yay
d626yay

Brytyjsko-niemiecki komediodramat z 2014 roku w reżyserii Wesa Andersona przedstawia niezwykłe przygody ekscentrycznego konsjerża. Gustave H. (grany przez Ralpha Fiennesa) po śmierci jednej ze swoich przyjaciółek, a jednocześnie gości hotelu w miejscowości Zubruwka, wplątany zostaje w serię niespodziewanych zdarzeń, na skutek których trafia do więzienia. Przez cały czas wiernie wspiera go boy hotelowy Zero Moustafa (w tej roli Tony Revolori). Dla osłody ciężkich dni w celi, przynosi mu słodkie specjały ze słynnej cukierni Mendlsa. Ciastka, zrobione z klasycznego ciasta parzonego, oblane lukrem przygotowane były przez Agathę - dziewczynę o charakterystycznej urodzie, która ujęła obu mężczyzn. Młoda mistrzyni cukiernictwa z precyzją i zaangażowaniem ozdabiała każdy wypiek i sprawiała, że aż żal było kroić dzieło. Nic więc dziwnego, ż wykorzystano je do przemycania narzędzi ułatwiających ucieczkę niewinnego więźnia. Co ważne, każde ciasteczko zamykano w specjalnie przygotowanych, dedykowanych pudełeczkach. Sygnowane były one logo cukierni "Mendl's" i w niektórych scenach wykazały dużą zdolność amortyzującą upadek z dużej wysokości.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Pierwowzorem słodkiej wieży była apetyczna propozycja z pracowni Anemone Muller – cukierniczki z miejscowości Gorlitz, gdzie kręcono film. Reżyser oczarowany wypiekiem postanowił, że ciasto będzie kluczowym elementem jego produkcji i osobiście dopracował jego wygląd - 3 ptysie w różnych wielkościach, oblane pastelowymi lukrami. Rarytas prosto z filmu można odtworzyć w domu i zrobić własne Courtesan au Chocolat, czyli delikatne ciastka wypełnione kremem czekoladowym. Niezbędne do przygotowania takiej słodkiej wieży będzie ciasto parzone, zwane również ptysiowym.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 115 g masła
  • 4 ubite jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
d626yay

Wodę wlać do rondelka, dodać masło, sól i cukier. Podgrzać, aż mieszanka zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia i sprawnie wsypać mąkę, energicznie mieszając. Rondelek wstawić ponownie na ogień, aby pozbyć się ewentualnych grudek, podgrzewać dosłownie chwilę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka i całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać w trzech różnych rozmiarach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25-35 minut (małe upieką się szybciej). Gotowe ciasteczka należy delikatnie nakłuć.

Składniki na krem:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka 2 proc.
  • 1 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Mleko podgrzać i dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Wmieszać żółtka, kakao, mąkę kukurydzianą i cukier na gładką masę. Stopniowo wlać połowę czekolady do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Połączyć z pozostałą czekoladą i wstawić na palnik, aby całość po podgrzaniu zyskała konsystencję budyniu. Po schłodzeniu, za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wypełnić ptysie, robiąc dziurkę od spodu.

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub ekstrakt z wanilii
  • mleko
  • barwniki spożywcze

Cukier puder połączyć z mlekiem, do uzyskania niezbyt gęstej, ale nie za rzadkiej konsystencji. Doprawić wanilią. Rozlać do 3 miseczek i zabarwić barwnikami na kolor lawendowy, jasnozielony i różowy. Gotowe ptysie zanurzać w lukrze i odstawiać do zastygnięcia. Deser złożyć od największego ciasta do najmniejszego, zrobić gwiazdkę z kremu lub bitej śmietany i udekorować ziarenkiem kakao.

d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj