Szczypta smaku - francuskie inspiracje
Jeśli masz ochotę na zdrowe oraz pełne smaku i aromatu potrawy, na pewno znajdziesz coś dla siebie w nowej książce kucharskiej "Szczypta smaku", której autorkami są Agata Ziemnicka-Łaska i Olga Kwiecińska. Prezentujemy trzy dania inspirowane kuchnią francuską.
Tarty. Modne teraz niezmiernie w wersji wytrawnej i słodkiej, wymagają zimnego traktowania. Inaczej masło rozpuści się zbyt szybko i ciasto nie będzie kruche. A sekret tarty to właśnie kruche ciasto. Do tego koper włoski, choć przepis francuski, i słodki chutney… Francja wymaga atencji w kuchni, ale nie ma co się jej bać. Sałatka nicejska bez strachu zagościła na każdej karcie świata pod hasłem: sałaty. Trochę wprawy i będzie très bien!
na ciasto:
200 g drobno mielonej mąki pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
1 ugotowane żółtko jajka
3 gałązki tymianku
skórka z 1 cytryny
6 łyżek mleka
sól i pieprz
na farsz:
4 duże bulwy kopru włoskiego albo 6 małych
3 pomarańcze
2 pełne łyżki miodu
sok z połowy cytryny
szczypta chilli
sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Masło pokrój w kostkę. Ugotowane żółtko utrzyj dobrze z solą i pieprzem. Mąkę przesiej, a następnie posiekaj długim nożem z pokrojonym masłem, startą skórką z cytryny i listkami tymianku. Gdy składniki się dobrze połączą, dodaj mleko, szybko zagnieć - do momentu, aż z ciasta da się uformować kulę. Ciasta nie wolno zbyt długo ugniatać, bo stwardnieje. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Od bulw kopru odetnij resztki łodyg i listki. Łodygi wyrzuć, listki odłóż na bok. Bulwy przekrój na połówki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, wytnij białe gorzkie błonki i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej miód, włóż do niego koper płaską stroną do dołu. Dodaj pokrojone pomarańcze, połowę startej skórki z pomarańczy, sok z cytryny oraz chilli, posól i popierz. Zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut, następnie przewróć cząstki kopru na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 minut. Wróć do przygotowywania ciasta.
Okrągłą formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wyjmij z lodówki kulę ciasta i rozwałkuj z niej okrągły placek pasujący do formy. Widelcem zrób w cieście dziurki. Formę z ciastem wstaw na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 12-15 minut, aż ciasto lekko się zezłoci. Wróć do farszu. Usmażone w miodzie i pomarańczach cząstki kopru włoskiego wyłóż na deskę, wytnij z nich twardy środek i wyrzuć. Na podpieczone ciasto połóż koper włoski i zalej powstałą podczas smażenia pomarańczową konfiturą. Wstaw ponownie do pieca na 20 minut. Gotową tartę posyp resztą skórki pomarańczowej i udekoruj listkami kopru.
Nasza rada:
Z nasion kopru możesz przygotować pyszną herbatkę, która pomaga na wzdęcia, zmniejsza uczucie pełności w jelitach i reguluje ich pracę.Doskonała dla pań w ciąży i karmiących - wpływa na wzmocnienie laktacji. Nasiona kopru świetnie też aromatyzują dania z ryb, pasują do białego mięsa (indyka, królika czy kurczaka). Świeży koper włoski może być doskonałą przekąską - pokrojony w plastry zapakuj na drugie śniadanie albo przygotuj z niego sałatkę. Plastry kopru suto skrop oliwą extra virgin i posól, ułóż na nich plasterki pomarańczy bez skórki i czarne oliwki. Pyszna sałatka gotowa.
Składniki
1 kg chudej wołowiny (np. gulaszowej)
4 wędzone śliwki
2 średnie słodkie marchewki
1 spora cebula
5 małych pieczarek
250 ml czerwonego wytrawnego
francuskiego wina
3 szklanki bulionu wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
dobrej jakości
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
w proszku
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania gotowego dania
bagietka pełnoziarnista
Przygotowanie
Mocno rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki). Na tej samej patelni (ze smakiem mięsa) podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dodaj warzywa do naczynia z mięsem, wlej wino, bulion, dodaj pokrojone wędzone śliwki, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 3 godziny. Możesz też skorzystać z szybkowaru. Wtedy podsmażone mięso, śliwki i warzywa zalej winem i 1 szklanką bulionu, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj w szybkowarze przez 40 minut. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki, z kawałkiem pełnoziarnistej chrupiącej bagietki.
Wołowina i jej rodzaje
A oto kilka porad, o których warto pamiętać, wybierając mięso wołowe:
• Antrykot — najlepiej zemleć samemu i zrobić pyszny, soczysty hamburger. Antrykot jest średnio tłustym kawałkiem wołowiny, ładnie przerośniętym, dlatego hamburger będzie idealnie soczysty.
• Polędwica — chude i soczyste szlachetne mięso, świetnie nadaje się do krótkiego smażenia lub
grillowania, czyli na steki. Jest również idealna na tatara.
• Świetne steki wychodzą również z rostbefu, który jest trochę bardziej tłusty od polędwicy, ale równie soczysty i pyszny. Rostbef można też piec w całości i podawać na zimno. Ważne: powinien być różowy w środku.
• Na gulasz i zrazy odpowiednia jest karkówka. Jest dość twarda, więc przyda się jej długa obróbka. Dobrze przyrządzona powinna rozpływać się w ustach.
Składniki
2 cienkie steki ze świeżego tuńczyka
100 g zielonej fasolki szparagowej
2 jaja od kur z wolnego wybiegu
4 pomidory
8 filecików anchois
12 czarnych oliwek (z pestką)
1 sałata rzymska lub gotowy miks sałat
kilka gałązek pietruszki
sól i pieprz
na sos:
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
100 ml oliwy extra virgin
2 zmiażdżone ząbki czosnku
Przygotowanie
Fasolkę ugotuj al dente. Jajka gotuj przez 4 minuty, na półtwardo. Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem - dzięki temu zatrzymasz gotowanie i żółtko pozostanie lekko płynne. Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka, fasolkę i przepłukane pod bieżącą wodą fileciki anchois. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Przygotuj sos - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, roztartym i posiekanym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni po 1-2 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku. Na sałacie ułóż steki i całość polej sosem.