Starsi nie odżywiają się prawidłowo
Rozwój medycyny i poprawa ogólnych warunków życia przyczyniły się do wzrostu liczby osób starszych. Jednym z czynników mających znaczący wpływ na ich stan zdrowia jest właściwe odżywianie.
Rozwój medycyny i poprawa ogólnych warunków życia przyczyniły się do wzrostu liczby osób starszych. Jednym z czynników mających znaczący wpływ na ich stan zdrowia jest właściwe odżywianie. Dr hab. Andrzej Tokarz, Agnieszka Stawarska i Magdalena Kolczewska z Katedry i Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzili badania dotyczące sposobu żywienia osób starszych.
- Właściwe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników mających wpływ na stan zdrowia - wyjaśniają naukowcy. - Utrzymujące się przez dłuższy czas nieprawidłowości w sposobie żywienia powodują określone konsekwencje zdrowotne.
Badaniami, których celem była ocena sposobu żywienia ludzi starszych, objęto grupę ponad 100 osób w wieku od 60 do 96 lat.
Za mało różności
- Najczęściej występującymi błędami żywieniowymi wśród badanych było spożywanie mało urozmaiconych posiłków - zwracają uwagę badacze z WUM. - W szczególności brak łączenia w nich białka zwierzęcego z warzywami lub owocami, a także mała liczba posiłków zwierających mleko i jego przetwory.
Naukowcy ocenili sposób żywienia osób starszych w kontekście chorób charakterystycznych dla wieku podeszłego, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca II, osteoporoza, prostata i otyłość.
- Analiza liczby posiłków spożywanych przez ludzi starszych wykazała najmniej korzystne wyniki w grupie osób chorych na cukrzycę II i otyłość - podkreślają badacze. - W obu przypadkach udział procentowy osób spożywających pięć posiłków dziennie wyniósł odpowiednio dla chorych na cukrzycę około 21 proc, dla ludzi otyłych około 4,5 proc. Jest to sprzeczne z założeniami diety zalecanej przy tych schorzeniach, która przewiduje spożywanie pięciu posiłków dziennie.
Nadmiar witamin
Wyniki badań pozwoliły również stwierdzić, że diety osób starszych charakteryzowały się nadmiarem spożywanego tłuszczu, co powodowało przekroczenie bezpiecznego poziomu udziału procentowego energii pochodzącej z tłuszczu. Stwierdzono również liczne niedobory w zakresie zawartości w diecie składników mineralnych. W wielu przypadkach zrealizowanie zapotrzebowania było uzyskiwane przez stosowanie suplementacji.
- Dokonując oceny diet badanych osób starszych stwierdzono przekroczenie bezpiecznego poziomu spożycia witaminy A, B12 i w niektórych przypadkach witamin C i E - zauważają badacze.
Jak wynika z badań, osoby starsze nie odżywiają się w sposób prawidłowy w stosunku do zapotrzebowania organizmu i występujących schorzeń. Podsumowując wyniki badań, naukowcy z WUM podkreślili szczególnie przekroczenie bezpiecznych poziomów spożycia niektórych witamin oraz udziału energii pochodzącej z tłuszczu.
(PAP)