Śniadanie – wykorzystaj kulinarną moc
Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym. Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste śniadanie.
Śniadanie w jednym garnku
Śródziemnomorska shakshuka czy frittata ze spaghetti z makrelą – to tylko niektóre z propozycji Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka na pyszne śniadanie z jednego garnka. Odpowiednio doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczą wszystkich domowników. Są odpowiedzią na kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do każdej kuchni.
Fritata ze spaghetti i makrelą
Składniki:
- 4 jaja
- 100ml śmietany
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
- 1 puszka makreli
- 1 pomidor
- Olej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Fritatę smaż na patelni z dwóch stron.
Śródziemnomorska shakshuka
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 jaj
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw Kamis i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.