Skarby prosto z lasu

W lasach prawdziwe zatrzęsienie grzybów, a pogoda sprzyja zbieractwu ? proponujemy kilka sprawdzonych przepisów dzięki którym przygotujemy nasze borowiki, prawdziwki czy pieczarki.

Skarby prosto z lasu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ponieważ w lasach prawdziwe zatrzęsienie grzybów, a pogoda sprzyja zbieractwu - proponujemy kilka sprawdzonych przepisów dzięki którym przygotujemy nasze borowiki, prawdziwki czy pieczarki.

Z grzybów można zrobić praktycznie wszystko. Dania główne, sosy, zupy... Szybkie i smaczne. Bo nic tak nie oddaje smaku grzybów jak one same...

Do zupy będziemy potrzebować 40 dag grzybów, 25 dag włoszczyzny, 10 dag cebuli, 1,5 litra wody, 200 ml śmietany, łyżkę mąki, odrobinę tłuszczu, koperki i natki pietruszki oraz sól i pieprz.
Zaczynamy oczywiście od ugotowania wywaru z włoszczyzny i tłuszczu. Gdy będzie gotowy - dodajemy do niego drobno pokrojone grzyby ugotowane z posiekaną cebulą. Do całości dodajemy mąkę zmieszaną z zimną wodą, a następnie śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy koper i natkę pietruszki. Zupa najlepiej smakuje z makaronem.

Doskonały sos grzybowy zrobimy z: 40 dag grzybów, 150 ml śmietany, małej cebuli, łyżki mąki i natki pietruszki. Przyda się także odrobina soli i pieprzu.
Drobno posiekane grzyby i cebulę dusimy pod przykryciem, dolewając niewielką ilość wody. Gdy będą miękkie, dosypujemy mąkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki.

Czas na danie główne. Przygotujmy więc 50 dag prawdziwków, kilka plastrów boczku, trochę posiekanej naci pietruszki i czosnku oraz sól i pieprz.
Grzyby musimy oczywiście oczyścić, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy. Gdy odparuje woda, odstawiamy, dodajemy drobno posiekany czosnek (według uznania). Po wyłożeniu na talerz grzybki posypujemy nacią pietruszki. Można podawać z chlebem lub ziemniakami.

Do innego dania w sam raz na obiad potrzebujemy 2,5 torebki ryżu, kilogram grzybów, 150 ml śmietany, 40 g startego żółtego sera, 4 łyżki masła, średniej wielkości cebulę, jajko, sól i pieprz.
Grzyby kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, 3 łyżki masła, a do smaku - sól i pieprz. Wszystko dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody przez około 30 minut. Do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia wsypujemy półtorej torebki ugotowanego ryżu. Na to kładziemy grzyby i przykrywamy pozostałym ryżem. Posypujemy żółtym serem i polewamy śmietaną zmieszaną z jajkiem. Po pół godzinie pieczenia zapiekanka jest gotowa!

Na koniec przepis na marynowane grzyby. Ze słoika wyśmienicie smakują kapelusze młodych borowików, gąski, kurki, maślaki, rydze, opieńki, a także pieczarki. Do przygotowania marynaty na kilogram grzybów potrzebować będziemy pół litra wody, 200 ml octu, 3 cebule, 8 łyżek cukru, 2 łyżki soli, oraz przyprawy (chrzan, gorczycę, goździki, pieprz i ziele angielskie).
Pierwszą rzeczą jest podgotowanie grzybów w osolonej wodzie. Po kwadransie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą. Wkładamy do słoików, a między nie wrzucamy grubo pokrojone cebulki, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy, kawałek chrzanu oraz kilka listków goździka. Zalewamy wrzątkiem z solą, cukrem oraz octem i zamykamy. Pozostawić do wystygnięcia.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów