Trwa ładowanie...
24-09-2008 16:21

Skarby prosto z lasu

W lasach prawdziwe zatrzęsienie grzybów, a pogoda sprzyja zbieractwu ? proponujemy kilka sprawdzonych przepisów dzięki którym przygotujemy nasze borowiki, prawdziwki czy pieczarki.

Skarby prosto z lasuŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2p8gks
d2p8gks

Ponieważ w lasach prawdziwe zatrzęsienie grzybów, a pogoda sprzyja zbieractwu - proponujemy kilka sprawdzonych przepisów dzięki którym przygotujemy nasze borowiki, prawdziwki czy pieczarki.

Z grzybów można zrobić praktycznie wszystko. Dania główne, sosy, zupy... Szybkie i smaczne. Bo nic tak nie oddaje smaku grzybów jak one same...

Do zupy będziemy potrzebować 40 dag grzybów, 25 dag włoszczyzny, 10 dag cebuli, 1,5 litra wody, 200 ml śmietany, łyżkę mąki, odrobinę tłuszczu, koperki i natki pietruszki oraz sól i pieprz.
Zaczynamy oczywiście od ugotowania wywaru z włoszczyzny i tłuszczu. Gdy będzie gotowy - dodajemy do niego drobno pokrojone grzyby ugotowane z posiekaną cebulą. Do całości dodajemy mąkę zmieszaną z zimną wodą, a następnie śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy koper i natkę pietruszki. Zupa najlepiej smakuje z makaronem.

Doskonały sos grzybowy zrobimy z: 40 dag grzybów, 150 ml śmietany, małej cebuli, łyżki mąki i natki pietruszki. Przyda się także odrobina soli i pieprzu.
Drobno posiekane grzyby i cebulę dusimy pod przykryciem, dolewając niewielką ilość wody. Gdy będą miękkie, dosypujemy mąkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki.

d2p8gks

Czas na danie główne. Przygotujmy więc 50 dag prawdziwków, kilka plastrów boczku, trochę posiekanej naci pietruszki i czosnku oraz sól i pieprz.
Grzyby musimy oczywiście oczyścić, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy. Gdy odparuje woda, odstawiamy, dodajemy drobno posiekany czosnek (według uznania). Po wyłożeniu na talerz grzybki posypujemy nacią pietruszki. Można podawać z chlebem lub ziemniakami.

Do innego dania w sam raz na obiad potrzebujemy 2,5 torebki ryżu, kilogram grzybów, 150 ml śmietany, 40 g startego żółtego sera, 4 łyżki masła, średniej wielkości cebulę, jajko, sól i pieprz.
Grzyby kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, 3 łyżki masła, a do smaku - sól i pieprz. Wszystko dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody przez około 30 minut. Do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia wsypujemy półtorej torebki ugotowanego ryżu. Na to kładziemy grzyby i przykrywamy pozostałym ryżem. Posypujemy żółtym serem i polewamy śmietaną zmieszaną z jajkiem. Po pół godzinie pieczenia zapiekanka jest gotowa!

Na koniec przepis na marynowane grzyby. Ze słoika wyśmienicie smakują kapelusze młodych borowików, gąski, kurki, maślaki, rydze, opieńki, a także pieczarki. Do przygotowania marynaty na kilogram grzybów potrzebować będziemy pół litra wody, 200 ml octu, 3 cebule, 8 łyżek cukru, 2 łyżki soli, oraz przyprawy (chrzan, gorczycę, goździki, pieprz i ziele angielskie).
Pierwszą rzeczą jest podgotowanie grzybów w osolonej wodzie. Po kwadransie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą. Wkładamy do słoików, a między nie wrzucamy grubo pokrojone cebulki, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy, kawałek chrzanu oraz kilka listków goździka. Zalewamy wrzątkiem z solą, cukrem oraz octem i zamykamy. Pozostawić do wystygnięcia.

qk

d2p8gks
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2p8gks
Więcej tematów