Rano po francusku?

Śniadanie to pierwszy zastrzyk dziennej energii. Jeśli chcesz być szczupły i pełen wigoru, koniecznie jedz poranny posiłek. Ale jego wybór powinien być rozsądny. Organizm inaczej zareaguje na lekkie francuskie śniadanie, a zupełnie inaczej potraktuje brytyjski poranny posiłek. Który jest lepszy i zdrowszy?

Rano po francusku?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
5

Powtarzana od pokoleń mądrość mówi - śniadanie jedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Jest jeszcze inne, chińskie powiedzenie - śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak. Z obiema tezami zgadza się wielu dietetyków. Poza dyskusją pozostaje więc fakt, iż śniadania jeść należy. Pojawia się jednak kolejny problem. Jakie śniadanie wybrać? Które będzie dla nas najzdrowsze? Francuskie, brytyjskie, a może żadne z nich?

Zastrzyk porannej energii

Aż 12 proc. z nas zwyczajnie zapomina o pierwszym posiłku. Tymczasem ci, którzy znajdą na niego kilka chwil rano, zapewniają sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Bo kiedy rezygnujemy ze śniadania, nasz układ przemiany materii zwalnia, co z kolei utrudnia spalanie nagromadzonego tłuszczu.

Gdy jemy poranny posiłek, zyskuje też układ krwionośny i zdolność koncentracji. Badania naukowe, które przeprowadzono na uczniach pokazały jednoznacznie, że dzieci spożywające śniadania lepiej zapamiętują i mają mniejsze trudności w nauce. Odpowiednia dawka glukozy dodaje energii szarym komórkom, które zaczynają aktywniej funkcjonować - mózg jest bardziej skoncentrowany, gotowy do pracy i twórczego myślenia. Zastrzyk porannej energii to również podstawa dobrego nastroju. Jak duży powinien on być? Czy zapewni nam ją croissant i kawa z mlekiem? A może lepiej postawić na fasolkę z bekonem, smażoną kiełbasę i jajka sadzone?

Francuskie, brytyjskie, polskie - czyli jakie?

- Francuskie śniadania to okazja do słodkiego relaksu. Ciasto formowane i opiekane rano przez mistrzów cukierniczych, serwowane z dżemem i dobrym espresso to chyba najlepsze, co ten kraj oferuje na śniadanie – informuje Michał Maj, szef kuchni Trafik w Gdyni. - Można, dla odmiany, zdecydować się również na baguette ze słonym masłem i popularnymi francuskimi serami. Londyńskie śniadanie to z kolei najczęściej kanapki. Tu bary oferują swoim klientom sandwiche robione w ich obecności. Angielskie śniadanie w domu kojarzone jest raczej z kiełbaskami, pieczoną fasolą (czyli po prostu fasolą w sosie pomidorowym)
, jajkami z patelni, chrupiącym bekonem i bardzo często pieczonymi grzybami portobello. Polskie śniadania bardzo często odzwierciadlają osobiste preferencje lub ograniczają się do kanapek z białego pieczywa z dodatkiem sera lub szynki, jedzonych w biegu lub po przyjściu do pracy.

Co wybrać?

- Wszystkie wymienione zwyczaje odbiegają od standardu, jakie powinien spełniać poranny posiłek – dodaje Michał Maj. - Rano to najlepszy moment, aby zjeść coś słodkiego. Najzdrowsze oczywiście są owoce, które zawierają dużą ilość fruktozy (np. ananas lub gruszka). Jeśli myślimy o zrzuceniu wagi, najlepiej zminimalizować ich dawkę do jednej porcji. Dla osób, które myślą o utrzymaniu wagi, polecam następującą prostą kombinację: gęsty jogurt light, amarantus, zmielone siemię lniane, świeże lub mrożone maliny z miętą, pestki z dyni, miód, a na koniec banan oraz jabłko.

Pamiętaj, jeśli nawet nie możesz rano nic wziąć do ust, postaraj się, żeby pierwszy posiłek zjeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu. W tym czasie twój organizm potrzebuje najwięcej energii i najszybciej spali ewentualny nadmiar kalorii.

ml/mmch

Źródło artykułu:
5

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki