Pyszne ciasta bez cukru. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Masz ochotę na coś słodkiego, ale bez późniejszych wyrzutów sumienia? Te ciasta nie tylko wyglądają jak z cukierni, ale też są lekkie, naturalnie słodkie i zaskakująco proste w przygotowaniu. Gdy raz ich spróbujesz będziesz piec je regularnie.

Ciasta bez cukruCiasta bez cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Są proste, pyszne i znikają w mgnieniu oka. Te ciasta nie wymagają skomplikowanych składników ani cukru w nadmiarze, ponieważ bazują na naturalnej słodyczy owoców, lekkich zamiennikach i pomysłowych połączeniach. Sprawdzą się, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować z dobrego składu i postanowionego wcześniej celu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewska pianka biało-czerwona. Słodkości bez włączania piekarnika


Brownie z bananem, kokosowy sernik, tarta z jabłkiem czy ciasto z batata – każde z tych wypieków łączy przyjemność jedzenia z rozsądnym podejściem do deserów. Raz spróbujesz… i nie przestaniesz piec!

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi – wilgotne, intensywne, bez grama cukru

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi
Brownie z banana z wiórkami kokosowymi © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

To brownie to przykład na to, że deser może być jednocześnie zdrowy i obłędnie czekoladowy. Banany dostarczają naturalną słodycz i potas, orzechy wspierają pracę mózgu i serca, a kakao to źródło magnezu i antyoksydantów. Wiórki kokosowe nadają lekko egzotyczny smak i zwiększają wartość odżywczą, dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów. Ciasto sprawdzi się jako szybki deser lub przekąska do kawy i to bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • Banan – 2 średnie sztuki,
  • Orzechy włoskie – 1 garść, około 20 g,
  • Kakao ciemne – 2 łyżki,
  • Wiórki kokosowe – 1 łyżka.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i wrzuć do blendera razem z kakao i orzechami. W tym przypadku najlepiej użyć mocno dojrzałych owoców. Zblenduj całość na jednolitą masę.
  2. Masę przełóż do małej foremki (ok. 12×12 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu lekko przestudź i posyp wiórkami kokosowymi.
  3. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe – intensywne, miękkie i naprawdę uzależniające.

Kokosowy deser sernikowy z bananem – aksamitny i rozpływający się w ustach

Kokosowy deser sernikowy z bananem
Kokosowy deser sernikowy z bananem © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

To połączenie delikatnego twarogu, kremowego mleczka kokosowego i dojrzałego banana tworzy deser, który zachwyca smakiem i jednocześnie może być częścią lekkiego menu. Twaróg dostarcza białko, banan naturalną słodycz i potas, a mleczko kokosowe wprowadza aksamitną konsystencję i subtelny aromat. Dzięki użyciu erytrytolu deser nie zawiera cukru, a mimo to smakuje jak słodka rozpusta.

Składniki:


  • Twaróg chudy – 1/2 opakowania,
  • Mleczko kokosowe – 1/2 szklanki,
  • Banan – 1 mała sztuka,
  • Jajko kurze – 1 sztuka,
  • Mąka pszenna – 5 łyżek,
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki.

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieść twaróg, mleczko kokosowe, jajko, mąkę i słodzik. Zblenduj całość na gładką masę.
  2. Banana obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż masę do małej foremki żaroodpornej, ułóż plasterki banana na wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
  3. Podawaj na ciepło, ponieważ deser wtedy jest miękki i kremowy, lub na zimno gdy zyska bardziej sernikową strukturę. Idealny do kawy lub na popołudniowy deser.

Tarta z jabłkiem – prostota, która nigdy się nie nudzi

Tarta z jabłkiem
Tarta z jabłkiem © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

To ciasto to klasyczny smakołyk, który zawsze się sprawdza – zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Jabłka są źródłem błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy, sok z cytryny podkreśla ich smak, a ciasto na bazie masła i mąki z dodatkiem słodzika to kompromis między tradycją a lżejszym podejściem do słodyczy. Efekt? Aromatyczna, chrupiąca i przyjemnie słodka tarta, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i sumienie.

Składniki:

  • Jabłko – 1 mała sztuka,
  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 5 łyżek,
  • Masło – 2 łyżki,
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki,
  • Sok z cytryny – 2 łyżki,
  • Sól.

Przygotowanie:

  1. Z mąki, schłodzonego masła, połowy słodzika, szczypty soli i 1–2 łyżek zimnej wody zagnieć szybkimi ruchami gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i schłodź przez chwilę w lodówce.
  2. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z sokiem z cytryny i resztą słodzika. Odstaw na kilka minut, odlej nadmiar soku i dodaj łyżkę mąki, by lekko zagęścić nadzienie.
  3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, ułóż jabłka, zostawiając wolne brzegi. Zawiń je lekko do środka. Piecz ok. 30 minut w 190°C, aż ciasto i jabłka się zarumienią.
  4. Możesz podawać ciepłą lub schłodzoną, ponieważ zawsze smakuje domowo i wyjątkowo.

Ciasto batatowe – słodki smak w warzywnym wydaniu

Ciasto batatowe
Ciasto batatowe © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

To wypiek, który zaskakuje, ponieważ bataty nadają ciastu naturalną słodycz, wilgotność i kremową strukturę, jednocześnie dostarczają błonnik, potas i beta-karoten. Dzięki użyciu erytrytolu i zdrowych tłuszczów, całość jest lekka, sycąca i idealna na przekąskę bez cukru. Cynamon podkręca smak i aromat, a dodatek piany z białek powoduje, że ciasto jest puszyste i miękkie.

Składniki:

  • Batat – 1/2 średniej sztuki, około 100 g,
  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 3/4 szklanki,
  • Jajko kurze – 1 sztuka,
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki,
  • Olej kokosowy – 1 łyżka,
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki,
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki,
  • Cynamon,
  • Sól.

Przygotowanie:

  1. Batata obierz i zetrzyj na tarce. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
  2. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo słodzik. Gdy piana będzie gładka, wmieszaj żółtko, a następnie stopniowo suche składniki.
  3. Dodaj batata i olej, delikatnie połącz wszystko szpatułką. Masę przełóż do foremki i piecz w 180°C przez 30–40 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
  4. Najlepsze jest po całkowitym ostudzeniu – miękkie, słodkie i sycące, a przy tym warzywne.

Jak podawać, by zachwycały także wyglądem?

Domowe ciasta mogą wyglądać równie apetycznie jak te z cukierni, a żeby to uzyskać wystarczy kilka prostych trików. Po pierwsze, warto zadbać o estetyczne porcjowanie: równe kawałki, czyste cięcie i eleganckie ułożenie na talerzu robią dużą różnicę. Desery w pojedynczych foremkach lub małych naczynkach żaroodpornych prezentują się wyjątkowo uroczo i praktycznie.

Dodatki również mają znaczenie. Świeże owoce, listki mięty, posypka z wiórków kokosowych, orzechów lub delikatnie oprószone kakao dodają charakter i kolor. Warto też wykorzystać niewielką ilość jogurtu, domowego sosu owocowego lub kropli syropu klonowego, nie tylko dla smaku, ale i efektu "wow". Prostota i naturalność często robią największe wrażenie zwłaszcza gdy idą w parze z domowym aromatem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść