Przysmaki prosto z drzewa

Są lekkostrawne, a przy tym pożywne i pełne witamin. W Polsce nadal mało popularne ? a szkoda, bo surowymi, pieczonymi, gotowanymi lub kandyzowanymi kasztanami można w prosty sposób urozmaicić codzienny jadłospis.

Przysmaki prosto z drzewa
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
5

Są lekkostrawne, a przy tym pożywne i pełne witamin. W Polsce nadal mało popularne – a szkoda, bo surowymi, pieczonymi, gotowanymi lub kandyzowanymi kasztanami można w prosty sposób urozmaicić codzienny jadłospis.

Kasztany jadalne, z wyglądu podobne do tych rosnących na naszych rodzimych drzewach, są popularne przede wszystkim na południu Europy, ale i w kraju nad Wisłą pojawiają się plantatorzy drzew rodzących te niecodzienne przysmaki. Same owoce można kupić w sklepach z egzotyczną i rzadko spotykaną żywnością oraz przez internet.

Jednak warto trochę się potrudzić i poszukać kasztanów, bo kto raz ich spróbuje, zwykle łatwo daje się wciągnąć w kulinarną przygodę. Owoce Castanea sativa, podobnie jak ich bliscy „krewni” orzechy, znakomicie się bowiem nadają do różnego rodzaju mięs i zup, sałatek i słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski.

Pieczona klasyka

Sekret tkwi w charakterystycznym smaku – mącznym, słodkawym, lekko orzechowym. Pierwsze wrażenie nie zawsze jest zdumiewające, ale trudno powstrzymać się przed spróbowaniem kolejnych owoców w coraz to nowych aranżacjach.

Na początek warto spróbować klasyka, czyli kasztanów pieczonych na ruszcie. W wielu francuskich czy włoskich miastach można je kupić na ulicy, ale bez problemu przyrządzimy tę przegryzkę we własnym domu. Świeże (najsmaczniejsze są tuż po zbiorach: w listopadzie i grudniu) dorodne kasztany wystarczy upiec na grillu czy nad ogniem kominka, a ostatecznie w piekarniku.

Przed położeniem na perforowaną tackę do grillowania koniecznie natnijmy skórkę. Kiedy kasztany będą już miękkie, czyli po około 20-30 minutach, można je obrać ze skorupki i gorzkiej wewnętrznej skórki, a następnie podać same lub polane słodkim sosem. Ten łatwy do przygotowania smakołyk znakomicie podkreśli smak wina, a także przygotuje podniebienie na kolejne rarytasy.

Do zupy, mięsa, deseru

Z kolei przed wykorzystaniem do innego dania kasztany trzeba ugotować. W tym celu nacinamy skorupkę w krzyżyk, gotujemy przez dziesięć minut we wrzątku, a następnie, jeszcze gorące, obieramy (z zimnymi jest to bardzo trudne). Dopiero obrane można przyrządzić do końca, na przykład dusząc na maśle z przyprawami i rosołem.

Mogą być składnikiem zupy, jarzynką, nadzieniem mięsa, a na koniec – glazurowane, w cukrze – pysznym deserem. Na słodko przyrządza się także kremy i konfitury z kasztanów, mogą stanowić dodatek do ciast… Zastosowania trudno wyliczyć, zresztą i tak większości trzeba spróbować samemu, by zrozumieć wszystkie zalety jadalnych kasztanów.

Nie ostatnim z walorów są właściwości zdrowotne. Kasztany zawierają dużo potasu, witaminy B i C, mnóstwo skrobi i tłuszczów nienasyconych oraz minerały. Są co prawda kaloryczne, ale przecież nie można mieć wszystkiego naraz.

mb

Źródło artykułu:
5

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć