Przetwory z borówki amerykańskiej. Najlepsze przepisy na zimę
Borówka amerykańska cieszy się wśród Polaków dużym zainteresowaniem. Uwielbiamy ją na surowo, w deserach, w ciastach, ale też przygotowujemy na jej bazie przetwory. Szczególnym powodzeniem cieszą się soki, konfitury i nalewki z borówki. W jaki sposób je przygotować i dlaczego warto?
Właściwości borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska jest owocem, który zawiera witaminę A, E, C, K oraz B6. Dzięki temu wspiera pracę wątroby, oczu oraz hamuje procesy starzenia się całego organizmu. Jest też bogata w antyoksydanty, dzięki którym niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników oraz zapobiega powstawaniu nowotworów.
Borówka obniża ciśnienie, poziom cukru we krwi oraz ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Jest też polecana osobom ciepiącym na insulinooporność. Dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację oraz ma pozytywy wpływ na układ moczowy.
Ponadto borówka ma niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Okazuje się, że borówka ułatwia też regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.
Szybkie racuchy z borówkami. Nie potrzebujesz drożdzy
Domowe przetwory z borówki
Wpływ temperatury nie ma większego znaczenia dla właściwości borówki, więc przetwory zrobione na jej bazie są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Polecamy przepisy na najbardziej znane przetwory z borówki.
Konfitura z borówki amerykańskiej
Składniki:
- 1 kg borówek,
- 600 g cukru,
- 2 cytryny.
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone borówki umieszczamy w garnku. Zasypujemy je cukrem i smażymy ok. 45 minut na niewielkim ogniu.
- Do owoców dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Możemy zblendować, jeśli nie lubimy w konfiturze kawałków owoców.
- Gorącą konfiturę nakładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dżem z jabłek i borówek
Składniki:
- 1,5 kg jabłek – najlepiej papierówek,
- 1 kg borówek,
- 300 g cukru.
Przygotowanie:
- Umyte i obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem. Smażymy, aż do zmięknięcia. Następnie dodajemy umyte borówki.
- Smażymy do momentu, aż owoce połączą się. Przekładamy dżem do słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 10 minut.
- Potem odstawiamy słoiki do góry dnem, aż wystygną.
Sok z borówki amerykańskiej
Składniki:
- 1 kg borówek,
- 250 g cukru.
Przygotowanie:
- Umyte borówki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki.
- Owocami napełniamy słoiczki i pasteryzujemy je przez ok. 10 minut w pojemniku napełnionym wodą do ok. ¾ wysokości słoików.
- Słoiki przekręcamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, do którego nie mają dostępu promienie słoneczne.
Nalewka na bazie borówki amerykańskiej
Składniki:
- 1 kg borówek,
- 700 g cukru,
- 0,5 l spirytusu 96 proc.,
- 1 szkl. wody.
Przygotowanie:
- Umyte borówki umieszczamy w większym słoju i zasypujemy cukrem. Wlot słoja nakrywamy gazą i zaciskamy gumką recepturką.
- Całość odstawiamy na okno na ok. 4-6 dni. Następnie zlewamy ze słoja sok. Dolewamy do niego spirytus i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na ok. 2 dni. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek, szczelnie zakręcając.
- Nalewka powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przetwory z borówki amerykańskiej charakteryzują się wyjątkowym smakiem, ale wykazują też właściwości zdrowotne. Zapobiegają marskości wątroby, nadciśnieniu, problemom z pamięcią i oczami. Mają też działanie przeciwnowotworowe, dlatego zadbajmy o to, by znalazły się w naszych spiżarniach lub piwniczkach.