Przetwory z borówki amerykańskiej. Najlepsze przepisy na zimę

Borówka amerykańska cieszy się wśród Polaków dużym zainteresowaniem. Uwielbiamy ją na surowo, w deserach, w ciastach, ale też przygotowujemy na jej bazie przetwory. Szczególnym powodzeniem cieszą się soki, konfitury i nalewki z borówki. W jaki sposób je przygotować i dlaczego warto?

Dżem borówkowyPrzetwory zrobione na jej bazie są nie tylko smaczne, ale też zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właściwości borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest owocem, który zawiera witaminę A, E, C, K oraz B6. Dzięki temu wspiera pracę wątroby, oczu oraz hamuje procesy starzenia się całego organizmu. Jest też bogata w antyoksydanty, dzięki którym niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników oraz zapobiega powstawaniu nowotworów.

Borówka obniża ciśnienie, poziom cukru we krwi oraz ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Jest też polecana osobom ciepiącym na insulinooporność. Dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację oraz ma pozytywy wpływ na układ moczowy.

Ponadto borówka ma niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Okazuje się, że borówka ułatwia też regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.

Szybkie racuchy z borówkami. Nie potrzebujesz drożdzy

Domowe przetwory z borówki

Wpływ temperatury nie ma większego znaczenia dla właściwości borówki, więc przetwory zrobione na jej bazie są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Polecamy przepisy na najbardziej znane przetwory z borówki.

Konfitura z borówki amerykańskiej

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • 600 g cukru,
  • 2 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone borówki umieszczamy w garnku. Zasypujemy je cukrem i smażymy ok. 45 minut na niewielkim ogniu.
  2. Do owoców dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Możemy zblendować, jeśli nie lubimy w konfiturze kawałków owoców.
  3. Gorącą konfiturę nakładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dżem borówkowy
© Adobe Stock

Dżem z jabłek i borówek

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek – najlepiej papierówek,
  • 1 kg borówek,
  • 300 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem. Smażymy, aż do zmięknięcia. Następnie dodajemy umyte borówki.
  2. Smażymy do momentu, aż owoce połączą się. Przekładamy dżem do słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 10 minut.
  3. Potem odstawiamy słoiki do góry dnem, aż wystygną.

Sok z borówki amerykańskiej

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • 250 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Umyte borówki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Owocami napełniamy słoiczki i pasteryzujemy je przez ok. 10 minut w pojemniku napełnionym wodą do ok. ¾ wysokości słoików.
  3. Słoiki przekręcamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, do którego nie mają dostępu promienie słoneczne.

Nalewka na bazie borówki amerykańskiej

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • 700 g cukru,
  • 0,5 l spirytusu 96 proc.,
  • 1 szkl. wody.

Przygotowanie:

  1. Umyte borówki umieszczamy w większym słoju i zasypujemy cukrem. Wlot słoja nakrywamy gazą i zaciskamy gumką recepturką.
  2. Całość odstawiamy na okno na ok. 4-6 dni. Następnie zlewamy ze słoja sok. Dolewamy do niego spirytus i dokładnie mieszamy.
  3. Odstawiamy na ok. 2 dni. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek, szczelnie zakręcając.
  4. Nalewka powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przetwory z borówki amerykańskiej charakteryzują się wyjątkowym smakiem, ale wykazują też właściwości zdrowotne. Zapobiegają marskości wątroby, nadciśnieniu, problemom z pamięcią i oczami. Mają też działanie przeciwnowotworowe, dlatego zadbajmy o to, by znalazły się w naszych spiżarniach lub piwniczkach.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja