Jagoda z lasu czy borówka z dyskontu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Wielka moc ukryta w niewielkich owocach

Obraz
© 123RF.COM

Latem polskie lasy są pełne jagód. Na bazarkach i w supermarketach możemy też kupić borówki amerykańskie. Czym się od siebie różnią? Owoce mają podobny kształt i kolor, nadają się do jedzenia na surowo, można je także przetwarzać na konfitury, musy, soki czy galaretki. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Jagody i borówki to prawdziwe źródło zdrowia. Świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego, jak smakują! Polecamy przepisy na przepyszne desery z tymi granatowymi owocami.

/ 6Borówki kontra jagody

Obraz
© 123RF.COM

Jagoda i borówka amerykańska są do siebie dość podobne. Obfitują w witaminy (A, B1, B2, PP i C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Są także źródłem flawonoidów, garbników, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika i kwasów owocowych. Pomagają chronić przed chorobami serca, są także wskazane przy problemach z jelitami. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności oraz ułatwiają widzenie w ciemności. Czarna jagoda zawiera więcej garbników i jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy niż borówka amerykańska, dzięki czemu skuteczniej opóźnia proces starzenia. Z kolei borówka amerykańska jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i może zapobiegać marskości wątroby.

/ 6Koktajl borówkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 l schłodzonej maślanki, 400 g borówek amerykańskich, 3 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie: do blendera kielichowego wsyp opłukane borówki, wlej maślankę i syrop klonowy. Zmiksuj i rozlej do wysokich szklanek.

/ 6Pierogi z jagodami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g mąki, jajko, szczypta soli, 500 g jagód, 4 łyżki cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie, wbij jajko, dodaj sól. Do dołka wlej pół szklanki letniej wody. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Jagody przebierz, opłucz i osącz. Posyp cukrem i wymieszaj. Na środku każdego kraska układaj po łyżce jagód. Zlep dokładnie brzegi. Pierogi wkładaj partiami do wrzącej wody i gotuj 2 min. od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

/ 6Sernik borówkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na kruche ciasto: 225g mąki pszennej, 150 g masła, 75 g drobnego cukru, 2 żółtka, szczypta soli.
Masa serowa: 1,5 kg mielonego twarogu, 300 g masła, 250 g cukru, 7 żółtek,
1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukry z prawdziwą wanilią, 1 budyń śmietankowy, konfitura jagodowa, 500 g borówek amerykańskich.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtka, zagnieć szybko ciasto, uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 min. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas ucierając. Ser wymieszaj z budyniem i dodawaj po łyżce do kremu maślanego. Mieszaj do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj konfiturę jagodową. Na to wyłóż masę serową. Borówki powciskaj w ser. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Studź w uchylonym piekarniku.

/ 6Wyjątkowe muffiny

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 150 g jagód lub borówek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, sól.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Masę z jaj, śmietany i oleju wlej do suchych składników. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce