Jagoda z lasu czy borówka z dyskontu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Wielka moc ukryta w niewielkich owocach

Obraz
© 123RF.COM

Latem polskie lasy są pełne jagód. Na bazarkach i w supermarketach możemy też kupić borówki amerykańskie. Czym się od siebie różnią? Owoce mają podobny kształt i kolor, nadają się do jedzenia na surowo, można je także przetwarzać na konfitury, musy, soki czy galaretki. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Jagody i borówki to prawdziwe źródło zdrowia. Świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego, jak smakują! Polecamy przepisy na przepyszne desery z tymi granatowymi owocami.

/ 6Borówki kontra jagody

Obraz
© 123RF.COM

Jagoda i borówka amerykańska są do siebie dość podobne. Obfitują w witaminy (A, B1, B2, PP i C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Są także źródłem flawonoidów, garbników, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika i kwasów owocowych. Pomagają chronić przed chorobami serca, są także wskazane przy problemach z jelitami. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności oraz ułatwiają widzenie w ciemności. Czarna jagoda zawiera więcej garbników i jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy niż borówka amerykańska, dzięki czemu skuteczniej opóźnia proces starzenia. Z kolei borówka amerykańska jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i może zapobiegać marskości wątroby.

/ 6Koktajl borówkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 l schłodzonej maślanki, 400 g borówek amerykańskich, 3 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie: do blendera kielichowego wsyp opłukane borówki, wlej maślankę i syrop klonowy. Zmiksuj i rozlej do wysokich szklanek.

/ 6Pierogi z jagodami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g mąki, jajko, szczypta soli, 500 g jagód, 4 łyżki cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie, wbij jajko, dodaj sól. Do dołka wlej pół szklanki letniej wody. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Jagody przebierz, opłucz i osącz. Posyp cukrem i wymieszaj. Na środku każdego kraska układaj po łyżce jagód. Zlep dokładnie brzegi. Pierogi wkładaj partiami do wrzącej wody i gotuj 2 min. od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

/ 6Sernik borówkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na kruche ciasto: 225g mąki pszennej, 150 g masła, 75 g drobnego cukru, 2 żółtka, szczypta soli.
Masa serowa: 1,5 kg mielonego twarogu, 300 g masła, 250 g cukru, 7 żółtek,
1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukry z prawdziwą wanilią, 1 budyń śmietankowy, konfitura jagodowa, 500 g borówek amerykańskich.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtka, zagnieć szybko ciasto, uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 min. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas ucierając. Ser wymieszaj z budyniem i dodawaj po łyżce do kremu maślanego. Mieszaj do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj konfiturę jagodową. Na to wyłóż masę serową. Borówki powciskaj w ser. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Studź w uchylonym piekarniku.

/ 6Wyjątkowe muffiny

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 150 g jagód lub borówek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, sól.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Masę z jaj, śmietany i oleju wlej do suchych składników. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości