Wielka moc ukryta w niewielkich owocach
Latem polskie lasy są pełne jagód. Na bazarkach i w supermarketach możemy też kupić borówki amerykańskie. Czym się od siebie różnią? Owoce mają podobny kształt i kolor, nadają się do jedzenia na surowo, można je także przetwarzać na konfitury, musy, soki czy galaretki. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Jagody i borówki to prawdziwe źródło zdrowia. Świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego, jak smakują! Polecamy przepisy na przepyszne desery z tymi granatowymi owocami.
Borówki kontra jagody
Jagoda i borówka amerykańska są do siebie dość podobne. Obfitują w witaminy (A, B1, B2, PP i C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Są także źródłem flawonoidów, garbników, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika i kwasów owocowych. Pomagają chronić przed chorobami serca, są także wskazane przy problemach z jelitami. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności oraz ułatwiają widzenie w ciemności. Czarna jagoda zawiera więcej garbników i jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy niż borówka amerykańska, dzięki czemu skuteczniej opóźnia proces starzenia. Z kolei borówka amerykańska jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i może zapobiegać marskości wątroby.
Koktajl borówkowy
Składniki: 1 l schłodzonej maślanki, 400 g borówek amerykańskich, 3 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie: do blendera kielichowego wsyp opłukane borówki, wlej maślankę i syrop klonowy. Zmiksuj i rozlej do wysokich szklanek.
Pierogi z jagodami
Składniki: 350 g mąki, jajko, szczypta soli, 500 g jagód, 4 łyżki cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie, wbij jajko, dodaj sól. Do dołka wlej pół szklanki letniej wody. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Jagody przebierz, opłucz i osącz. Posyp cukrem i wymieszaj. Na środku każdego kraska układaj po łyżce jagód. Zlep dokładnie brzegi. Pierogi wkładaj partiami do wrzącej wody i gotuj 2 min. od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Sernik borówkowy
Składniki na kruche ciasto: 225g mąki pszennej, 150 g masła, 75 g drobnego cukru, 2 żółtka, szczypta soli.
Masa serowa: 1,5 kg mielonego twarogu, 300 g masła, 250 g cukru, 7 żółtek,
1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukry z prawdziwą wanilią, 1 budyń śmietankowy, konfitura jagodowa, 500 g borówek amerykańskich.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtka, zagnieć szybko ciasto, uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 min. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas ucierając. Ser wymieszaj z budyniem i dodawaj po łyżce do kremu maślanego. Mieszaj do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj konfiturę jagodową. Na to wyłóż masę serową. Borówki powciskaj w ser. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Studź w uchylonym piekarniku.
Wyjątkowe muffiny
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 150 g jagód lub borówek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, sól.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Masę z jaj, śmietany i oleju wlej do suchych składników. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut.