Przepis od Doroty Wellman na grillową nudę: Dorsz w cieście piwnym
Oprócz oczywistej formy, piwo może pojawić się również w cieście do smażenia. I dla grillowej odmiany - z rybą, nie mięsem. Jak twierdzi Dorota Wellman w książce "Ryby są super", takie połączenie smakuje wybornie!
Składniki:
• 500g polędwicy z dorsza
• ¾ szklanki mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ szklanki jasnego piwa
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
• Do podania: cytryna, sos czosnkowy
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby)
i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki, oprószamy ją przyprawami i posypujemy mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny.
Brzmi pysznie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl