WP

Przepis od Doroty Wellman na grillową nudę: Dorsz w cieście piwnym

Oprócz oczywistej formy, piwo może pojawić się również w cieście do smażenia. I dla grillowej odmiany - z rybą, nie mięsem. Jak twierdzi Dorota Wellman w książce "Ryby są super", takie połączenie smakuje wybornie!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Może nie jest to najmniej kaloryczna potrawa na świecie, ale za to jaka pyszna!
Może nie jest to najmniej kaloryczna potrawa na świecie, ale za to jaka pyszna! (123RF)
WP

Składniki:

• 500g polędwicy z dorsza
• ¾ szklanki mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ szklanki jasnego piwa
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
• Do podania: cytryna, sos czosnkowy

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki, oprószamy ją przyprawami i posypujemy mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny.

WP

Brzmi pysznie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP