Proste sposoby na zrobienie jogurtu i twarogu

Każdy wie, że domowe przetwory są wyjątkowe. Nie dość, że wyśmienicie smakują, to jeszcze nie zawierają chemii, więc są o niebo zdrowsze od tych, które kupujemy w sklepie. A możliwości jest bez liku. Przecież w zaciszu własnej kuchni można robić nie tylko powidła i kiszone ogórki. W prosty sposób przygotujemy własny nabiał ? jogurt czy twaróg. Nasze domowe działania wpiszą się przy tym w cieszącą się ostatnio ogromną popularnością ideę slow food.

Proste sposoby na zrobienie jogurtu i twarogu
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
5

Domowy jogurt

Jogurt w prosty sposób możemy przygotować w domu. Wystarczy tylko… wyhodować miliony bakterii. Jednak bez strachu. To bardzo pożyteczne bakterie, których proces rozmnażania, mamy zawsze pod kontrolą.

Jogurt możemy wykonać na kilka sposobów. W każdym przypadku będzie nam potrzebne mleko. Najlepsze jest mleko 3,2 proc. Musi być świeże lub pasteryzowane (nie UHT). Na jeden litr potrzebujemy jedno opakowanie (180-200 g) jogurtu naturalnego ze szczepami bakterii (można też wykorzystać bakterie probiotyczne w saszetkach). Proponujemy najprostszy przepis. Należy podgrzać mleko do 50 st. C. Jeśli do ciepłego mleka będziemy mogli włożyć palec i nie poparzymy się - będzie odpowiednie. Zdejmujemy je z ognia, dodajemy opakowanie jogurtu i mieszamy całość przez ok. 2 minuty, by wszystko dobrze się połączyło. Możemy pozostawić płyn w garnku lub przelać go do słoiczków. To zależy wyłącznie od naszych upodobań. Ważne jest jednak, aby całość szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin (np. na noc) w ciepłe miejsce. Tyle czasu wystarczy, by bakterie mogły się swobodnie rozmnożyć, dzięki czemu mleko się zetnie i powstanie domowy jogurt. Następnego dnia możemy dodać do naszego wyrobu ulubione owoce czy warzywa i zajadać
się do woli. Gotowy jogurt przechowujmy w lodówce najwyżej przez tydzień. W sklepach możemy też kupić urządzenie zwane jogurtownicą, która pomoże w domowej produkcji.

Ser zrobiony na biało

Domowy twaróg zrobić można na wiele sposobów. Każdy też może smakować nieco inaczej. Pierwszym sposobem jest wykorzystanie maślanki. Dowolną, ulubioną maślankę wlewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy (nigdy nie gotujemy). Po pewnym czasie płyn zacznie się rozwarstwiać, a grudki sera będą widocznie oddzielać się od serwatki. Gdy tak się stanie, należy wyłączyć ogrzewanie i wystudzić zawartość. Ochłodzony ser wylewa się na drobne sitko lub gazę. Im dłużej pozwoli mu się na taki odpoczynek, tym ser będzie bardziej suchy.

Przygotowując biały ser możemy sami decydować o jego kwaśności. Jeśli mamy możliwość zdobycia mleka prosto od krowy, odstawiamy je do ukwaszenia (niestety mleko pasteryzowane i UHT się do tego nie nadaje). Właśnie w zależności od stopnia ukwaszenia mleka, domowy twarożek będzie mniej lub bardziej kwaśny. Możemy też kupić gotowe zsiadłe mleko w sklepie. Postępujemy podobnie jak z maślanką – podgrzewamy do momentu rozwarstwienia się i oddzielenia serwatki od białka. Im wyższa temperatura, do której podgrzeje się mleko, tym twaróg będzie bardziej suchy. Oddzielony i ostudzony twaróg trzeba wylać na sito lub gazę i pozostawić, aż serwatka odcieknie. Przygotowany w ten sposób twarożek jest puszysty i delikatny. Wyśmienicie smakuje na słono. Można dodawać do niego ulubione warzywa – ogórki, pomidory, szczypior czy rzodkiewki. Jest też pyszny na słodko, z owocami.

ml/mmch

Źródło artykułu:
5

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm