Pokusa pełna szczęścia
Czekolada tuczy. To fakt. Jednak poza tym bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Czekolada tuczy. To fakt. Jednak poza tym bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Zamiłowanie do czekolady ma swoje uzasadnienie. Nic lepiej nie wprawia nas w dobry nastrój, do tego łagodząc niepokój. Zwłaszcza jesienią, kiedy brak słońca, może być dla nas prawdziwym zbawieniem.
Słodkości na zdrowie
Dzięki gorzkiej czekoladzie wielu osobom udało się wyjść z anemii. Nic w tym dziwnego, bo jedna tabliczka zapewnia około 25 procent dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń. Tymczasem dwa paski regularnie zjadane na śniadanie przyspieszają przemianę materii i poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego neutralizując działanie tzw. złego cholesterolu.
Czekolada jest też skutecznym środkiem na łagodzenie kaszlu. Udowodniono, że działa znacznie lepiej niż leki. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w które obfitują ziarna kakaowe, ma bardzo dobry wpływ na serce. Oprócz tego antyoksydanty zapobiegają procesom starzenia, zapadaniu na choroby serca i nowotwory.
Teobromina, fenyloetyloamina, węglowodany, wapń i białko, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeina - to wszystko znajdziemy właśnie w czekoladzie. Podsumowując: ziarna kawowca zawierają ponad 500 substancji, które chronią organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudzają układ odpornościowy, łagodzą bóle reumatyczne, przeciwdziałają łagodnej depresji, dodają energii i rozjaśniają umysł.
I jeszcze jedno. Masło kakaowe ma także właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. To nie żart! Już Indianki, by mieć piękniejszą i młodszą cerę, nacierały twarz oliwą z kakaowca. Obecnie wiele osób korzysta z relaksujących kąpieli w czekoladzie (takie zabiegi są bardzo popularne np. w Stanach Zjednoczonych). Powód jest prosty - kuracje doskonale leczą apatię i wyczerpanie nerwowe. Dodajmy, że właśnie dzięki takim zabiegom i kosmetykom produkowanym na bazie czekolady światowa uprawa kakao wzrosła o połowę.
Byle nie za dużo
Dla wielu zwierząt zjedzenie czekolady jest równoznaczne z podaniem im trucizny. Dotyczy to m.in. psów i kotów. Zawarta w nich teobromina może powodować drgawki, krwotok wewnętrzny, zawał serca, a w konsekwencji także śmierć.
Jednak czekolada może zaszkodzić również ludziom. Wszyscy wiedzą, że jest powodem tycia i psucia się zębów. Inne skutki uboczne to m.in.:
- problemy z cerą i trądzik (sprawia, że nie odczuwamy głodu, co powoduje niedobory wartości odżywczych);
- alergie (zawiera białka mleka, orzechów, soi i przetworów zbożowych);
- zgaga;
- migrena;
- zaparcia (jest uboga w błonnik);
- powstawanie kamieni nerkowych (zwłaszcza u osób z chorobami nerek i pęcherza moczowego).
Zrób to sam
By zrobić czekoladę, wcale nie gorszą niż ta ze sklepu, potrzebować będziemy: 0,5 kostki masła, 1 szklankę cukru, 4 łyżki kakao, 0,25 szklanki mleka i 1,5 szklanki mleka w proszku.
Gotujemy wodę z masłem i margaryną. Do tego dodajmy cukier i kakao oraz mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Można dodać bakalie.
qk