Pokusa pełna szczęścia

Czekolada tuczy. To fakt. Jednak poza tym bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

Pokusa pełna szczęścia
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
3

Czekolada tuczy. To fakt. Jednak poza tym bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

Zamiłowanie do czekolady ma swoje uzasadnienie. Nic lepiej nie wprawia nas w dobry nastrój, do tego łagodząc niepokój. Zwłaszcza jesienią, kiedy brak słońca, może być dla nas prawdziwym zbawieniem.

Słodkości na zdrowie

Dzięki gorzkiej czekoladzie wielu osobom udało się wyjść z anemii. Nic w tym dziwnego, bo jedna tabliczka zapewnia około 25 procent dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń. Tymczasem dwa paski regularnie zjadane na śniadanie przyspieszają przemianę materii i poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego neutralizując działanie tzw. złego cholesterolu.

Czekolada jest też skutecznym środkiem na łagodzenie kaszlu. Udowodniono, że działa znacznie lepiej niż leki. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w które obfitują ziarna kakaowe, ma bardzo dobry wpływ na serce. Oprócz tego antyoksydanty zapobiegają procesom starzenia, zapadaniu na choroby serca i nowotwory.

Teobromina, fenyloetyloamina, węglowodany, wapń i białko, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeina - to wszystko znajdziemy właśnie w czekoladzie. Podsumowując: ziarna kawowca zawierają ponad 500 substancji, które chronią organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudzają układ odpornościowy, łagodzą bóle reumatyczne, przeciwdziałają łagodnej depresji, dodają energii i rozjaśniają umysł.

I jeszcze jedno. Masło kakaowe ma także właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. To nie żart! Już Indianki, by mieć piękniejszą i młodszą cerę, nacierały twarz oliwą z kakaowca. Obecnie wiele osób korzysta z relaksujących kąpieli w czekoladzie (takie zabiegi są bardzo popularne np. w Stanach Zjednoczonych). Powód jest prosty - kuracje doskonale leczą apatię i wyczerpanie nerwowe. Dodajmy, że właśnie dzięki takim zabiegom i kosmetykom produkowanym na bazie czekolady światowa uprawa kakao wzrosła o połowę.

Byle nie za dużo

Dla wielu zwierząt zjedzenie czekolady jest równoznaczne z podaniem im trucizny. Dotyczy to m.in. psów i kotów. Zawarta w nich teobromina może powodować drgawki, krwotok wewnętrzny, zawał serca, a w konsekwencji także śmierć.

Jednak czekolada może zaszkodzić również ludziom. Wszyscy wiedzą, że jest powodem tycia i psucia się zębów. Inne skutki uboczne to m.in.:
- problemy z cerą i trądzik (sprawia, że nie odczuwamy głodu, co powoduje niedobory wartości odżywczych);
- alergie (zawiera białka mleka, orzechów, soi i przetworów zbożowych);
- zgaga;
- migrena;
- zaparcia (jest uboga w błonnik);
- powstawanie kamieni nerkowych (zwłaszcza u osób z chorobami nerek i pęcherza moczowego).

Zrób to sam

By zrobić czekoladę, wcale nie gorszą niż ta ze sklepu, potrzebować będziemy: 0,5 kostki masła, 1 szklankę cukru, 4 łyżki kakao, 0,25 szklanki mleka i 1,5 szklanki mleka w proszku.
Gotujemy wodę z masłem i margaryną. Do tego dodajmy cukier i kakao oraz mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Można dodać bakalie.

qk

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm