Piwo lager zawdzięczamy Argentynie

Odkryty w zimnych lasach Patagonii gatunek drożdży setki lat temu przekroczył Atlantyk i umożliwił warzenie piw typu lager - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Piwo lager zawdzięczamy Argentynie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Lubiące temperaturę nieco wyższą od pokojowej drożdże Saccharomyces cevisiae na całym świecie od niepamiętnych czasów są stosowane do fermentacji owoców i ziaren zbóż - aby uzyskać wino, cydr czy piwa górnej fermentacji (typu ale). Jednak powstałe w ten sposób piwo jest mętne, ma intensywny zapach i specyficzny smak.

Piwa dolnej fermentacji (lager) - do których należy większość sławnych obecnie piw - powstają wolniej, w niższej temperaturze. Pojawiły się stosunkowo późno, a ich wynalezienie przypisywane jest mnichom z Bawarii, którzy przenieśli beczki z piwem do jaskiń, by je tam przechowywać. W zimnych jaskiniach Saccharomyces cevisiae słabo sobie radzi, ale to idealne środowisko dla zimnolubnych gatunków, które w odróżnieniu od drożdży górnej fermentacji działają w okolicy dna kadzi.

Obecnie stosowany gatunek "udomowionych" drożdży - Saccharomyces pastorius, zwany też Saccharomyces carlsbergensis, jest prawdopodobnie powstałą spontanicznie hybrydą Saccharomyces cevisiae oraz jakiegoś zimnolubnego gatunku. Zaadoptowali ją piwowarzy, którzy obecnie zostawiają zawsze część zawierającego drożdże piwa, aby zapoczątkować fermentację nowej partii zacieru.

Naukowcy od dawna się zastanawiali, skąd pochodziły zimnolubne drożdże. Zdaniem Chrisa Hittingera z University of Wisconsin w Madison (USA) może chodzić o gatunek Saccharomyces eubayanus, odkryty przez jego zespół na bukach z lasów Patagonii. Temperatura spada tam do około minus dwóch stopni Celsjusza. "Hybrydowy gatunek z całą pewnością powstał przypadkiem, ludzie zaczęli go używać, ponieważ piwo wychodziło inne" - powiedział Hittinger.

Kiedy drożdże z Patagonii przybyły do Europy, nie mogły się rozwijać ze względu na to, że proces fermentacji piwa przeprowadzany był w zbyt wysokiej temperaturze (naturalna dla S.eubayanus temperatura to około -2 st. Celsjusza). W momencie, w którym bawarscy mnisi zaczęli przechowywać beczki z fermentującym piwem w zimnych jaskiniach i piwnicach, patagońskie drożdże stworzyły, razem z europejskimi, hybrydowy gatunek drożdży używany do dzisiaj.

"Osobiście wolę lager od ale i jestem bardzo wdzięczny, że ci dwaj odlegli kuzyni spotkali się w jakiejś bawarskiej piwnicy setki lat temu" - powiedział Hittinger.

Badania nad Saccharomyces eubayanus powinny pomóc w badaniach nad efektami udomowienia w genomie drożdży. Możliwe także, że w patagońskich lasach żyją inne zimnolubne gatunki drożdży, zdolne do wytworzenia piwa o niespotykanych dotąd walorach.(PAP)

pmw/ stm/ agt/

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki