Pieczywo z tradycją

Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych naszej diety.

Pieczywo z tradycją
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
27

Jest w naszym jadłospisie od zawsze. To za nim jeżdżą ludzie poszukujący pracy. Bo chleb jest nie tylko częścią posiłku, ale także symbolem. Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych naszej diety.

Różne oblicza

Pierwszy „bochenek" upieczono już 6 tys. lat przed naszą erą. W niczym nie przypominał jednak obecnej wersji. Była to po prostu mączna pasta. Dopiero później zaczęto wypiekać go w gorącym popiele, a potem w piecach. Jednak i wtedy różnił się od dzisiejszej wersji, gdyż miał formę płaskich placków. Zresztą w wielu krajach dalej jest tak robiony.

Dopiero po wielu latach zaczęto dodawać do ciasta zakwas, czyli naturalny środek spulchniający i... na stałe wpisał się w codzienne menu. Obecnie pojawia się na stole każdego dnia. W jakiej formie? To już zależy od gustów, bo rodzajów pieczywa mamy całkiem sporo. Są chleby pszenne, razowe, wieloziarniste i z licznymi dodatkami. Słowem - dla każdego coś dobrego!

Do wyboru....

W Polsce wypiekane są chleby pszenne, żytnie i mieszane. Pierwszy przygotowywany jest z mąki pszennej. Ciasto służy do wyrobu chleba, bułek, kajzerek i produktów półcukierniczych - np. chałki. Pieczywo żytnie (chleb razowy, pełnoziarnisty) wypiekane jest z mąki żytniej jasnej lub ciemnej na zakwasie. Pieczywo mieszane powstaje z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem drożdży lub zakwasu.

Najbardziej wartościowy pod względem odżywczym jest ciemny chleb razowy wypiekany z ziaren zmielonych tylko raz (tzw. pełny przemiał). Zawiera najwięcej cynku, żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, manganu, fosforu oraz witamin z grupy B. Warto wybierać chleby razowe z dodatkiem roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, orzechy, soja, kukurydza, bo wzbogacają codzienne posiłki w nienasycone kwasy tłuszczowe. Najmniej wartościowe jest pieczywo białe, pieczone z oczyszczonej mąki z dodatkiem ulepszaczy.

Ulepszacze psują

Jednak najsmaczniejsze są chleby pieczone zgodnie z recepturą naszych przodków i tylko z produktów tradycyjnych. Prawdziwy chleb razowy na zakwasie zawiera żywe kultury bakterii, które ułatwiają trawienie i chronią układ pokarmowy. Jak poznać, czy kupione przez ciebie pieczywo zostało przygotowane z naturalnych składników. To proste, bo takie produkty nie pleśnieją, tylko czerstwieją.

Chleb tradycyjny może być droższy od pieczywa z masowej produkcji. Cóż jednak z tego, skoro jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy. Niestety, kontrole prowadzone przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pokazują, że wielu producentów fałszuje skład pieczywa dodając do „tradycyjnego" wypieku składniki, które nie powinny się w nim znaleźć (np. sztuczne konserwanty, spulchniacze, polepszacze, a także barwniki).

Nie tuczy

Amerykańscy dietetycy zalecają, by jeść 4 do 5 kromek chleba dziennie. Najlepiej razowego. Przekonują, że chleb sam w sobie nie ma zbyt wielu kalorii, a najbardziej tuczące są takie dodatki jak masło, ser, czy wędlina. Co więcej - węglowodany roślinne zawarte w pieczywie nie podlegają trawieniu, ale pochłaniają wodę i w ten sposób wypełniają żołądek zapewniając uczucie sytości. Jedzenie chleba bogatego w błonnik zwiększa przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cholesterolu we krwi.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki