Trwa ładowanie...

Nóż, którym możesz się ogolić. Proste sposoby na ostrzenie

Dobry nóż to jeden z największych kuchennych skarbów. Niestety, z czasem każda krawędź tnąca ulegnie stępieniu. Naostrzenie go przy pomocy odpowiednich narzędzi wymaga skupienia i umiejętności. Na szczęście wszystkiego można się łatwo nauczyć.

Nóż, którym możesz się ogolić. Proste sposoby na ostrzenieŹródło: Shutterstock.com
d4djg4s
d4djg4s

Poniżej znajdziesz kilka najpopularniejszych sposobów ostrzenia noży. Polecamy również określone rodzaje ostrzałek, dzięki którym sprawisz, że w gładkim szlifie można się będzie przejrzeć.

Ostrzałki kółkowe

Używanie ostrzałki kółkowej jest banalnie proste. Wystarczy ustawić ją na płaskiej powierzchni, włożyć ostrze noża między nachodzące na siebie kółka i rytmicznie przesuwać w przód i w tył. Trzeba uważać jedynie na to, by nacisk nie był zbyt mocny, w przeciwnym wypadku kamienie ostrzące szybko "zjedzą" krawędzie noża.

Nóż Shutterstock.com
Nóż Źródło: Shutterstock.com

Większość tanich ostrzałek kółkowych wyposażono w pojedynczy rowek z dwoma kamieniami ostrzącymi. Część droższych modeli, przeznaczonych dla profesjonalistów posiada dwa rowki z kamieniami o różnej gradacji, które odpowiadają za wyprofilowanie ostrza i wygładzenie szlifu. Są o wiele bardziej efektywne niż tradycyjne modele.

Ostrzałki prętowe

Jeśli opierasz się jedynie na sprawności swoich rąk, używanie ostrzałki prętowej może wymagać o wiele więcej umiejętności. Trzeba bowiem pamiętać o odpowiednim kącie nachylenia ostrza, dzięki któremu szlif będzie wystarczająco ostry. Przyjmuje się że pomiędzy nożem a prętem powinien powstać kąt wynoszący mniej więcej 15 stopni. Na szczęście wiele ostrzałek prętowych wyposażonych jest w specjalne stojaki, dzięki którym nie musisz korygować nachylenia pręta w trakcie ostrzenia. Mogą funkcjonować również jako praktyczny pojemnik, który zapobiegnie uszkodzeniu ostrzałek podczas przenoszenia.

Kamienie wodne czyli pełen profesjonalizm

Ostrzenie na kamieniu wodnym jest uznawane przez niektórych za najtrudniejszy ze sposobów przywrócenia nożom dawnych właściwości. Jest jednocześnie jedną z najbardziej uniwersalnych metod. Sekret tkwi w użyciu kamieni o różnej ziarnistości.

d4djg4s

Te z najgrubszymi "ziarnami" służą odpowiedniemu wyprofilowaniu ostrza i poradzą sobie z najbardziej tępymi nożami, które mogły przeleżeć na dnie szuflady przez całe lata. Cechują się jednocześnie dużą ścieralnością, więc lepiej nie używać ich częściej niż raz na kilka miesięcy. Średnia gradacja służy natomiast wykończeniu szlifu, nadaje mu odpowiednią gładkość i sprawia, że nóż łatwo przechodzi przez krojony materiał. Najdrobniejsza gradacja używana jest przez tych, którzy chcą osiągnąć niesamowitą ostrość. W takim szlifie można się wręcz przejrzeć.

Proces ostrzenia jest bardzo prosty. Kamień wodny należy wcześniej namoczyć przez około kwadrans, a podczas całego procesu ostrzenia pilnować, by wciąż pozostawał mokry. Następnie należy przyłożyć nóż do kamienia brzuścem do siebie, odchylić tak, by pomiędzy krawędzią a kamieniem powstał kąt około 15 stopni, a potem przeciągać ostrzem po kamieniu. Gdy na krawędzi tnącej pojawią się małe zadziory, oznacza to, że należy zmienić stronę noża i rozpocząć proces od nowa.

Nóż do filetowania ryb Shutterstock.com
Nóż do filetowania ryb Źródło: Shutterstock.com

Taka technika pozwala nie tylko na równomierne ostrzenie i wygładzenie na całej powierzchni. Poza tym możesz dowolnie kształtować szlif wybierając odpowiedni kąt. Stosowanie kamieni o różnej gradacji pozwoli ci również wygładzić krawędź tnącą i boki noża, dzięki czemu nawet najtwardsze mięso, warzywa i owoce nie będą stanowić problemu.

d4djg4s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4djg4s
Więcej tematów