Nowoczesne przepisy wykorzystujące tradycyjne produkty

W gotowaniu, jak i w innych dziedzinach życia, mieszają się ze sobą tradycja i nowoczesność. Dotyczy to zarówno stosowanych metod przyrządzania potraw, jak i wykorzystywanych do nich składników. Czy w tej dziedzinie połączenie to wychodzi na dobre i w jaki sposób jest dziś stosowane?

Nowoczesne przepisy wykorzystujące tradycyjne produkty
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
7

W gotowaniu, jak i w innych dziedzinach życia, mieszają się ze sobą tradycja i nowoczesność. Dotyczy to zarówno stosowanych metod przyrządzania potraw, jak i wykorzystywanych do nich składników. Czy w tej dziedzinie połączenie to wychodzi na dobre i w jaki sposób jest dziś stosowane?

Obraz

Zapewne każdy kucharz zapytany o obszar swoich kulinarnych zainteresowań wskaże inną dziedzinę. Dla jednego będzie to tradycyjna kuchnia polska, dla drugiego orientalna kuchnia wschodnia, a dla jeszcze innego kuchnia śródziemnomorska. Ilu kucharzy, tyle gustów dotyczących gotowania. Każda kuchnia ma jednak swoją tradycję, bez względu na to, z jakiego rejonu świata pochodzi. Tradycja ta stale obecna jest w sztuce kulinarnej i - choć pojawia się w niej na różne sposoby - w dużej mierze stanowi podstawę, na której tworzone są dania nowe i oryginalne. Jest modyfikowana i urozmaicana, jednak nie można z niej całkowicie zrezygnować. Wiadomo bowiem, że to, co tradycyjne, kojarzy się z dobrym smakiem i kulinarną klasyką - jest przewidywalne i stanowi wyznacznik jakości. Jednak nowoczesne akcenty dodają jej innego wyrazu, urozmaicają serwowane potrawy, pozwalają kreować nowe smaki i zaskakiwać delektujące się nimi wyrafinowane podniebienia. Sprytne połączenie kulinarnych tradycji ze współczesnymi trendami jest więc
nie tylko potrzebne, ale i interesujące - jego efekt często pozostaje zagadką.

Dwa oblicza połączenia tradycja-nowoczesność

Nowoczesność i tradycja pojawiają się na talerzach w różnych odsłonach. Po pierwsze, gdy podczas przygotowywania posiłków korzystamy z produktów lokalnych, wywodzących się z określonego regionu i wpisanych na Listę Tradycyjnych Produktów. Co znajdziemy wśród tego typy wyrobów? Każde województwo może pochlubić się czymś wyjątkowym. Dolny Śląsk słynie np. z twarogu sudeckiego, milickiego karpia czy kilku różnych rodzajów miodu, w województwie lubelskim znajdziemy kraśnicką gruszkę suszoną, różne rodzaje oleju oraz ser z ziołami. Podlaskie z kolei słynie choćby z sera podlaskiego, twarogu hajnowskiego, słodkowodnych ryb wędzonych oraz nadbużańskich grzybów - suszonych i marynowanych. Każdy rejon Polski oferuje produkty, które na dobre zagościły w tradycyjnej kuchni regionalnej i które poza tradycyjnymi potrawami pojawiają się także w nowoczesnych, lekkich i zdrowych posiłkach. Wystarczy wspomnieć o pochodzącym z Podlaskiego serze korycińskim - jeśli podamy go z bazylią i suszonymi pomidorami, nabierze
nowoczesnego wyrazu. Podobnie skropiony oliwą i octem balsamicznym i podany w towarzystwie świeżych pomidorów. Można także z powodzeniem dodać go do dań na ciepło, jak np. pizzy czy zapiekanek. Kaszanka rychtalska, rodem z Wielkopolski, to produkt, który doskonale sprawdzi się przyrządzony na grillu i podany z orzeźwiającą sałatką ze świeżych warzyw. Będzie jednak również składnikiem zapiekanki z jabłkiem i serem, a także dodatkiem do makaronu. To tylko dwa przykłady na to, że typowe regionalne produkty można z powodzeniem łączyć z różnorodnymi dodatkami. Z większości z nich wyczarujemy dania, które odważną kompozycją smaków zaskoczą niejednego kulinarnego eksperta.

Tradycyjne przepisy z nutą nowoczesności

Tradycyjne potrawy kuchni polskiej, jednak z nietypowymi dodatkami - to kolejna z odsłon połączenia tradycji z nowoczesnością. W kulinarnych programach, które przebojem wdarły się na ekrany naszych telewizorów, często prezentowane są właśnie tego typu dania: znane i lubiane, jednak nietypowe. I tak na przykład podlaskie kołduny tatarskie podawać można jako małe kluseczki w rosole bądź jako pierogi z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Tradycyjna (również podlaska) zupa grzybowa nabierze niecodziennego charakteru, gdy podamy ją z francuskimi kluseczkami albo zaserwujemy w formie kremu. Klasyczna babka ziemniaczana świetne smakuje w towarzystwie sosu grzybowego lub jako dodatek do mięsnego gulaszu. To znów jedynie kilka przykładów - nie sposób bowiem wyliczyć wszystkich wariacji na temat tradycyjnych potraw kuchni polskiej.

|

Obraz

|
| --- |

Gdzie tradycja spotyka nowoczesność

Dania, jakich skosztować możemy w różnych regionach naszego kraju, w znacznej mierze czerpią z tradycji i lokalnych przysmaków. Dobra restauracja wystarczy, by móc posmakować wybornych serów, nalewek, wędlin, mięsiw oraz potraw przyrządzonych na ich bazie. W całej Polsce znajdziemy szlaki kulinarne oferujące rarytasy rodem z danego regionu. Wśród nich np. Smaki Podhala czy Kujawsko-Pomorski Gęsinowy Szlak Kulinarny. W Podlaskiem natomiast, podążając Białostockim Szlakiem Kulinarnym, skosztujemy tamtejszych cepelinów, blinów, kindziuka czy sękacza. Tam też zasoby naturalne- lasy, pastwiska i zbiorniki wodne - stanowią źródło wartościowych i aromatycznych produktów: ryb, mięsa, warzyw, owoców, ziół i przypraw. Nowoczesność wyraża się w sposobie podawania ich na talerzu, ale również w tym, że są one w pełni naturalne i pozbawione sztucznych dodatków, co stanowi przecież jeden z
najaktualniejszych kulinarnych trendów.

_ Artykuł zrealizowany jest w ramach projektu pn. "Podlaskie - odwieczna potrzeba natury" finansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego, Oś priorytetowa III. Rozwój turystyki i kultury, Działanie 3.1 Rozwój atrakcyjności turystycznej regionu. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu Samorządu Województwa Podlaskiego. _

Źródło artykułu: Informacja prasowa
7

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne