Nietypowe przetwory na zimę

Koniec wakacji to najwyższy czas, by zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Na straganach jest mnóstwo warzyw, za którymi już niedługo będziemy tęsknić. Warto więc zachować smaki końca lata w słoikach - w postaci przetworów.

Nietypowe przetwory na zimę

/ 10Przygotuj się na zimę

Obraz
© Thinkstock

Koniec wakacji to najwyższy czas, by zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Na straganach jest mnóstwo warzyw, za którymi już niedługo będziemy tęsknić. Warto więc zachować smaki końca lata w słoikach - w postaci przetworów.

Potrzebujemy po kilogramie czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 10 ząbków czosnku, sól, pieprz i oliwę (dobrej jakości). Paprykę wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika, a gdy skórka zacznie się robić czarna, przekładamy ją do papierowych torebek. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy wzdłuż na cztery części i wkładamy dość ciasno do wyparzonych słoiczków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i zalewamy oliwą. Gotowe i pyszne!

AD/mmch

/ 10Papryka marynowana

Obraz
© archiwum

A to inny, bardziej popularny sposób na zachowanie prawdziwego smaku papryki. Przygotowujemy po trzy strąki papryki w trzech kolorach, dwa ząbki czosnku, liść laurowy, cztery niewielkie cebule, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, ocet i oliwę. Najpierw przygotowujemy zalewę ze szklanki octu, czterech szklanek wody, łyżeczki soli i dwóch łyżek cukru. Całość gotujemy i studzimy. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę układamy pionowo w słoiczkach i zalewamy. Na koniec dodajemy do każdego słoiczka łyżkę oliwy i pasteryzujemy w garnku z gorącą, ale nie wrzącą wodą około 10 minut.

/ 10Bakłażany na ostro

Obraz
© archiwum

To bardzo ekstrawagancka potrawa, ale każdy gość będzie zachwycony, gdy coś takiego dostanie na talerzu w środku zimy. Kroimy w plastry kilka bakłażanów (około kilograma). Smażymy je na oliwie około 10 minut i przekładamy do miski, skrapiając sokiem z cytryny. Na pozostałej oliwie smażymy posiekane trzy ząbki czosnku, mały kawałek imbiru i ostrą papryczkę. Dodajemy do bakłażanów, solimy i posypujemy łyżką ziaren gorczycy. Wystudzone bakłażany przekładamy do małych słoiczków i zalewamy oliwą.

/ 10Fasolka szparagowa w zalewie

Obraz
© archiwum

To doskonały dodatek do zimowych obiadów. I bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy dwa kilogramy fasolki szparagowej, pęczek koperku, łyżkę tymianku, łyżkę gorczycy, sól i wodę. Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i układamy pionowo w słoiczkach. Dodajemy posiekany koperek, tymianek i gorczycę. Następnie gotujemy wodę z solą i wystudzoną zalewamy fasolkę. Dokładnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 80 stop. C około 10 minut.

/ 10Buraczki marynowane

Obraz
© archiwum

Gotujemy kilogram małych buraczków, studzimy je i obieramy. Jeśli mamy tylko większe, kroimy je na ćwiartki. Układamy w słoiczkach i dodajemy do każdego nasiona kopru, po listku laurowym i dwa - trzy ząbki czosnku. Gotujemy dwie szklanki wody z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką soli i połową szklanki octu. Zalewamy buraczki tą zalewą i pasteryzujemy 15 minut w temp. 80 stop. C.

/ 10Cukinia lub dynia w marynacie

Obraz
© archiwum

Najpierw gotujemy zalewę z trzech szklanek wody, połowy szklanki octu, łyżki cukru, dwóch łyżeczek soli, liścia laurowego, łyżeczki ziaren pieprzu i ziela angielskiego. W zależności od wybranego warzywa bierzemy cukinię lub dynię. Cukinii nie obieramy, dynię tak. Kroimy w kostkę i układamy w wyparzonych słoiczkach. Zalewamy, dodajemy przyprawy z zalewy i pasteryzujemy zamknięte słoiczki przez 15 minut.

/ 10Pasteryzowane kalafiory

Obraz
© archiwum

Kalafiory dzielimy na różyczki, obgotowujemy we wrzątku przez dwie minuty i układamy w słojach. Przygotowujemy zalewę z litra wody, dwóch łyżek soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Zalewamy kalafiora, zamykamy słoje i pasteryzujemy 15 minut. Zimą wystarczy tylko wrzucić je do wrzątku, polać masłem i bułką tartą i mamy kalafiory - takie jak latem.

/ 10Marchewka pasteryzowana

Obraz
© archiwum

Pasteryzować możemy także marchew, szczególnie, gdy jest młoda. Taką marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w spore krążki. Zalewę przygotowujemy z dwóch szklanek wody, trzech łyżek cukru, łyżeczki soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Do wrzącej zalewy wrzucamy marchewki i obgotowujemy około 10 minut. Przekładamy do słoików, zalewamy, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 15 minut i gotowe. Znakomite są podsmażane na maśle.

/ 10Zimowa mizeria

Obraz
© archiwum

Smak gruntowych ogórków najłatwiej zachować w mizerii, którą na zimę wyjątkowo łatwo przygotować. Potrzebujemy około 5 kilogramów obranych ogórków, dwie duże cebule, trzy łyżki soli, łyżkę cukru i szklankę octu. Ogórki kroimy, jak na mizerię, szatkujemy cebule, dodajemy cukier, sól i ocet, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. Następnie napychamy szczelnie małe słoiczki i pasteryzujemy około 15 minut. Naprawdę warto!

10 / 10Grzyby marynowane

Obraz
© archiwum

I na koniec - grzyby, które już się w naszych lasach pojawiły. Najpierw zalewa - dwie szklanki wody gotujemy ze szklanką octu, łyżką cukru, łyżeczką soli, pieprzem, liściem laurowym i kilkoma goździkami. Grzyby czyścimy i gotujemy z cebulą (obraną, ale nie krojoną) i solą. Cebulę wyrzucamy, podgotowane grzyby myjemy jeszcze raz pod bieżącą wodą, wkładamy do słoiczków i zalewamy gorącą marynatą. I gotowe.

AD/mmch

Wybrane dla Ciebie

Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam