Nie daj się nabrać. Gdzie szukać prawdziwych włoskich smaków?

Włoska kuchnia z jej przywiązaniem do regionalnych tradycji jest wspaniałą kulinarną przygodą. Aby mogła utrzymać swój wyjątkowy smak poza włoskimi granicami smakoszom potrzeba dostępu do oryginalnych produktów z Italii. Z pomocą przychodzi projekt Buy Italy!

Wydawało by się, że włoskie gotowanie w Polsce to super łatwa do przeżycia przygodaWydawało by się, że włoskie gotowanie w Polsce to super łatwa do przeżycia przygoda
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Bartek Kieżun

Półki w sklepach uginają się od włoskich produktów. I nic dziwnego, bo kuchnia włoska w Polsce cieszy się wyjątkową popularnością. Jeśli dodamy do tego mnóstwo przepisów kulinarnych dostępnych na wyciągnięcie ręki, wydawało by się, że włoskie gotowanie w Polsce to super łatwa do przeżycia przygoda.

Jednak okazuje się, że wcale nie, bo coraz więcej produktów na sklepowych półkach to produkty włoskie tylko z wyglądu lub nazwy. Wyprodukowane gdzie indziej, z innych składników nie smakują tak jak powinny i mogą zepsuć niejedną kolację.

Włoska kuchnia na wyciągnięcie ręki

Czy jest sposób, by tego uniknąć? Okazuje się, że tak. "Buy Italy" to program certyfikacji sklepów mających w swojej ofercie autentyczne, włoskie produkty. To część projektu True Italian Taste organizowanego przez włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej. Za jej realizację w Polsce odpowiada Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce. Od wielu lat promujemy produkty pochodzące z Włoch, a założenia projektu "Buy Italy" który ma w tym pomóc są proste - mówi Elisabetta Caprino dyrektorka Włoskiej Izby Handlowej. Naszym zadaniem było - wyjaśnia - odnalezienie miejsc, które oferują prawdziwe włoskie specjały. Postanowiliśmy wyróżnić te miejsca specjalnym certyfikatem "Buy Italy", który łatwo pozwoli kupującym zidentyfikować sklepy.

Włoskie produkty
Włoskie produkty © Bartek Kieżun

W tym roku projektem "Buy Italy" objęto Kraków. Wyróżniono różne miejsca. Duże delikatesy, ale także mniejsze sklepy rozsiane w różnych zakątkach miasta. Przyznanie im certyfikatu to znak, że są prowadzone przez ludzi, którzy kochają i przede wszystkim rozumieją jak ważne jest, aby gotować korzystając z autentycznych, włoskich produktów, wybranych nieprzypadkowo.

Przewidziane na początek czerwca tego roku uroczyste wręczenie certyfikatów będzie też świętem włoskiej kuchni w Krakowie. Menadżerowie lub właściciele sklepów spotkają się podczas uroczystej gali w restauracji Sant’Antioco. Będą mogli wciąć udział w specjalnej kolacji degustacyjnej, podczas której zaprezentowane zostaną wyjątkowe produkty pochodzące z Sardynii. Wydarzenie zostanie zorganizowane we współpracy z konsorcjum Sapori delle Sardegna. Podczas gali zaprezentowane zostaną wyjątkowe sardyńskie sery owcze, takie jak chroniony przez Prezydium Słów Food Fiore Sardo DOP oraz lekki jak piórko chleb sardyńskich pasterzy pane carasau. Kucharze pokażą także, jak przygotować dania bottargą, czyli suszoną tradycyjnymi metodami ikrą cefala. Atrakcyjnie zapowiadają się również warsztaty kulinarne poświęcone kuchni sardyńskiej.

Organizatorzy zapowiadają, że będą nadal uważnym okiem obserwować to, co dzieje się w Krakowie. Oznacza to, że lista certyfikowanych znakiem "Buy Italy" ma szansę się wydłużać. Trzeba więc śledzić oficjalną stronę Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej oraz spis wyróżnionych certyfikatem lokali.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów