Nie tylko pizza, czyli kuchnia włoska

Kuchnia włoska należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Warto wiedzieć, że potrawy, które są dla niej charakterystyczne, znajdziemy w diecie śródziemnomorskiej uznawanej przecież za najzdrowszą. Czym wyróżnia się włoska kuchnia i z jakich dań słynie?

Kuchnia włoskaKuchnia włoska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | n miura

Najważniejsze w kuchni włoskiej

Kuchnia włoska kojarzy się nam głównie z różnego rodzaju makaronami i pizzą. Tymczasem nie same potrawy mają tu znaczenie. Włosi każdy posiłek celebrują i najchętniej spożywają go w gronie rodzinnym. Tradycje związane z codziennym jedzeniem są nie mniej ważne niż to, co się w tym czasie zjada.

Włosi zaczynają dzień od śniadania, które z reguły jest słodkie. Zazwyczaj to rogalik z kremowym lub czekoladowym nadzieniem popijany cappuccino albo kawą z mlekiem. Co ważne, będąc we Włoszech, raczej nie zamawiaj cappuccino po godzinie 11.00, bo możesz zostać wyśmiany!

Włosi śniadania jadają między 7.00 a 10.00, a kawę z mlekiem pijają właśnie najpóźniej o 11.00. Późniejsza pora dopuszcza jedynie picie espresso – takiego dosłownie na dwa łyki. We Włoszech nikt nie rozsiada się, pijąc taką kawę. Najczęściej zamawia się ją w barze i wypija na stojąco na miejscu.

Włoska babka panettone. Sekret mediolańskiego przysmaku z XV w.

Kolejnym posiłkiem są przekąski albo niewielki obiad między 13.00 a 14.00, kiedy to Włosi mają przerwę w pracy. Z reguły w tym czasie jada się risotto lub danie makaronowe albo szybkie przekąski, takie jak pizza sprzedawana w kawałkach czy też klopsiki bakłażanowe lub smażone kulki ryżu.

Najważniejsza dla Włochów jest późna i obfita kolacja. Jada się ją ok. 19.00-20.00. Składają się na nią przystawki (warzywa, sery, wędliny, zupy na pobudzenie apetytu) i posiłek główny, czyli najczęściej makaron w połączeniu z mięsem, rybami, owocami morza i pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Koniecznie musi być zakończona deserem, a popijana winem.

Bardzo charakterystyczne dla potraw kuchni włoskiej są przyprawy. Do tych, bez których wprost nie można się obejść, należą: bazylia, oregano, tymianek, estragon i rozmaryn. Równie ważne są różnego rodzaju sery wykorzystywane zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów: parmezan, mozzarella, gorgonzola, ricotta, mascarpone. Ogromna ilość warzyw oraz dodatek oliwy z oliwek też są wyróżnikami kuchni włoskiej.

Dzięki wielu różnorodnym połączeniom kuchnia włoska jest kolorowa, aromatyczna, ciekawa, ale jednocześnie szybka i prosta w przygotowaniu. Włosi cenią sobie wysoką jakość używanych produktów i nie zaspokajają się sklepowymi gotowcami. Dla nich najlepszą kuchnią jest kuchnia mamy i niedościgniona kuchnia babci.

Najpopularniejsze potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to wiele charakterystycznych potraw, które znane są na całym świecie i zawsze kojarzone właśnie z Italią. Znaczną ich część każdy pewnie kiedyś próbował, a przynajmniej o nich słyszał. O jakich daniach mowa?

  • Sałatka Caprese – czerwony, biały i zielony to kolory obecne na włoskiej fladze i właśnie w sałatce Caprese. Są to pomidory przekładane plastrami mozzarelli i listkami bazylii. Polewa się je oliwą z oliwek i posypuje grubo zmielonym pieprzem.
  • Lasagne – płaty makaronu przekładane najczęściej pomidorowo-mięsnym oraz serowo-beszamelowym sosem i zapiekane. Jednocześnie warto pamiętać, że lasagne równie dobrze może być warzywne lub z dodatkiem ryb czy owoców morza.
  • Pizza – na cienkim cieście przygotowanym z mąki typu 00, z sosem pomidorowym, mozzarellą – koniecznie z bawolego mleka – i podawana z oliwą z oliwek. Prawdziwa włoska pizza nie wymaga wielu składników. Do podstawowej wersji dodaje się czasami szynkę parmeńską albo krewetki.
  • Minestrone – zupa warzywna z dodatkiem ryżu lub makaronu. Najczęściej znajdują się w niej: cukinia, pomidory, papryka, a nawet fasola, groszek albo fasolka szparagowa.
  • Focaccia – pieczywo z ziołami albo pomidorami. Focaccia może nieco przypominać pizzę, ale jest pulchniejsza, grubsza, nie ma w niej sera. Ciasto stanowi tutaj główny element. Dodatki mają tylko podkreślić jego smak.
  • Spaghetti – długi i cienki makaron połączony z różnego rodzaju sosami. Najbardziej znane rodzaje to spaghetti bolognese albo carbonara. Podobne dania można robić również z makaronem typu tagiatelle – świetne np. z łososiem w sosie śmietanowym.
  • Gnocci – przypominają trochę nasze kopytka. Są to ziemniaczane kluseczki, które podaje się z sosem pesto lub pomidorowym.
  • Risotto – ryż podgotowany w winie i bulionie z różnego rodzaju dodatkami, które mają nadać mu kremowej konsystencji, czyli masła, sera albo śmietany. Bardzo często do risotto dodaje się grzyby, owoce morza i warzywa.
  • Tiramisu – najsławniejszy włoski deser z twardych i kruchych biszkoptów nasączonych w kawie i przekładanych masą na bazie mascarpone. Prawdziwe włoskie tiramisu wcale nie ma w swoim składzie likieru. Dopuszczalne jest jedynie wino Marsala.
  • Panna cotta – deser zrobiony na bazie gotowanej śmietany kremówki. Musi też mieć w swoim składzie mus owocowy.

Kuchnia włoska to moc smaków, zapachów i kolorów, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Mieszkańcy Italii cieszą się długim życiem, większą odpornością na choroby układu krążenia i niewielkim wskaźnikiem otyłości. Nie bez powodu kuchnia śródziemnomorska jest uznawana za najzdrowszą. Czerpmy więc z niej pełnymi garściami, jeśli tylko mamy taką możliwość.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości