Grana padano – co warto o nim wiedzieć?

Włochy słyną ze swojej kuchni, a szczególnie z serów, które wytwarzane są na ich terenie. Spośród ogromnej liczby odmian serów jednym z bardziej znanych jest grana padano, czyli półtłusty twardy podpuszczkowy ser długodojrzewający. Jego nazwa pochodzi od ziarnistej struktury (grana) oraz regionu, w którym go wytwarzano (Pianura Padana). Co warto wiedzieć o serze grana padano?

Grana padanoGrana padano
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Noemi Toscano

Krótka historia grana padano

Ser grana padano znany jest już od średniowiecza. Jego produkcję rozpoczęli mnisi z zakonu Cystersów w opactwie Chiaravalle. Aktualnie ser ten wytwarzany jest na terenie północnych Włoch – w trzydziestu prowincjach.

W 1954 roku zaczęło funkcjonować Konsorcjum Grana Padano, które to zajmuje się dbaniem o tradycyjny sposób produkcji sera oraz jego najwyższą jakość. Z kolei rok później grana padano został odznaczony certyfikatem DOP, czyli Denominazione di Origine Protetta – chroniona nazwa pochodzenia świadcząca o oryginalności produktu.

Produkcja grana padano

Ser grana padano produkuje się tylko z naturalnych składników. Stosuje się mleko krowie, które jest częściowo odtłuszczone i niepasteryzowane, podpuszczkę oraz sól.

Przepis na smaczny makaron z sosem serowym. Przyrządzisz go bez trudu

W przypadku grana padano mleko do jego produkcji powinno pochodzić od krów karmionych świeżą trawą i sianem, ewentualnie suchą i fermentowaną paszą. Z kolei podpuszczka może być zarówno zwierzęca, jak i roślinna lub bakteryjna. Z tego względu ser grana padano może być też wegetariański. Do wytwarzania tego sera używany jest jeszcze jeden enzym – lizozym, który działa przeciwbakteryjnie.

Dojrzewanie sera grana padano trwa od 9 do 24 miesięcy. W tym czasie ser musi znajdować się w dobrze wentylowanej piwnicy, w której temperatura waha się między 15 a 20 st. C.

Charakterystyka grana padano

Ser grana padano jest bardzo często mylony z parmezanem. Nic dziwnego, bo oba sery należą do odmiany twardej, długodojrzewającej i mogą być stosowane zamiennie, choć nieco różnią się smakiem i sposobem wytwarzania.

Warto jednak wiedzieć, że grana padano ma ziarnistą teksturę, która z czasem robi się coraz bardziej granulowana. Im starszy jest ser, tym staje się bardziej twardy i kruchy. Powierzchnia miąższu sera jest popękana i jasnożółta, a jego skórka żółto-złota, gruba i twarda – z biegiem czasu robi się coraz ciemniejsza.

Ser grana padano to przede wszystkim białka i tłuszcze. Nie zawiera on węglowodanów. Nie ma w nim również laktozy. Można w nim za to znaleźć ogromne ilości witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, wapń, fosfor, cynk i miedź. Ser ten dostarcza 384 kcal w 100 g, co jednak stanowi mniejszą ilość kalorii niż w przypadku parmezanu.

Do czego wykorzystać grana padano?

Smak grana padano jest bardzo intensywny, ostry i słony, a także mocno serowy. Jednocześnie jest nieco delikatniejszy niż smak parmezanu. Już niewielki dodatek grana padano może urozmaicić dania i nadać im wyrazistości.

Jeśli został nam starty ser grana padano, należy włożyć go do szczelnego pojemnika i również wstawić do lodówki
Jeśli został nam starty ser grana padano, należy włożyć go do szczelnego pojemnika i również wstawić do lodówki © Adobe Stock

Ze względu na twardość grana padano świetnie sprawdza się w postaci startej, czyli jako dodatek do zapiekanek, sosów, zup krem, makaronów, risotto, pizzy itp. Można go również wykorzystywać do sałatek.

Grana padano z powodzeniem można też wprowadzić do deski serów jako przekąska do czerwonego wina.

Jak przechowywać grana padano?

Jeśli nie uda się zużyć sera grana padano od razu, można pozostały kawałek zawinąć w ściereczkę lub papier do pieczenia albo włożyć w szczelny pojemnik i wstawić do lodówki. Odpowiednio przechowywany zachowa smak i konsystencję nawet do dwóch miesięcy, choć może stać się nieco twardszy i mniej aromatyczny. Warto pamiętać, by nie kłaść go obok innych serów, gdyż ich zapachy mogą się przenikać.

Jeśli został nam starty ser grana padano, należy włożyć go do szczelnego pojemnika i również wstawić do lodówki. Nie może on być jednak zbyt długo przechowywany. Najlepiej zużyć go w ciągu dwóch dni, by nie dopuścić do rozwoju pleśni i zepsucia.

Dobrą wiadomością jest to, że grana padano bezpiecznie można mrozić. W tym celu najwygodniej zetrzeć go i spakować w zamknięty woreczek. Wtedy można wyjąć z zamrażalnika potrzebną ilość sera a resztę bezpiecznie pozostawić. W takiej formie ser można przechowywać do sześciu miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów