Trwa ładowanie...

Grana padano – co warto o nim wiedzieć?

Włochy słyną ze swojej kuchni, a szczególnie z serów, które wytwarzane są na ich terenie. Spośród ogromnej liczby odmian serów jednym z bardziej znanych jest grana padano, czyli półtłusty twardy podpuszczkowy ser długodojrzewający. Jego nazwa pochodzi od ziarnistej struktury (grana) oraz regionu, w którym go wytwarzano (Pianura Padana). Co warto wiedzieć o serze grana padano?

Grana padano
Grana padano Źródło: Adobe Stock, fot: Noemi Toscano
d35yauy
d35yauy

Krótka historia grana padano

Ser grana padano znany jest już od średniowiecza. Jego produkcję rozpoczęli mnisi z zakonu Cystersów w opactwie Chiaravalle. Aktualnie ser ten wytwarzany jest na terenie północnych Włoch – w trzydziestu prowincjach.

W 1954 roku zaczęło funkcjonować Konsorcjum Grana Padano, które to zajmuje się dbaniem o tradycyjny sposób produkcji sera oraz jego najwyższą jakość. Z kolei rok później grana padano został odznaczony certyfikatem DOP, czyli Denominazione di Origine Protetta – chroniona nazwa pochodzenia świadcząca o oryginalności produktu.

Produkcja grana padano

Ser grana padano produkuje się tylko z naturalnych składników. Stosuje się mleko krowie, które jest częściowo odtłuszczone i niepasteryzowane, podpuszczkę oraz sól.

Przepis na smaczny makaron z sosem serowym. Przyrządzisz go bez trudu

W przypadku grana padano mleko do jego produkcji powinno pochodzić od krów karmionych świeżą trawą i sianem, ewentualnie suchą i fermentowaną paszą. Z kolei podpuszczka może być zarówno zwierzęca, jak i roślinna lub bakteryjna. Z tego względu ser grana padano może być też wegetariański. Do wytwarzania tego sera używany jest jeszcze jeden enzym – lizozym, który działa przeciwbakteryjnie.

d35yauy

Dojrzewanie sera grana padano trwa od 9 do 24 miesięcy. W tym czasie ser musi znajdować się w dobrze wentylowanej piwnicy, w której temperatura waha się między 15 a 20 st. C.

Charakterystyka grana padano

Ser grana padano jest bardzo często mylony z parmezanem. Nic dziwnego, bo oba sery należą do odmiany twardej, długodojrzewającej i mogą być stosowane zamiennie, choć nieco różnią się smakiem i sposobem wytwarzania.

Warto jednak wiedzieć, że grana padano ma ziarnistą teksturę, która z czasem robi się coraz bardziej granulowana. Im starszy jest ser, tym staje się bardziej twardy i kruchy. Powierzchnia miąższu sera jest popękana i jasnożółta, a jego skórka żółto-złota, gruba i twarda – z biegiem czasu robi się coraz ciemniejsza.

Ser grana padano to przede wszystkim białka i tłuszcze. Nie zawiera on węglowodanów. Nie ma w nim również laktozy. Można w nim za to znaleźć ogromne ilości witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, wapń, fosfor, cynk i miedź. Ser ten dostarcza 384 kcal w 100 g, co jednak stanowi mniejszą ilość kalorii niż w przypadku parmezanu.

d35yauy

Do czego wykorzystać grana padano?

Smak grana padano jest bardzo intensywny, ostry i słony, a także mocno serowy. Jednocześnie jest nieco delikatniejszy niż smak parmezanu. Już niewielki dodatek grana padano może urozmaicić dania i nadać im wyrazistości.

Jeśli został nam starty ser grana padano, należy włożyć go do szczelnego pojemnika i również wstawić do lodówki Adobe Stock
Jeśli został nam starty ser grana padano, należy włożyć go do szczelnego pojemnika i również wstawić do lodówkiŹródło: Adobe Stock

Ze względu na twardość grana padano świetnie sprawdza się w postaci startej, czyli jako dodatek do zapiekanek, sosów, zup krem, makaronów, risotto, pizzy itp. Można go również wykorzystywać do sałatek.

Grana padano z powodzeniem można też wprowadzić do deski serów jako przekąska do czerwonego wina.

Jak przechowywać grana padano?

Jeśli nie uda się zużyć sera grana padano od razu, można pozostały kawałek zawinąć w ściereczkę lub papier do pieczenia albo włożyć w szczelny pojemnik i wstawić do lodówki. Odpowiednio przechowywany zachowa smak i konsystencję nawet do dwóch miesięcy, choć może stać się nieco twardszy i mniej aromatyczny. Warto pamiętać, by nie kłaść go obok innych serów, gdyż ich zapachy mogą się przenikać.

d35yauy

Jeśli został nam starty ser grana padano, należy włożyć go do szczelnego pojemnika i również wstawić do lodówki. Nie może on być jednak zbyt długo przechowywany. Najlepiej zużyć go w ciągu dwóch dni, by nie dopuścić do rozwoju pleśni i zepsucia.

Dobrą wiadomością jest to, że grana padano bezpiecznie można mrozić. W tym celu najwygodniej zetrzeć go i spakować w zamknięty woreczek. Wtedy można wyjąć z zamrażalnika potrzebną ilość sera a resztę bezpiecznie pozostawić. W takiej formie ser można przechowywać do sześciu miesięcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d35yauy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35yauy
Więcej tematów