Nawarz sobie piwa

Już dawno piwo pozbawiło wódkę tytułu królowej polskich stołów. Przyczyny są różne - od tych najwstydliwszych - bo na jedno piwko łatwiej uzbierać moniaki niż na pół literka, po te odnoszące się do smaku, zapachu i jakości trunku.

Nawarz sobie piwa
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
6

Już dawno piwo pozbawiło wódkę tytułu królowej polskich stołów. Przyczyny są różne - od tych najwstydliwszych - bo na jedno piwko łatwiej uzbierać moniaki niż na pół literka, po te odnoszące się do smaku, zapachu i jakości trunku. Bez względu jednak na pierwotne przyczyny tego zjawiska, kultura picie w Polsce przechodzi głęboką transformację. Najlepiej widać to właśnie na przykładzie piwa.

Najpierw sięgaliśmy po najtańsze, potem wyłącznie po zielone (oczywiście chodzi o kolor butelki), bo jakoś odcinało nas od brązowych butelek tanich piw, aż w końcu konsumenci sprawili, że na sklepowych półkach znajdujemy kilkadziesiąt różnych rodzajów złocistego napoju. Teraz idziemy jeszcze dalej. Pozazdrościliśmy Brytyjczykom, a nawet Czechom, którzy od lat kochają się w domowym wytwarzaniu piwa i sami zabieramy się za piwowarstwo.

Ci, którzy od lat zajmują się warzeniem domowego piwa przyznają, że dzisiejsi amatorzy tej rozrywki są w uprzywilejowanej sytuacji. - Jeszcze niedawno drożdże czy słód pszeniczny trzeba było sprowadzać z Czech. Dziś wszystko jest dostępne w Internecie - podkreśla Ewa z Gdańska, którą 10 lat temu do wspólnego warzenia piwa namówił mąż. - Praktycznie nie pije piwa produkowanego przez duże korporacje, a gdy z jakiegoś powodu zdarza mi się po nie sięgnąć, zawsze przychodzi mi na myśl jak wiele piwosze tracą znając tylko takie ubogie smaki.

Przeglądając internetowe fora amatorów warzenia piwa w domu, można łatwo odkryć, że przyczyn samodzielnego wytwarzania piwa jest kilka. Od finansowej, przez towarzyską, aż po kultywowanie tradycji i radość z wytworzenia własnego produktu. Trudno ocenić, który z powodów ma największy wpływ na rozwój naszego rodzimego, domowego piwowarstwa. Kwestia finansowa jest najprostsza do ocenienia, bo jako jedyna - wymierna.

Okazuje się bowiem, że juz za złotówkę można wyprodukować butelkę przedniego trunku. Jej opinię potwierdzają na forach inni entuzjaści piwa. Cena jest tym niższa im więcej piwa produkujemy - wówczas ceny słodu i innych niezbędnych do tej zabawy ingrediencji są najkorzystniejsze. Wielu piwowarów robi zakupy wspólnie, by zwiększyć zamówienie, a tym samym obniżyć jednostkową cenę surowców.

Czytając wypowiedzi entuzjastów tej zabawy, a także z nimi rozmawiając, łatwo jednak zauważyć, że aspekt ekonomiczny nie jest główną siłą napędową. Amatorzy piwa własnej roboty podkreślają, że to wielka radość patrzeć jak powstaje i co więcej - samemu je tworzyć.

Polecamy również:

Pokonaj stres ziołami
Doskonale wie o tym Michał, przez przyjaciół zwany Miśkiem. Jak sam wspomina kiedyś dziwił się swoim przyjaciołom, którzy z takim zapałem zabierali się za produkcję piwa. Wszystko zmieniło się gdy sam dostał w prezencie zestaw startowy do produkcji piwa. - I wtedy właśnie ta zabawa mnie wciągnęła - przyznaje 30-letni mieszkaniec Krakwa.

- Na początku robiłem po kilka litrów w miesiącu na jakieś wyjątkowe okazje, ale teraz większość mojej rodziny i przyjaciele korzystają głownie z mojej produkcji - dodaje.

Bardziej zaawansowani twórcy domowego piwa bawią się w nadawanie mu najniezwyklejszych smaków - dodając to trunku niezwykłe przyprawy. Po Internecie krąży bowiem wiele starych receptury.

A co domowi browarnicy cenią sobie najbardziej?

- W piwie produkowanym w domu najwspanialsze jest to, że o wszystkim decydujesz sam. Tylko od ciebie zależy czy piwo będzie mocne czy słabe, jasne czy ciemne, słodkawe czy z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Każda butelka jest wyjątkowa. Dodatkowo jaka to radość kiedy idziesz do znajomych z własnym piwem, które sam zakapslowałeś, a na etykiecie widnieje napis: Piwo Misiek, wyprodukowane z okazji narodzin jego pierwszego syna - podkreśla Ewa.

Ile kosztuje taka radość?

W sieci jest bardzo bogata oferta zestawów domowych browarów. Są zestawy mini i znacznie większe. Ich ceny kształtują się od 150 do 600 zł. W skład takiego zestawu wchodzi wszystko co będzie potrzebne amatorowi-piwowarowi do wytworzenia pierwszych kilku butelek.

- Już po pierwszej nawet bardzo amatorskiej zabawie w wyprodukowanie najprostszego piwa człowiek czuje czy to go wciąga, czy też nie. Jeśli tak - szybko znajdzie na forach instrukcje i podpowiedzi jak rozbudować swój zestaw, jak eksperymentować z piwem i będzie się w tym kierunku rozwijał. Jeśli nie - zostaną miłe wspomnienia i może jakaś butelka ustawiona na honorowym miejscu w spiżarni - żartuje Ewa i zachęca. - Jeśli tylko nie traktujesz piwa jako płynu wypełnionego procentami i spożywanego w celu czasowej rozłąki z rzeczywistością, ta zabawa jest dla ciebie. Jeśli chcesz się po prostu „wstawić" - szkoda zachodu.

ad

fot. sxc.hu

Polecamy również:

Źródło artykułu:
6

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki