Piwosz
- CIASTO
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki piwa
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- olejek waniliowy
- KREM
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- olejek rumowy
Przepis na ciasto: Margarynę utrzeć na tarce, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać piwo, olejek waniliowy i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto na 1 godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, podzielić na 3 części. Upiec oddzielnie każdy placek.
Przepis na krem: Z mleka, cukru, obu mąk i olejku rumowego ugotować budyń. Gdy wystygnie dodać margarynę. Utrzeć. Przełożyć ciasto. Można polać polewą.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze