Najgorsze młode ziemniaki. Zwróć uwagę w sklepie, by się nie zatruć

Chociaż na polskie ziemniaki jeszcze chwilę trzeba poczekać, to ze sklepowych półek kuszą młode okazy z importu. Zanim jednak wrzucisz je do koszyka, dokładnie obejrzyj skórkę.

Takich ziemniaków lepiej unikaćTakich ziemniaków lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
35

Młode ziemniaki to smak lata, w szczególności, gdy okrasimy je jeszcze koperkiem. Zbiory z krajowych upraw pojawią się w sklepach na przełomie maja i czerwca, jeśli pogoda będzie sprzyjała rolnikom. Trafić jednak można na ziemniaki importowane z Egiptu, Cypru lub Grecji. Kuszą wyglądem, więc stęsknieni za smakiem chętnie wybieramy warzywa zza granicy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy są odpowiednio dojrzałe. W przeciwnym wypadku można narazić się na zdrowotne dolegliwości.

Takich ziemniaków nie jedz

Jednym z ze znaków ostrzegawczych, który powinien powstrzymać od zakupu młodych ziemniaków, jest zielony kolor skórki. Dotyczy to zarówno młodych okazów, starych ziemniaków, jak i tych, które zdecydowanie za długo leżały w wiaderku i zaczęły wypuszczać kiełki.

Zielona barwa ziemniaków to zasługa podwyższonego poziomu solaniny i chakoniny. Pod tymi nazwami skrywają się toksyczne związki, nazywane glikoalkaloidami. Nie są dziełem rąk ludzkich, bo naturalnie występują w roślinach. Ich zadaniem jest ochrona ziemniaków przed szkodnikami oraz chorobami. Zjedzone w większej ilości mogą być silnie trujące.

Czy można jeść zielone ziemniaki?

W niewielkich dawkach solanina nie stanowi zazwyczaj problemu. Prawdziwe niebezpieczeństwo pojawia się, gdy zjemy większą ilość zielonych ziemniaków. Nadmiar tych toksyn może wywołać silne podrażnienie układu pokarmowego, które objawia się wymiotami i biegunką. W poważniejszych przypadkach zatrucie solaniną może prowadzić do zaburzeń oddychania, a nawet śpiączki. Na dodatek symptomy zatrucia mogą być mylące, przypominając grypę lub przeziębienie, z wysoką gorączką, nadmiernym poceniem się oraz bólami i zawrotami głowy.

Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny
Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny © Adobe Stock | Olga

To jednak skrajne przypadki, które nie dotyczą raczej porcji ziemniaków zjedzonych na obiad. Mimo to lepiej unikać kupowania i spożywania ziemniaków, które mają zielone zabarwienie. Ta zasada dotyczy również bulw, na których pojawiły się kiełki. Wysokie stężenie solaniny koncentruje się właśnie w zielonych częściach ziemniaka oraz w kiełkach. Kupując młode ziemniaki, obejrzyj każdą bulwę. Wybieraj te o jednolitym, jasnym kolorze, bez zielonych przebarwień i bez widocznych kiełków. Szkoda przepłacać za coś, co nie służy organizmowi.

Kiedy polskie młode ziemniaki?

Młode ziemniaki z Polski smakują najlepiej - zdecydowanie możemy być z nich dumni. Charakteryzują się delikatną, łatwo ścierającą się skórką i często są jeszcze pokryte ziemią. Mają też specyficzny, lekko słodkawy smak, który pokochały pokolenia. Szczyt sezonu na młode ziemniaki przypada na czerwiec. Wtedy ich dostępność jest największa, a ceny zwykle najbardziej przystępne.

Wybrane dla Ciebie

Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne