Najgorsze młode ziemniaki. Zwróć uwagę w sklepie, by się nie zatruć
Chociaż na polskie ziemniaki jeszcze chwilę trzeba poczekać, to ze sklepowych półek kuszą młode okazy z importu. Zanim jednak wrzucisz je do koszyka, dokładnie obejrzyj skórkę.
Młode ziemniaki to smak lata, w szczególności, gdy okrasimy je jeszcze koperkiem. Zbiory z krajowych upraw pojawią się w sklepach na przełomie maja i czerwca, jeśli pogoda będzie sprzyjała rolnikom. Trafić jednak można na ziemniaki importowane z Egiptu, Cypru lub Grecji. Kuszą wyglądem, więc stęsknieni za smakiem chętnie wybieramy warzywa zza granicy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy są odpowiednio dojrzałe. W przeciwnym wypadku można narazić się na zdrowotne dolegliwości.
Takich ziemniaków nie jedz
Jednym z ze znaków ostrzegawczych, który powinien powstrzymać od zakupu młodych ziemniaków, jest zielony kolor skórki. Dotyczy to zarówno młodych okazów, starych ziemniaków, jak i tych, które zdecydowanie za długo leżały w wiaderku i zaczęły wypuszczać kiełki.
Zielona barwa ziemniaków to zasługa podwyższonego poziomu solaniny i chakoniny. Pod tymi nazwami skrywają się toksyczne związki, nazywane glikoalkaloidami. Nie są dziełem rąk ludzkich, bo naturalnie występują w roślinach. Ich zadaniem jest ochrona ziemniaków przed szkodnikami oraz chorobami. Zjedzone w większej ilości mogą być silnie trujące.
Czy można jeść zielone ziemniaki?
W niewielkich dawkach solanina nie stanowi zazwyczaj problemu. Prawdziwe niebezpieczeństwo pojawia się, gdy zjemy większą ilość zielonych ziemniaków. Nadmiar tych toksyn może wywołać silne podrażnienie układu pokarmowego, które objawia się wymiotami i biegunką. W poważniejszych przypadkach zatrucie solaniną może prowadzić do zaburzeń oddychania, a nawet śpiączki. Na dodatek symptomy zatrucia mogą być mylące, przypominając grypę lub przeziębienie, z wysoką gorączką, nadmiernym poceniem się oraz bólami i zawrotami głowy.
To jednak skrajne przypadki, które nie dotyczą raczej porcji ziemniaków zjedzonych na obiad. Mimo to lepiej unikać kupowania i spożywania ziemniaków, które mają zielone zabarwienie. Ta zasada dotyczy również bulw, na których pojawiły się kiełki. Wysokie stężenie solaniny koncentruje się właśnie w zielonych częściach ziemniaka oraz w kiełkach. Kupując młode ziemniaki, obejrzyj każdą bulwę. Wybieraj te o jednolitym, jasnym kolorze, bez zielonych przebarwień i bez widocznych kiełków. Szkoda przepłacać za coś, co nie służy organizmowi.
Kiedy polskie młode ziemniaki?
Młode ziemniaki z Polski smakują najlepiej - zdecydowanie możemy być z nich dumni. Charakteryzują się delikatną, łatwo ścierającą się skórką i często są jeszcze pokryte ziemią. Mają też specyficzny, lekko słodkawy smak, który pokochały pokolenia. Szczyt sezonu na młode ziemniaki przypada na czerwiec. Wtedy ich dostępność jest największa, a ceny zwykle najbardziej przystępne.