Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata

To wyjątkowa hiszpańska zupa, która zachwyca zarówno prostotą, jak i wyrazistym smakiem. Ten chłodnik z migdałów i czosnku to pyszna propozycja na upalne dni — po spróbowaniu go już nigdy nie sięgniesz po tradycyjne wersje z ogórków czy buraków.

Hiszpański krem jest miłą alternatywą dla znanych nam zupHiszpański krem jest miłą alternatywą dla znanych nam zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Wielu osobom chłodnik kojarzy się wyłącznie z polskim klasykiem na bazie botwiny lub ogórków. Tymczasem chłodnik to każda zupa podawana na zimno, bez względu na użyte składniki. Ajo blanco to hiszpański klasyk — kremowa zupa na bazie migdałów, która zachwyca delikatnością i orzeźwiającą słodyczą winogron. Idealna na upalne dni, łączy prostotę składników z wyjątkowym, lekko orzechowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Hiszpański chłodnik na upały

Ajo blanco to tradycyjny chłodnik z południa Hiszpanii, który od wieków gości na stołach mieszkańców Andaluzji. Jego nazwa oznacza dosłownie "biały czosnek" i doskonale oddaje charakter tej zupy, w której na pewno zakochają się fani tego warzywa. Jest przygotowywana na bazie migdałów, które nie są często spotykane w polskiej kuchni, więc łatwo zaskoczyć nią swoich bliskich i spróbować zupełnie nowych smaków. To nie tylko ciekawostka kulinarna, ale także szybka i zdrowa propozycja na upalne dni — migdały dostarczają białka i korzystnych tłuszczów, czosnek wzmacnia odporność, a oliwa z oliwek jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych.

Całość podaje się schłodzoną, często z dodatkiem winogron, które doskonale przełamują smak czosnku i migdałów. Wedle uznania można wzbogacić zupę o dodatek na przykład serowych grzanek, lub wykończenie łyżką dobrej jakości oliwy z oliwek. Przygotowanie chłodnika nie jest czasochłonne, zajmuje chwilę a gwarantuje pyszny smak i zaskoczenie na twarzy domowników, którzy raczej nie spodziewaliby się zupy na bazie migdałów.

Przepis na hiszpański chłodnik

Składniki:

  • 100 g migdałów,
  • 100 g białego pieczywo bez skórki, 
  • 250 ml mleka migdałowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • szczypta soli,
  • 80 g białych winogron,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, aby zmiękły, następnie odcedź, przepłucz zimną wodą i dokładnie obierz ze skórki.
  2. Pieczywo namocz w mleku migdałowym, aż stanie się miękkie.
  3. Czosnek obierz z łupin i dodaj do migdałów wraz z pieczywem, oliwą, octem i solą.
  4. Wszystko dokładnie zblenduj z solą na gładką, kremową zupę.
  5. Schłodź ją w lodówce przez minimum dwie godziny.
  6. Przed podaniem udekoruj połówkami przekrojonych na pół winogron, skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą