W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc

Pamiętasz ten smak? Soczysty, czasem cierpki, czasem słodki – agrest wyciągany prosto z krzaka, jeszcze ciepły od słońca. Dla wielu Polaków to symbol beztroskiego dzieciństwa Dziś, niestety, ten owoc rzadziej gości na naszych stołach, a najmłodsi często kręcą nosem na jego widok.

Agrest to zapominany owocAgrest to zapominany owoc
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

Agrest od zawsze gościł w naszych ogródkach. Ten niepozorny owoc, często niedoceniany, a dla niektórych kojarzący się z mało apetyczną kwaskowatością, skrywa w sobie mnóstwo zalet i wszechstronnych możliwości zastosowania. Kiedyś zajadany prosto z krzaczka, prosto z natury, dziś zbyt często jest pomijany na rzecz bardziej "modnych" owoców. Niepozorny, lekko omszony i często niedojrzały w momencie zbioru, potrafi zaskoczyć smakiem i właściwościami. To owoc, który zasługuje na to, by ponownie odkryć jego potencjał i przypomnieć sobie, jak wiele może zaoferować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Dlaczego warto sięgnąć po agrest?

Agrest to prawdziwa bomba witaminowa. Już 100 gramów tych owoców dostarcza nawet 30 mg witaminy C, co czyni je naturalnym sprzymierzeńcem w budowaniu i wspieraniu naszej odporności. Obecne w nim związki fenolowe i flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oznacza to, że pomagają chronić nasze komórki przed uszkodzeniami, wspierając tym samym ogólne zdrowie organizmu.

Owoc dostarcza też błonnika pokarmowego, regulującego trawienie i poprawiającego pracę jelit, a także cennego dla pracy serca i ciśnienia potasu. Zawiera niską ilość kalorii (około 44 kcal/100 g), co stawia go w grupie lekkich i zdrowych przekąsek. Uprawa agrestu jest łatwa i opłacalna, warto mieć przynajmniej jeden krzew w ogrodzie lub na balkonie.

Smak i właściwości agrestu warto odkryć na nowo
Smak i właściwości agrestu warto odkryć na nowo © Adobe Stock

Agrest sprawdza się jako składnik ciast i deserów czy też baza do przetworów (dżemy, marmolady). Możesz je też wrzucić do galaretki lub sernika. Świetnie nadaje się także do drobiu. Sos z agrestem to idealne uzupełnienie tego mięsa. Najlepiej smakuje jednak prosto z krzaczka.

Dlaczego agrest był tak lubiany?

Popularność agrestu w PRL-u wynikała z kilku powodów. Przede wszystkim był łatwy w uprawie i odporny na warunki pogodowe. Krzewy agrestu nie wymagały specjalnej pielęgnacji, a plony były obfite nawet w mniej sprzyjających latach. To sprawiało, że agrest gościł w niemal w każdym ogrodzie.

Do tego wybór owoców w sklepach był ograniczony, dlatego to, co rosło w ogródku, miało szczególną wartość. Agrest był dostępny dla każdego, a jego smak doceniali zarówno dorośli, jak i dzieci. Owoce agrestu wykorzystywano nie tylko do jedzenia na surowo, ale także do przygotowywania przetworów, które pozwalały cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Deser z agrestem

Składniki:

  • 250 g agrestu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2–3 łyżki cukru pudru,
  • kilka herbatników lub biszkoptów,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i oczyść z ogonków. Wrzuć do garnka z łyżką wody i sokiem z cytryny. Duś na małym ogniu 5–7 minut, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Przetrzyj przez sitko lub zostaw z kawałkami. Możesz dosłodzić odrobiną cukru.
  2. Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, a potem połącz delikatnie ze śmietanką.
  3. Na dno szklanek lub pucharków połóż pokruszone herbatniki/biszkopty.
  4. Na to warstwa agrestu, potem krem mascarpone.
  5. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i kilkoma całymi owocami agrestu.
Wybrane dla Ciebie
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne