Najbardziej znane szwajcarskie sery
Szwajcaria jest państwem, które słynie ze swojej neutralności, precyzyjności, zegarków, czekolady, stoków narciarskich i… serów. Szwajcarskie sery znane są na całym świecie. Jest ich prawie 450 gatunków. Które z nich zasługują na szczególną uwagę i które są najpopularniejsze?
Ser emmentaler
Jednym z najbardziej znanych serów szwajcarskich jest emmentaler. To ser półtwardy, podpuszczkowo-kwasowy, dojrzewający, produkowany z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od rzeki Emmental, która płynie w rejonie berneńskim. To tam od 1293 roku wytwarzany jest emmentaler. Do XIX wieku produkowano go tylko latem. Z kolei od XIX wieku wytwarza się go przez cały rok w celach sprzedażowych.
Emmentaler jest zwarty i elastyczny, a jego kolor jest jasnożółty. Aby wyprodukować 1 kilogram sera, potrzeba 12 litrów mleka. Masę serową dogrzewa się, by odsączyć od niej serwatkę. Następnie umieszcza się ją w specjalnych okrągłych formach i prasuje. Poszczególne koła osiągają do 100 cm średnicy oraz do 120 kg masy. Potem masa przez 3 dni zażywa kąpieli wodnej, by trafić do piwnic i dojrzewać minimum 4 miesiące.
Dojrzały emmentaler posiada charakterystyczne duże dziury, które powstają w wyniku fermentacji kwasu propionowego. Ilość dziur zależy od karmy, jaka jest podawana krowom. W zimie, kiedy jedzą one głównie siano, dziur jest więcej. Latem, gdy krowy karmione są trawą i ziołami, dziur jest mniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na smaczny makaron z sosem serowym. Przyrządzisz go bez trudu
Emmentaler w smaku jest raczej delikatny, ma lekko słodkawy orzechowy posmak. Nazywany jest królem serów i jest uznawany za pierwszą szwajcarską markę serów na rynku światowym.
Ser gruyere
Kolejnym popularnym serem szwajcarskim jest gruyere. To twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający, który również produkuje się z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gruyeres, która znajduje się w dolinie Emmental.
Ser gruyere ma żółty kolor, a w odróżnieniu od emmentalera, nie ma dziur. Wyróżniane są 3 odmiany sera gruyere, w zależności od czasu jego dojrzewania: 3 miesiące, 6 miesięcy, 9 miesięcy. Im dłużej trwa jego dojrzewanie, tym jego tekstura staje się bardziej zbita. W smaku jest raczej łagodny, lekko słony i słodki, a jednocześnie ma orzechowy posmak i aromat.
Ser raclette
Pisząc o serach szwajcarskich, nie możemy zapomnieć o raclette. Jest to ser półtwardy, dojrzewający, który produkuje się z krowiego mleka. Jego historia sięga średniowiecza, kiedy to pasterze topili ser nad ogniskiem na kamienie, a potem zeskrobywali go i zjadali. W czasie produkcji ser raclette formowany jest w bloki, które powoli są opiekane. Dojrzewa ok. 6 miesięcy
Pełnia jego smaku jest wydobywane w trakcie podgrzewania, dlatego zazwyczaj jada się go na ciepło. Wtedy jego konsystencja jest kremowa, ciągnąca, a nawet lejąca. Raclette ma orzechowy smak i jest lekko słodki. Jego skórka ma jasnobrązową barwę.
Ser appenzeller
Appenzeller to kolejny rodzaj sera szwajcarskiego, który jest znany na całym świecie. Należy do serów twardych dojrzewających. Produkuje się go także z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od regionu Appenzell, gdzie produkuje się go od 700 lat.
Ma jasnożółty kolor, niewielkie dziurki, twardą skórkę oraz wyrazisty aromat. W smaku z kolei jest lekko owocowy, dzięki temu że jego skórkę zmywa się białym winem, pieprzem i przyprawami. W winie lub cydrze i w ziołach jest również marynowany przed dojrzewaniem. Samo dojrzewanie trwa z kolei minimum 3 miesiące w dużych płaskich kołach.
Sery szwajcarskie mogą być jedzone na zimno, ale świetnie sprawdzają się również na ciepło. Można wprowadzić je do deski serów jako doskonałe przekąski na spotkaniach z bliskimi. To gruyere i emmentaler wchodzą w skład słynnego szwajcarskiego fondue.