Najbardziej znane szwajcarskie sery

Szwajcaria jest państwem, które słynie ze swojej neutralności, precyzyjności, zegarków, czekolady, stoków narciarskich i… serów. Szwajcarskie sery znane są na całym świecie. Jest ich prawie 450 gatunków. Które z nich zasługują na szczególną uwagę i które są najpopularniejsze?

Szwajcarskie serySzwajcarskie sery
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeniya Kuklya

Ser emmentaler

Jednym z najbardziej znanych serów szwajcarskich jest emmentaler. To ser półtwardy, podpuszczkowo-kwasowy, dojrzewający, produkowany z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od rzeki Emmental, która płynie w rejonie berneńskim. To tam od 1293 roku wytwarzany jest emmentaler. Do XIX wieku produkowano go tylko latem. Z kolei od XIX wieku wytwarza się go przez cały rok w celach sprzedażowych.

Emmentaler jest zwarty i elastyczny, a jego kolor jest jasnożółty. Aby wyprodukować 1 kilogram sera, potrzeba 12 litrów mleka. Masę serową dogrzewa się, by odsączyć od niej serwatkę. Następnie umieszcza się ją w specjalnych okrągłych formach i prasuje. Poszczególne koła osiągają do 100 cm średnicy oraz do 120 kg masy. Potem masa przez 3 dni zażywa kąpieli wodnej, by trafić do piwnic i dojrzewać minimum 4 miesiące.

Dojrzały emmentaler posiada charakterystyczne duże dziury, które powstają w wyniku fermentacji kwasu propionowego. Ilość dziur zależy od karmy, jaka jest podawana krowom. W zimie, kiedy jedzą one głównie siano, dziur jest więcej. Latem, gdy krowy karmione są trawą i ziołami, dziur jest mniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na smaczny makaron z sosem serowym. Przyrządzisz go bez trudu

Emmentaler w smaku jest raczej delikatny, ma lekko słodkawy orzechowy posmak. Nazywany jest królem serów i jest uznawany za pierwszą szwajcarską markę serów na rynku światowym.

Ser gruyere

Kolejnym popularnym serem szwajcarskim jest gruyere. To twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający, który również produkuje się z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gruyeres, która znajduje się w dolinie Emmental.

Ser gruyere ma żółty kolor, a w odróżnieniu od emmentalera, nie ma dziur. Wyróżniane są 3 odmiany sera gruyere, w zależności od czasu jego dojrzewania: 3 miesiące, 6 miesięcy, 9 miesięcy. Im dłużej trwa jego dojrzewanie, tym jego tekstura staje się bardziej zbita. W smaku jest raczej łagodny, lekko słony i słodki, a jednocześnie ma orzechowy posmak i aromat.

Ser raclette

Pisząc o serach szwajcarskich, nie możemy zapomnieć o raclette. Jest to ser półtwardy, dojrzewający, który produkuje się z krowiego mleka. Jego historia sięga średniowiecza, kiedy to pasterze topili ser nad ogniskiem na kamienie, a potem zeskrobywali go i zjadali. W czasie produkcji ser raclette formowany jest w bloki, które powoli są opiekane. Dojrzewa ok. 6 miesięcy

Pełnia jego smaku jest wydobywane w trakcie podgrzewania, dlatego zazwyczaj jada się go na ciepło. Wtedy jego konsystencja jest kremowa, ciągnąca, a nawet lejąca. Raclette ma orzechowy smak i jest lekko słodki. Jego skórka ma jasnobrązową barwę.

Ser appenzeller

Appenzeller to kolejny rodzaj sera szwajcarskiego, który jest znany na całym świecie. Należy do serów twardych dojrzewających. Produkuje się go także z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od regionu Appenzell, gdzie produkuje się go od 700 lat.

Ma jasnożółty kolor, niewielkie dziurki, twardą skórkę oraz wyrazisty aromat. W smaku z kolei jest lekko owocowy, dzięki temu że jego skórkę zmywa się białym winem, pieprzem i przyprawami. W winie lub cydrze i w ziołach jest również marynowany przed dojrzewaniem. Samo dojrzewanie trwa z kolei minimum 3 miesiące w dużych płaskich kołach.

Sery szwajcarskie mogą być jedzone na zimno, ale świetnie sprawdzają się również na ciepło. Można wprowadzić je do deski serów jako doskonałe przekąski na spotkaniach z bliskimi. To gruyere i emmentaler wchodzą w skład słynnego szwajcarskiego fondue.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja