Mity z kapeluszem

Każdego roku w Polsce odnotowuje się ok. tysiąca przypadków zatrucia grzybami, z których nawet 60 kończy się śmiercią. Często dochodzi do nich w rodzinach, w których zbieractwem leśnych przysmaków zajmują się starzy wyjadacze i znawcy tematu. Jak to możliwe? Powodem są wszechobecne mity, którymi lepiej nie sugerować się podczas wyprawy do lasu.

Mity z kapeluszem
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
28

Grzybobranie trwa w najlepsze. Jednak zanim wyruszycie na poszukiwania leśnych przysmaków - warto sprawdzić swoją wiedzę na ich temat. Przez lata wokół tego, w jaki sposób uchronić się przed trującymi grzybami powstało bowiem wiele mitów.

Grzyby zawierają wiele witamin: A, B1, B2, D i PP, a także selen, jod, cynk, potas, miedź, wapń, fosfor, żelazo i sód. Do tego obniżają poziom „złego" cholesterolu, detoksykują organizm, pobudzają układ odpornościowy i pracę jelit, wzmacniają niektóre narządy wewnętrzne, regulują krzepliwość krwi, są źródłem białka i aminokwasów. Od dawien dawna mówi się, że są „leśnym mięsem". Jednak przy ich zbieraniu zalecana jest duża ostrożność. Przez lata namnożyło się sporo mitów, które wprowadzają zbieraczy w błąd sugerując niewłaściwe odróżniania grzybów jadalny od trujących.

Wiele osób jest przekonanych, że skoro zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to dla ludzi też nie są one trujące. Tymczasem muchówki oraz leśne ślimaki nie gardzą np. muchomorem sromotnikowym. Błędem jest także rozpoznawanie grzybów jadalnych za pomocą węchu lub po smaku (podobno zaszkodzić mogą te, co brzydko pachną lub są gorzkie). Przykładem jest... muchomor sromotnikowy, który pachnie sztucznym miodem i jest słodki. Wskaźnikiem nie może być także zmiana koloru grzyba po jego ścięciu, bo jadalne koźlarze ciemnieją, a muchomory pozostają jasne.

Myślenie, że tylko grzyby czerwone (muchomor czerwony) są szkodliwe, także nie uchroni nas przed zatruciem. Przykładem mogą być dwa gatunki uznawane za szczególnie niebezpieczne: muchomor jadowity jest zupełnie biały, a muchomor sromotnikowy ma zielonkawy kapelusz. Właśnie ten ostatni bardzo często mylony jest z czubajką kanią, gąską zielonkawą i niektórymi gatunkami gołąbków. Co więcej - w postaci niewykształconej tak bardzo przypomina pieczarkę polną, że nawet certyfikowany grzyboznawca może mieć trudności z jego rozpoznaniem.

Jeśli nie mamy pewności, czy dany grzyb jest trujący, czy nie - lepiej z niego zrezygnować. Nie da się tego sprawdzić „domowymi" sposobami. Wbrew obiegowym opiniom nie zżółkną po posoleniu, bo zmiana zabarwienia powodowana jest nie przez związki trujące, ale przez zupełnie inne substancje. Wskaźnikiem nie będzie też srebrna łyżka włożona do potrawy z grzybami, która czernieje, ale z powodu obecności związków siarki, a te z reguły nie są trujące.

Poszarzenie dodanej do wywaru główki cebuli lub czosnku także nie świadczy o tym, że grzyby zawierają toksyny. Zjawisko wywołane jest po prostu obecnością tyrozynazy, która znajduje się nie tylko w trujących, ale i jadalnych grzybach. Podobno dobrym sposobem jest też wrzucenie grzybów do mleka (jeśli się zważy, to są trujące). Niestety, także to nie jest prawidłowy miernik. Zakwaszenie mleka wywołuje pepsyna i kwasy organiczne obecna we wszystkich grzybach.

qk

fot. flickr.com/enders_shadow1/cc/at/ndw

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki